ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ: Φέρτε μου τον Παλαιοκώστα για την τιμή του Γιώργου

410

Ζήτημα τιμής και υψίστης προτεραιότητας εξακολουθεί να αποτελεί για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο εντοπισμός και η σύλληψη του νούμερο 1 Έλληνα καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα. Η επιστροφή του στην Κατεχάκη επαναφέρει στο προσκήνιο την τραγική υπόθεση δολοφονίας του υπασπιστή και στενού του φίλου, Γιώργου Βασιλάκη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα ανοίγοντας παγιδευμένο φάκελο με εκρηκτικά που προοριζόταν για τον ίδιο τον Χρυσοχοΐδη, υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τότε.

Σύμφωνα με το Newsit, σε σύσκεψη που είχε πριν από μερικές ημέρες με τα έμπειρα στελέχη τις Αντιτρομοκρατικής που έχουν χρόνια θητεία και εμπειρία στη συγκεκριμένη υπηρεσία, τους ζήτησε επιτακτικά μια από τις προτεραιότητές τους να γίνει ο εντοπισμός και η σύλληψη του… «μετρ των αποδράσεων». «Συλλάβετε τον Παλαιοκώστα. Είναι θέμα τιμής για το αίμα του Υπασπιστή μου Γιώργου Βασιλάκη». Αυτή την εντολή φέρεται να έδωσε ο υπουργός.

Η φοβερή έκρηξη στον 7ο όροφο του κτηρίου της Κατεχάκη, στην «καρδιά» των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2010. Ο άτυχος υπασπιστής βρισκόταν στο γραφείο του και ήλεγχε την αλληλογραφία. Οι συνεργάτες του είχαν αποχωρήσει από το γραφείο. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο κίτρινος ταχυδρομικός φάκελος Α3, εξωτερικά ήταν χάρτινος και εσωτερικά είχε κυψελοειδές νάιλον.

Από την τελευταία σύλληψη του Β. Παλαιοκώστα
Από την τελευταία σύλληψη του Β. Παλαιοκώστα

Στο εσωτερικό του περιείχε ένα πλαστικό σκληρό φάκελο, τύπου κλειστού ντοσιέ. Στην εξωτερική και επάνω πλευρά του εσώκλειστου φακέλου υπήρχε μια λευκή κόλλα Α4. Ήταν  το «δόλωμα» για να το ανοίξει ο στόχος. Αποστολέας φαινόταν ο «Χρήστος Καραβέλας», που είχε… στείλει στοιχεία και ηχογραφημένες συνομιλίες για την υπόθεση Siemens.

Το δέμα-βόμβα είχε σταλεί στο γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη στο Κολωνάκι και μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη λεωφόρο Κατεχάκη χωρίς να ελεγχθεί από κανέναν. Σε επιστολή που στάλθηκε δύο εβδομάδες αργότερα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αναλυόταν  ο τρόπος που συσκευάστηκε και στάλθηκε το δέμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο, «στόχος μας ήταν να καταφέρουμε δύο πλήγματα: να αποσύρουμε έναν εκλεγμένο πολιτικό που φόρεσε τη στολή του σερίφη και ένα καίριο χτύπημα στο άντρο της καταστολής του κράτους. Η περιέργεια του “έμπιστου υπασπιστή” μάς χάλασε τα σχέδια…».

Ως αποστολέας της επιστολής εμφανίζεται ο «Θανάσης Κλάρας» ήταν το πραγματικό όνομα του καπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη-, ενώ ως διεύθυνση αναφερόταν η οδός «Αγωνιστών 40, Αθήνα». Στο ίδιο κείμενο ωστόσο δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης από συγκεκριμένη οργάνωση.

Λίγο καιρό μετά διέρρευσε από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ότι στο επίμαχο χαρτί εντοπίστηκε παλαμικό αποτύπωμα του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Ο ίδιος πάντως στο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα αρνείται κάθε σύνδεση με τη δολοφονία του Γιώργου Βασιλάκη και την αποστολή του παγιδευμένου φακέλου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει