Το στίγμα των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης της Λότζια

213

Τις οδυνηρές παρενέργειες του νέου νομοθετικού πλαισίου στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ.Κουράκης, τονίζοντας ότι «η συσσώρευση αρμοδιοτήτων σε μικρό αριθμό προσώπων και η υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει δημοκρατικά εκλεγεί εγκυμονούν κινδύνους για τη διακυβέρνηση του Δήμου, τη διαφάνεια και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εξήγησε ότι οι προσπάθειες που κατέβαλλε για σύγκλιση με τη συμπολίτευση δεν είχαν αποτέλεσμα. Όπως προανήγγειλε, θα προχωρήσει με πράξεις, «ώστε η επομένη ημέρα στο Ηράκλειο να ανήκει στις συνθέσεις στη βάση ενός σχεδίου με όραμα και προοπτική.

Θα καταθέσουμε συγκροτημένες απόψεις και τεκμηριωμένες προτάσεις για το σύνολο των πολιτικών που πρέπει να προωθηθούν αυτή την τετραετία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πόλης μας. Επιμένουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, γιατί αφετηρία και τέρμα στην πολιτική μας διαδρομή είναι πάντοτε το Ηράκλειο, αυτός ο ιστορικός τόπος».

Ηλ. Λυγερός: “Κύριος προσανατολισμός η επίλυση των προβλημάτων της πόλης”

Πολιτική επίθεση στη δημοτική Αρχή εξαπέλυσε ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Ηλ. Λυγερός, τονίζοντας ότι «δυστυχώς ο δήμαρχος  επέλεξε την λύση της μειοψηφικής διοίκησης με ότι αυτό συνεπάγεται. Ήθελε  αρετή και τόλμη  ο πρώτος  δρόμος, απαιτούσε  συμπεριφορές  και ικανότητες   που ίσως να μην υπήρχαν.

Οι  πολιτικές  διαφορές  μπορεί να υπάρχουν, και δεν λύνονται  με λογικές  ισχύος  αλλά με  τεκμηρίωση και  επιχειρήματα.   Η επιλογή των συμμάχων  και η συγκρότηση  συμμαχιών  δεν  γίνονται  με διαφορετικές  συμπεριφορές  ανάλογα με το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει και  η εμπιστοσύνη  μεταξύ τους  κτίζεται  στην καθημερινότητα. Είναι βάσει σταθερών αρχών και ιδεολογίας».

Ο ίδιος τόνισε ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση αλλοιώνει   εκλογικό  αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα δημοκρατικά δικαιώματα, ο  σεβασμός  στην λαϊκή θέληση να ακυρώνονται στην πράξη.

Όπως εξήγησε, οι  θιασώτες των πλειοψηφικών συστημάτων  (με τις οποίες  ασκούνταν μέχρι σήμερα οι διοικήσεις των Δήμων), δεν αντέχουν  να εφαρμόζεται κάτι διαφορετικό  από  τις   μονοκομματικές πλειοψηφίες, με όλα τα συνεπακόλουθα του (οι  δικοί μας  άνθρωποι  – εξυπηρετήσεις κλπ).

Βρήκαν λοιπόν  τη δικαιολογία της κυβερνησιμότητας   των  Δήμων.

Σισαμάκης:  “Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στο Ηράκλειο”

Την αισιοδοξία του ότι η πόλη μπορεί να γυρίσει σελίδα και να αντιμετωπισθούν παθογένειες  και προβλήματα του παρελθόντος υπογράμμισε ο κ. Γ. Σισαμάκης  σχολιάζοντας με νόημα ότι είναι θιασώτης της άποψης ότι περισσότερα μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν.

Όπως εξήγησε, η δεκαετία που αφήνουμε πίσω μας ήταν πάρα πολύ δύσκολη και σε επίπεδο χώρας αλλά και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να προχωρήσουμε μέσα από συνεργασίες και συγκλίσεις με κοινή στόχευση την αποτελεσματική διαχείρηση των προβλημάτων του Δήμου.

Όπως είπε, η παράταξή του με όλες τις δυνάμεις της θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της  στην κοινή προσπάθεια που ξεκινά τη νέα δημοτική περίοδο, μέσα από ένα πλαίσιο συνεργασίας και συναίνεσης που μπορεί να ενώσει την πόλη διότι αυτό είναι το ζητούμενο.

Δ. Βρύσαλης: “Μαζί με τον λαό απέναντι στα προβλήματα”

«Η  διαδικασία ανάδειξης του Προεδρείου και των Επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αποκαλυπτική. Επιβεβαίωσε την ταύτιση τόσο των παρατάξεων που συνεργάζονται στη δημοτική Αρχή (Λαμπρινού, Σισαμάκη, Κουκιαδάκη, Βασιλάκη), όσο και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που τελικά δεν συνεργάστηκαν (Κουράκη, Λυγερού, Σχοιναράκη), στο ότι θέλουν δημοτικές Αρχές που θα εξειδικεύουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και θα μετατρέπουν τον Δήμο σε τοπικό δερβέναγα για την υλοποίησή της».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων  ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δ.Βρύσαλης Όπως είπε «οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχουμε στόχο να αναδείξουμε τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα όπως τη διαχρονική υποχρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των κυβερνήσεων, τη φορομπηχτική πολιτική εις βάρος της πλειοψηφίας των δημοτών, τις ελλείψεις σε προσωπικό, σχολικά κτήρια, βρεφονηπιακούς σταθμούς, την αναγκαιότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά μέτρα κλπ. Σε αυτήν μας την προσπάθεια ξέρουμε ότι θα έχουμε απέναντι μας ακόμα μία δημοτική Αρχή, που σε συνεργασία χτες με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ, θα σταθεί εμπόδιο στη λύση τους».

 

Ε.Κουκιαδάκης: “Στηρίζουμε αλλά δεν συμμετέχουμε”

Την πολιτική της παράταξής του στο θέμα των συνεργασιών εξήγησε ο κ. Ε. Κουκιαδάκης, υπογραμμίζοντας ότι στηρίζει αλλά δεν συμμετέχει στο δημοτικό σχήμα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα κινηθεί σε ένα πλαίσιο που θα έχει κεντρική στόχευση τη συμπόρευση χωρίς όμως αυτή να λειτουργεί δεσμευτικά στην άσκηση πολιτικής κριτικής, όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται θετικά.

Ο ίδιος καυτηρίασε τις παθογένειες του νέου νόμου και τόνισε με νόημα ότι αν υπήρχε καλύτερη και έγκαιρη συνεννόηση σε ό,τι αφορά στη σύνθεση των νέων οργάνων, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά…

 

Π. Ινιωτάκης: “Μονόδρομος η συνεργασία”

Την ανάγκη ευρύτερων συγκλίσεων υπογράμμισε ο κ. Π.Ινιωτάκης τονίζοντας ότι οι συζητήσεις στην κατεύθυνση της συναπόφασης και του δημοκρατικού διαλόγου θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει στις 3 Ιουνίου. Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου είναι πίσω στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, το ΒΑΑ ΣΟΑΠ είναι ναρκοθετημένο, η ανάπλαση της Δικαιοσύνης υπό διάλυση, όπως και το πάρκο Γεωργιάδη, ενώ ακόμα και σήμερα που μιλάμε το Καπετανάκειο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Για να αντιμετωπιστούν όλα τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα της πόλης και οι προκλήσεις του μέλλοντος, ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι να υπάρξουν συγκλίσεις και ευρύτερες συναινέσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για την αποτελεσματική διαχείριση των μεγάλων θεμάτων της πόλης.

 

Ε. Σχοιναράκη-Ηλιάκη: “Το Ηράκλειο αξίζει να πάει μπροστά”

Η επικεφαλής του συνδυασμού «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει», κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη, μετά τη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι στήριξε το νέο προεδρείο αφού «έχει αυξημένες ευθύνες απέναντι στους πολίτες του Ηρακλείου και επιβάλλεται να λειτουργεί συλλογικά και συνθετικά.

Ο συνδυασμός «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει» θα λειτουργεί με γνώμονα το πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει κατά τη προεκλογική περίοδο. Η καθημερινότητα των πολιτών, η στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων και των νέων αυτού του τόπου, αποτελούν για εμάς βασικές προτεραιότητες. Στόχος μας αποτελεί για τα επόμενα 4 χρόνια να μη χαθεί η ευκαιρία της ανάπτυξης και της βελτίωσης του βιοτικού επίπεδου των κατοίκων του Ηρακλείου».

 

Μ.Βασιλάκης: “Να ξαναδούμε τις συνεργασίες”

Την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος για ευρύτερες συνεργασίες στην πόλη υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας Μανόλης Βασιλάκης τονίζοντας ότι όχι μόνο συμβάλλουν στη δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων, αλλά έχουν και ουσιαστικό πρακτικό παραγωγικό αποτέλεσμα.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι ο κ. Λαμπρινός δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου, σημειώνοντας την αντικειμενική ανάγκη που υπάρχει στην κατεύθυνση αυτή.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει