Ο καρκίνος του παχέος εντέρου επιτίθεται και στις νεαρές ηλικίες

608

Αύξηση των ποσοστών του καρκίνου του εντέρου σε νεαρούς ενήλικες παρατηρείται σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με νέα έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Στην Κρήτη, τα περιστατικά του καρκίνου του παχέος εντέρου που καταγράφονται είναι στα ποσοστά της υπόλοιπης Ελλάδας. Αυτό έχει επισημάνει ο συντονιστής διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Γρηγόρης Πασπάτης.

Ενδεικτικά, από τις 6.000 κολονοσκοπήσεις που γίνονται ετησίως στο τμήμα του, διαγνώστηκαν περίπου 100 καρκίνοι του παχέος εντέρου. Τα τελευταία 20 χρόνια η κλινική πραγματοποίησε συνολικά 60.000 κολονοσκοπήσεις και διαγνώστηκαν περίπου 1.500 καρκίνοι.

Ο ίδιος έχει τονίσει ότι όσοι έχουν κληρονομικό ιστορικό πρέπει να αρχίσουν σε νεαρή ηλικία τις προληπτικές εξετάσεις.

Εάν για παράδειγμα ένας από τους γονείς τους νόσησε σε ηλικία 50 ετών, εκείνοι πρέπει να κάνουν την πρώτη τους εξέταση 20 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή σε ηλικία 30 ετών, και να ακολουθήσουν στη συνέχεια τις οδηγίες του γιατρού τους. Ωστόσο, ο γενικός πληθυσμός πρέπει να κάνει την πρώτη του εξέταση στα 50.

Στο ερώτημα με τι συχνότητα πρέπει να γίνονται εξετάσεις εάν ο εξεταζόμενος δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα είπε: “Κάθε 10 χρόνια. Δεν είναι μια εξέταση που χρειάζεται να επαναλαμβάνεται συνεχώς”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου εμφανίζονται σε ηλικίες άνω των 60. Υπάρχουν και ασθενείς 35-40 ετών αλλά πρόκειται για λίγες περιπτώσεις.

Τι έδειξε η έρευνα σε 43 χώρες

Τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου αυξάνονται στους νεαρούς ενήλικες εννιά ανεπτυγμένων χωρών που εκτείνονται σε τρεις ηπείρους, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Gut», αναδεικνύουν ότι τα αυξανόμενα αυτά ποσοστά έρχονται σε αντίθεση με τη μείωση των περιστατικών αυτής της νόσου στα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών.

Αυτό μας προδιαθέτει ότι ενδέχεται να υπάρχουν περιβαλλοντικά ερεθίσματα στα οποία εκτίθενται οι νέοι που αυξάνουν τον κίνδυνο της ασθένειας. «Η αύξηση των πρώιμων περιστατικών καρκίνου του εντέρου καθιστά επιτακτική την ανάγκη διερεύνησης της δυνητικής της αιτιολογίας.

Αν και τα σχετικά ποσοστά της νόσου στους νέους εξακολουθούν να είναι μικρότερα από αυτά των μεγάλων σε ηλικία, η τάση της ασθένειας να πλήττει τον νεαρό πληθυσμό εξηγεί τις αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου στους οποίους εκτίθενται οι νέοι που προμηνύουν την επέκταση της νόσου στο μέλλον», εξηγεί η Ρεμπέκα Σίγκελ, από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο καρκίνος του εντέρου συνιστά την τρίτη πιο συνήθη μορφή καρκίνου παγκοσμίως. Το 2018 καταγράφηκαν 1,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα. Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά της νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες ακολουθούν καθοδική τάση, πίσω όμως από αυτή την πτώση που παρατηρείται κυρίως στις ΗΠΑ και στον Καναδά ενδέχεται να κρύβεται μια αύξηση των ποσοστών αυτών ανάμεσα στους νέους.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, αναλύθηκαν δεδομένα για τον καρκίνο του εντέρου από 43 χώρες έξι ηπείρων για άτομα κάτω και άνω των 50 ετών. Τα δεδομένα αυτά συνελέγησαν από τις εθνικές καταγραφές των περιστατικών καρκίνου του εντέρου της κάθε χώρας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει