ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

352

«Δυναμική ομάδα» με… απουσίες

Όποιος μέχρι το βράδυ του Σαββάτου φανταζόταν αυτή τη φωτογραφία, δεν υπήρχε περίπτωση να έβγαζε από το κάδρο τον Γιώργο Πιτσούλη.

Ο εκ των στενότερων συνεργατών του περιφερειάρχη μπορεί να ήταν ξεκάθαρο ότι μετά από δύο θητείες θα άφηνε το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά η αξιοποίησή του ως αντιπεριφερειάρχη θεωρείτο δεδομένη.

Το ίδιος δεδομένες ήταν και οι… παραινέσεις (sic) στον κ. Αρναουτάκη για περαιτέρω αξιοποίηση του ιδιαίτερα συμπαθούς Ν. Συριγωνάκη, που τελικά εχρήσθη αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου δίνοντας τροφή για σκέψη αναφορικά με τα κριτήρια της επιλογής.

Όσο για τον Γιώργο Πιτστούλη, το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να έχει υπό την εποπτεία του τις Κινητές Μονάδες για τη σύσταση και λειτουργεία των οποίων έχει συνεισφέρει τα μέγιστα. Εάν φυσικά δεν εκχωρηθούν και αυτές στον αντιπεριφερειάρχη Υγείας…

 

Σε… Γυάρο και Μακρόνησο!

Τουλάχιστον ατυχής ήταν η άποψη που κατέθεσε στο Twitterο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, με αφορμή την επανάκαμψη των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Ο πρώην εκδότης φωτογράφισε τη Γυάρο και τη Μακρόνησο ως τόπους κατάλληλους για τη φιλοξενία των προσφύγων, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών. Όχι προφανώς για τα νησιά αλλά για τη χουντική σημειολογία που κουβαλούν.

«Να συγκεντρώνουμε τους πρόσφυγες σε ακατοίκητα ή αραιοκατοικημένα νησιά και να τους περιφρουρούμε» ήταν η δική του συνεισφορά στο πλάνο για τη διαχείριση των προσφυγικών εισαγωγών στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για την περίπτωση του ευρωβουλευτή, που δύσκολα θα υποστεί κάτι παραπάνω από μια σιωπηρή επίπληξη.

 

Ο τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης

Παιδί της εργατιάς και ο Γιώργος

Κάτι σαν ν’ αλλάζει στην ΚΝΕ, που δεν έχει κανένα πρόβλημα να φιλοξενεί στις ανακοινώσεις της για το 45ο Φεστιβάλ Οδηγητή στο Ηράκλειο, ακόμα και δηλώσεις του τραγουδιστή Γιώργου Μαργαρίτη.

“Παιδί της εργατιάς είμαι και εγώ και ξέρω τι πάει να πει να αγωνίζεσαι στη ζωή. Το ΚΚΕ είναι πάντα μπροστά σε τέτοιους αγώνες, γι’ αυτό είμαι δίπλα του και φέτος, στα Φεστιβάλ, με γνήσιο λαϊκό τραγούδι», τόνισε ο γνωστός αοιδός. Υπενθυμίζεται ότι στις εκδηλώσεις που θα γίνουν Σάββατο και Κυριακή στο πάρκο στο Κομμένο Μπεντένι θα εμφανιστούν επίσης ο Μύρωνας Στρατής και η Μιρέλα Πάχου.

Ο βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης με την σηζυγο του στη ΔΕΘ

Ηρακλειώτικες παρουσίες στη ΔΕΘ

Έντονο ηρακλειώτικο χρώμα είχαν τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Από την τελετή δεν θα μπορούσε να λείψει ο βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης, ο οποίος συνοδευόταν από την απαστράπτουσα σύζυγό του Κωστάντζα Σχιζάκη.

Φυσικά στη Θεσσαλονίκη το “παρών” έδωσαν και άλλα “γαλάζια” στελέχη του Ηρακλείου.

Ηρακλειώτικες παρουσίες στη ΔΕΘ

Έτσι, στο πλευρό του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη βρέθηκαν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης, ο αντιπρόεδρος και μέλος της ΠΕ Λευτέρης Ζερβός, ο αν. γραμματέας Παραγωγικών Φορέων Γιάννης Χατζηνικολάου, η αν. γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής Ελευθερία Κωστάκη, το στέλεχος Στέργιος Μαρής και η περιφερειάρχης ΟΝΝΕΔ Μάνια Οικονομάκη.

 

@patris
Η Λότζια έχει μείνει πίσω στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είπε ο Πέτρος, που είχε και το χαρτοφυλάκιό τους! Αυτογνωσία ή σύχγυση;
Giorgos

 

Επέμειναν για την ψηφοφορία

Οι τροποποιήσεις που έγιναν στον «Κλεισθένη» είναι ξεκάθαρες αναφορικά με τις παρατάξεις από τις οποίες προέρχεται ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συνεπώς, ακόμα και αν οι συσχετισμοί στο Σώμα θα μπορούσαν δυνητικά ν’ αλλάξουν την κατάσταση, ο νομοθέτης δεν αφήνει κανένα τέτοιο περιθώριο.

Παρόλα αυτά, όπως εξάλλου αναμενόταν, Κουράκης και Λυγερός επέμειναν να γίνει ψηφοφορία, προφανώς για να καταγραφεί η άρνηση των δύο παρατάξεων.

Παρά τις παραινέσεις του κ. Κουκιαδάκη να μη γίνει ψηφοφορία, αφού το πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα, και το Δημοτικό Συμβούλιο να δείξει μια ομοψυχία στη εκλογή του προεδρείου, κάτι τέτοιο δεν εισακούστηκε. Οι κάλπες στήθηκαν και η άρνηση καταγράφηκε για τον ιστορικό του μέλλοντος και του παρόντος.

 

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

 

…χαρίζει το λευκό που ξεχωρίζει

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 26, αλλά ο Πασπάτης έκανε το «Μπλακ Τζακ» και επανεξελέγη πρόεδρος με 21 ψήφους.

Όσο για το άθροισμα των λευκών, προκύπτει αδιαμφισβήτητα από τις παρατάξεις Κουράκη, Λυγερού και Ινιωτάκη. Σε κάθε περίπτωση αναμενόμενο, παρά τα πομπώδη περί ενότητας, συνεργασίας και ομοψυχίας κάποιων.

 

Το διαβατήριο και η ΔΕΘ

Ο κόσμος να σε φυλάει από τις κακές γλώσσες… Ακούς εκεί, το διαβατήριο, λέει, επιστράφηκε στον Μαρινάκη προκειμένου ο εφοπλιστής, επενδυτής και πρόεδρος να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για να δώσει το “παρών” στην ομιλία του Μητσοτάκη, κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ!

Ξυπνήστε και μην τρώτε σανό. Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα της Μακεδονίας, όχι της Βόρειας Μακεδονίας που θέλει διαβατήριο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ είχε αφαιρέσει το διαβατήριο του Βαγγέλη Μαρινάκη τον Οκτώβριο του 2018, μετά τη δίωξη που του είχε ασκηθεί για την υπόθεση του «Noor 1» και του είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

 

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Πάντως, η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν μη τι άλλο, έδειξε ότι δεν θα πλήξουμε τη νέα δημοτική περίοδο. Διότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι εμπλουτισμένες με την παρουσία δύο νέων συνδυασμών, του Ε. Κουκιαδάκη και της Ε. Σχοιναράκη,  πρόσωπα με πολύ σοβαρή γνώση της αυτοδιοίκησης, αλλά και με υψηλό και ισχυρό πολιτικό εκτόπισμα.

Αντίστοιχα η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τον Δ. Βρύσαλη, μια συγκροτημένη πολιτικά  παρουσία που διακρίνεται για το κύρος και την αγωνιστικότητά του, είναι φανερό ότι θα ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη της αντιπολίτευσης. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει ν’ απασχολήσει όχι μόνο τη δημοτική Αρχή, που θα τα βρει… μπαστούνια εάν επιλέξει να είναι πρόχειρη στη διαχείριση των κρίσιμων θεμάτων, αλλά και τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που μένει να αποδειχτεί πώς θα ακολουθήσουν…

 

 

Χωροταξία

Το γεγονός ότι οι παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5” και “Ενεργοί Πολίτες”, κάθισαν δίπλα δίπλα στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, δεν λέει απαραίτητα κάτι. Και κάπου είναι λογικό, αφού από τη άλλη πλευρά κάθισαν οι σύμβουλοι των συμπολιτευόμενων παρατάξεων. Στο βάθος πάντως κάθισαν Ινιωτάκης και Σχοιναράκη με τους συμβούλους τους, αλλά και ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, που μάλλον θέλησε να μας μπερδέψει.

 

Αμηχανία

Ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής η αμηχανία που καταγράφηκε σε τρία πρόσωπα της μείζονος αντιπολίτευσης που την προηγούμενη δημοτική περίοδο καθόταν στα έδρανα της συμπολίτευσης. Στο σύνθετο πολιτικό πλαίσιο που επέβαλε ο «Κλεισθένης» των συνεννοήσεων και των συνθέσεων είναι φανερό ότι κάποιοι θα δυσκολευτούν περισσότερο από κάποιους άλλους να διαχειριστούν τις νέες θέσεις τους και τις εύθραυστες ισορροπίες που ανοίγονται μπροστά μας.

Συνεπής

Λαύροι ήταν όλοι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που επέβαλε η Ν.Δ για να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα στην αυτοδιοίκηση. Άπαντες κατήγγειλαν την πολιτική αυτή διαχείριση που είχε σαν αποτέλεσμα, όπως τονίσθηκε, να νοθεύσει τη νωπή λαϊκή ετυμηγορία. Ωστόσο έμπειρο πολιτικό στέλεχος της αυτοδιοίκησης έσπευσε να σχολιάσει στους διαδρόμους της Λότζια ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δεν αιφνιδίασε κανέναν. Το αντίθετο μάλιστα. Διότι είχε εγκαίρως προαναγγείλει ότι θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των Δήμων και αυτό έκανε δείχνοντας συνέπεια στις δεσμεύσεις του.

 

Συμφωνούν

Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκαν μόνο οι επικεφαλής των παρατάξεων και δεν είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε και τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων. Ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένονται το επόμενο διάστημα οι τοποθετήσεις της κ. Α. Σπανάκη και του Μ. Χαιρέτη σε σχέση με τις νέες νομοθετικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, για να αποσαφηνιστεί εάν ταυτίζονται πολιτικά με τους πολιτικούς χειρισμούς του Πρωθυπουργού του κόμματος που τους εκπροσωπεί ή αν καλύπτονται από την τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξής τους.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει