“Stop” στα… ηλεκτρικά πατίνια εισηγείται η Λότζια

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ

388

Εισήγηση στην Επιτροπή Κυκλοφορίας, για την ολοκληρωτική απαγόρευση της χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών μέχρι να προκύψει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να καλύπτει το καθεστώς χρήσης τους, αποφασίστηκε χθες στη Λότζια όπου κρίθηκε αναγκαίο να ενημερωθεί και ο Εισαγγελέας, για τα ανοικτά ζητήματα που έχουν ανακύψει, μετά και το τροχαίο ατύχημα το οποίο πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Αυτό ήταν το επιστέγασμα της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πολιτικού προϊσταμένου της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνου Παττακού, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. Όπως επισημάνθηκε, τα ηλεκτρικά πατίνια παρά το γεγονός ότι είναι μια τεχνολογία που διευκολύνει τις μετακινήσεις και μάλιστα χωρίς ρύπους,  η χρήση τους προϋποθέτει ένα πλαίσιο που να διασφαλίσει και τον ίδιο το χρήστη του μέσου, αλλά και όσους κινούνται γύρω του.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να διαμορφωθεί μια  εισήγηση προς την Επιτροπή Κυκλοφορίας για την απαγόρευση της χρήσης του μέσου, μέχρι να καλυφθεί το νομικό κενό που υπάρχει σε σχέση με το πλαίσιο διάθεσης του. Η Επιτροπή με τη σειρά της θα διαμορφώσει τη δική της εισήγηση για το δημοτικό συμβούλιο το οποίο και θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις για το επίμαχο θέμα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Παττακό,  έχει διαβιβαστεί από το Δήμο Ηρακλείου προς το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών αίτημα για την θέσπιση κανόνων για να μπορεί στη συνέχεια να εκδοθεί Κανονιστική πράξη εφαρμογής τους όσον αφορά τη διάθεση και κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων πατινιών.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινός σημείωσε ότι “δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο κι αυτό είναι το πιο βασικό πρόβλημα. Πρέπει οπωσδήποτε και επειγόντως να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει την κυκλοφορία αυτών των οχημάτων. Βλέπετε πως είναι απροσδιοριστα, δεν υπάρχει αριθμός κυκλοφορίας επάνω και δεν έχουν καθοριστεί τα προσόντα υπό τα οποία θα μπορούν να γίνονται αυτές οι μισθώσεις.

Τα δύο ατυχήματα που σημειώθηκαν αυτές τις μέρες είναι εξόχως ανησυχητικά. Για αυτό και προκλήθηκε η σύσκεψη από τη Δημοτική Αστυνομία. Από εκεί και πέρα, θα το δούμε και πιο κεντρικά το πράγμα, και στην ΠΕΔ, διότι δεν είναι μόνο πρόβλημα του Ηρακλείου, αλλά της Κρήτης και της χώρας γενικότερα».

Αντίστοιχα ο κ. Παττακός σημείωσε ότι «η πρόταση που θα κατατεθεί είναι να παρέμβει ο εισαγγελέας για να υπάρξει διακοπή της διάθεσης και της κυκλοφορίας έως ότου καθοριστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη διάθεση και την κυκλοφορία τους με δεδομένο ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να ορίζει κυκλοφορία και διάθεση αυτών των μέσων».

«Προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε την πρόταση του Δήμου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων CANDIA Γιώργος Μπαμιεδάκης προσθέτοντας: «είδα και διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Και σαν πρόεδρος των ενοικιαζομενων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών του Συλλόγου “Καντια”, εξέφρασα αυτό το πρόβλημα στον καθ ύλην αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Καραμανλή και τον κ. Γιάννη Κεφαλογιαννη που είναι και συντοπίτης μας.

Έπρεπε να βρεθεί μια λύση διότι έβλεπα ότι και η δημοτική αρχή και οι φορείς του Ηρακλείου δεν είχαν λάβει κάποια μέτρα. Η 25ης Αυγούστου σφύζει από κίνηση, και από ξένους και από Έλληνες. Αυτοί που μίσθωναν τα συγκεκριμένα οχήματα περνούσαν ανάμεσα τους.

Αυτά τα οχήματα δεν ακούγονται, πηγαίνουν σαν τις… μύγες, αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και πάνε πάρα πολύ γρήγορα. Είναι επικίνδυνο. Ξεφεύγοντας ένα παιδάκι, ξεφεύγοντας ένας άνθρωπος που κοιτάζει αλλού, κινδυνεύει να τον χτυπήσει κάποιος. Κι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Δεν θα μπορεί να βρεθεί αυτός που τον χτύπησε, κι αυτό είναι άσχημο και για την πόλη και για τους επισκέπτες και για όλο τον κόσμο».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει