ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

328

Στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα αποψινά εγκαίνια της 84ης  ΔΕΘ, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το πρωί περίπτερα στον εκθεσιακό χώρο και το βράδυ θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης και θα εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία στο «Βελλίδειο»  προς τους παραγωγικούς φορείς. Αύριο θα παραχωρήσει την επίσης καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου  στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

 

 «Ανάπτυξη για όλους»

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα βρεθεί πρώτη φορά με αυτήν την ιδιότητα στη ΔΕΘ, αναμένεται να περιγράψει το κυβερνητικό του σχέδιο, στο οποίο έχει δώσει τον τίτλο «Ανάπτυξη για όλους». Τα όσα θα πει θα κινηθούν σε τρεις άξονες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Θα μιλήσει για «μείωση φόρων», για «δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας» και για «ασφάλεια σε κάθε σημείο της επικράτειας», την ώρα που είναι γνωστό ότι επενδύει στη σκληρή ατζέντα του «νόμου και της τάξης». Η Κρήτη πάντως περιμένει εξαγγελίες για τον ΒΟΑΚ.

 

Το προαπαιτούμενο έγινε υπαινιγμός

Στις αρχικές συζητήσεις Λαμπρινού – Λυγερού, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας ενόψει της νέας δημοτικής περιόδου, ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών, σύμφωνα με κύκλους της Λότζια, έθετε έναν απαράβατο όρο: να καταδικάσει δημόσια ο δήμαρχος τις τροποποιήσεις που έγιναν στον «Κλεισθένη» για την κυβερνησιμότητα των δήμων. Ωστόσο, στο νέο πλαίσιο συνεργασίας που εμφάνισαν προχθές οι Ενεργοί Πολίτες, το προαπαιτούμενο δεν εμφανίζεται κατηγορηματικά, αλλά με απλό υπαινιγμό. Λέτε ο κ. Λυγερός να έβαλε νερό στο κρασί του;

 

ο Παύλος Γερουλάνος

Άλλος για την προεδρία…

Το ενδιαφέρον του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο Παύλος Γερουλάνος.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm, ανέφερε πως το ζήτημα στο ΚΙΝΑΛ και ενόψει του επικείμενου συνεδρίου «είναι το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά» προσθέτοντας πως «το θέμα είναι να αισθανθούμε ότι είμαστε σε ένα σπίτι το οποίο μας εκφράζει».

Ο κ. Γερουλάνος άσκησε εκ νέου κριτική στη Φώφη Γεννηματά καθώς, όπως είπε, εφάρμοσε μία στρατηγική που απέτυχε.

Επανέλαβε ότι η ομιλία της κ. Γεννηματά την 3η του Σεπτέμβρη «ήταν απογοητευτική, διότι είχε μια πραγματική ευκαιρία να δώσει ένα όραμα. Δεν έγινε αυτό».

 

Γερμανικές αποζημιώσεις

Γερμανικές αποζημιώσεις από ιταλικά τρένα

Oιστορικός αγώνας που έδωσε ο δικηγόρος Γιάννης Σταμούλης αναφορικά με την υπόθεση της αποζημίωσης των Διστομιτών από τη Γερμανία δικαιώνεται άλλη μία φορά με τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την Τετάρτη από το Ανώτατο Αναιρετικό Ιταλικό Δικαστήριο.

Το εν λόγω δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για να εισπράξουν τις πολεμικές επανορθώσεις από τις θηριωδίες των ναζί οικογένειες θυμάτων του Διστόμου (25 εκατομμύρια ευρώ), με τις εισπράξεις από τα εισιτήρια των ιταλικών σιδηροδρόμων, στα οποία έχουν συμμετοχή και οι Γερμανοί.

Η ρηξικέλευθη νομική ιδέα του αειμνήστου δικηγόρου, που ευδοκίμησε ενώπιον των ελληνικών και των ιταλικών δικαστηρίων και ταξίδεψε σε όλο το νομικό κόσμο συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόοδο του Ανθρωπιστικού Δικαίου, θα αποδώσει σύντομα καρπούς και εμπράκτως.

 

@patris
Χωρίς παροχές, λέει, ο Κυριάκος στη Θεσσαλονίκη.
Θα εγκαινιάσει την… ΔΕΝ!
Alexis

 

Μα κανένας Κρητικός βουλευτής;

Δικαιολογημένη η αγανάκτηση του πανελλαδικού συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» για το γεγονός ότι στη νέα σύνθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια δεν μετέχει κανένας Κρητικός βουλευτής!

Λες και δεν έχει η Κρήτη τη μακάβρια πρωτιά νεκρών στη σχέση κάτοικοι – θανατηφόρα δυστυχήματα. Λες και οι οδηγοί  του νησιού δεν έχουν τη χειρότερη σχέση με την οδική ασφάλεια. Λες και το οδικό δίκτυο του νησιού δεν είναι το πλέον παραμελημένο και με τις μεγαλύτερες ανάγκες για σύγχρονες υποδομές.

Λες και οι «κούπες» ενδημούν σε άλλες περιφέρειες της χώρας… Και εντάξει, αυτοί που συγκρότησαν την Επιτροπή με πρόεδρο, δύο αντιπροέδρους και 16 μέλη δεν σκέφτηκαν την αδήριτη ανάγκη εκπροσώπησης της Κρήτης. Όμως, οι 16 βουλευτές του νησιού τι έκαναν, γιατί δεν εξεδήλωσαν ενδιαφέρον;

 

Η μαρίνα στο πλαίσιο της επένδυσης των 600 εκατομμυρίων του Ρώσου Μπορίσοφ για Ελούντα;

Η Ελούντα,  η μαρίνα και ο Άγιος Νικόλαος

Τελικά η μαρίνα στο πλαίσιο της επένδυσης των 600 εκατομμυρίων του Ρώσου Μπορίσοφ  πού θα γίνει; Τα επενδυτικά πρότζεκτ μιλάνε για Ελούντα, οι εγκρίσεις έχουν δοθεί για την περιοχή, αλλά κάποιοι μιλάνε για Άγιο Νικόλαο.

Μα ο Άγιος Νικόλαος δεν έχει τη δική του μαρίνα και είναι μεγάλη; Εκτός και αν θωρούν και την Ελούντα Άγιο Νικόλαο, υπό την ευρύτερη έννοια της ονομασίας του δήμου.

Και μπορεί η Ελούντα, αλλά και η Πλάκα εσχάτως, να εμφανίζουν έναν κορεσμό τουριστικών επενδύσεων, αλλά, όπως λένε ο δήμος σηκώνει και άλλες (επενδύσεις).

Άμα το δούμε και σαν Μιραμπέλλο, σηκώνει ακόμα περισσότερες.

 

Ο Νίκος Φίλης

Τους καρφώνει ο Φίλης…

Ενθουσιασμένος δηλώνει ο Νίκος Φίλης με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια των μαθητών.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, «η αναγραφή ήταν ένας αναχρονισμός που επιβίωνε πολλά χρόνια και ότι με την κατάργησή της αναγνωρίζεται η προτεραιότητα του κράτους δικαίου έναντι θρησκοληπτικών και σκοταδιστικών αντιλήψεων».

Και με την ανακοίνωσή του πετά «καρφί» στον ΣΥΡΙΖΑ: «Το μήνυμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι ηχηρό και πρέπει να ακουστεί και να γίνει σεβαστό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ειδικά από αυτές που άσκησαν εξουσία, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, που είτε συναίνεσαν και συμβιβάστηκαν με τον προκλητικό αυτόν αναχρονισμό είτε δεν τόλμησαν να τον καταργήσουν».

 

Πατίνια χωρίς νομικό πλαίσιο

Χρήσιμη η χθεσινή σύσκεψη στη Λότζια για τα ηλεκτροκίνητα πατίνια που έχουν κατακλύσει το κέντρο του Ηρακλείου και ήδη παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα με τη μορφή των ατυχημάτων. Την ιδέα της σύσκεψης είχε ο Γιώργος Μανδαλάκης, που διέγνωσε το πρόβλημα του κενού που υπάρχει στο νομικό πλαίσιο, για την κάλυψη του οποίου πιέζει η Λότζια.

 

 

Μακέτες

Κανένα βιντεάκι καινούριο από αυτά που συνηθίζει να κοινοποιεί στο facebook  για το περίφημο έργο ανάπλασης στο πάρκο Ερυθραίας δεν θα μας κάνει τη χάρη να μας δείξει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων; Διότι τις μακέτες τις είδαμε προ πενταετίας… Έργα δεΝ βλέπουμε…

 

Αυτοκριτική

Συσκέψεις και προβληματισμός στη Λότζια για τα πατίνια, αλλά δεΝ βλέπω ίχνος αυτοκριτικής. Το στοιχειώδες από το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσουμε είναι ότι με τους απαράδεκτους δρόμους που έχουμε, όχι πατίνια δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, αλλά ούτε πεζοί…

 

Οργή

Έπρεπε να φτάσουμε μια ανάσα από τη νέα σχολική χρονιά για να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης των σχολικών κτηρίων της πόλης. Των εκκρεμοτήτων, δηλαδή, που θα έπρεπε να έχουν τακτοποιηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά… Τα βλέπουν αυτά οι γονείς των παιδιών και η σχολική κοινότητα και εξοργίζονται… Άδικο έχουν;

 

Οι γάμοι

Αναρωτιέμαι αν φέτος θα επαναληφθεί το φαινόμενο που άνθησε την περσινή σχολική χρονιά. Αναπληρωτές έρχονταν ανύπαντροι για να διδάξουν στα σχολεία του Ηρακλείου και βρίσκονταν παντρεμένοι. Να θυμίσω πως είχε διαπιστωθεί ότι πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές είχαν βρει έναν ευφάνταστο τρόπο για να «ανέβουν» στη σειρά των αναπληρωτών και να τοποθετηθούν σε ένα σχολείο πιο κοντά στην πόλη του Ηρακλείου. Υπέγραφαν, δηλαδή, σύμφωνο συμβίωσης, μεταξύ τους ή με γνωστούς τους, προκειμένου να… πηδήξουν κάποιες θέσεις στον πίνακα και να επιλέξουν από τους πρώτους κενό για να καλύψουν.

 

Απόσπαση

Μία σημαντική δεξαμενή από όπου τα ΑΕΙ αντλούν προσωπικό είναι οι αποσπάσεις που γίνονται κάθε χρόνο από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο βρέθηκε μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη, αφού το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις αποσπάσεις και το Ίδρυμα κέρδισε μονάχα ένα άτομο! Κάποιοι λένε χαρακτηριστικά πως «με τέτοια στήριξη από το Υπουργείο, θα γίνει το ΤΕΙ Κρήτης Πανεπιστήμιο;».

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει