Μαξίμου – Λότζια γεμάτος απορίες

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

268

…θα πάρει στο κυνήγι τον πρωθυπουργό τρεκλίζοντας: Κυριάκο, φύγε κρατάω μαχαίρι!

Δεν ξέρω πόσοι έγιναν σοφότεροι αυτό το καλοκαίρι, μα αν με ρωτήσετε το σακίδιο των περιπλανήσεων και των αποδράσεων που έχω κρεμάσει στο πόμολο μιας πόρτας, εκτός από τη μάσκα, το αντηλιακό, τα εμφανή σημάδια αλμύρας και πολλούς κόκκους άμμο, είναι γεμάτο ερωτήματα και απορίες, που είτε μου γεννήθηκαν είτε δεν μπόρεσα να απαντήσω τους μήνες που πέρασαν χωρίς «ρ».

Σε πολιτικό επίπεδο, δεν έχω καταλάβει ακόμα αν ο Κούλης έγινε Κυριάκος. Και προφανώς την απάντηση δεν μπορεί να μου δώσει το αξύριστο look που φοριέται από τα ανέμελα μπάνια στο Μαράθι μέχρι την επίσκεψη στους χαροκαμένους στο Μάτι και στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής για την καταστροφή της Εύβοιας.

Ούτε και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, που παρουσιάζει καλώς καμωμένα όλα του Μητσοτάκη, ακόμα και αν κάποια από αυτά είναι συνέχεια ή αποδοχή των επιλογών του… τρισκατάρατου Τσίπρα και του σατανικού ΣΥΡΙΖΑ.

Για την κωλοτούμπα των Πρεσπών και το «άδειασμα» των Μακεδονομάχων δεν είχα καμιά αμφιβολία, ενώ ήξερα εξαρχής πόσο σύντομα θα έλιωνε η καραμέλα της επαναδιαπραγμάτευσης (προς τα κάτω) των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεν ήξερα επίσης πώς ένας Κοντολέων θα μπορούσε να μετατραπεί σε… ένας αλλά Λέων, ακόμα και άνευ πτυχίου αρκεί να τοποθετηθεί στο… βασίλειο της ΕΥΠ!

Διότι στο βασίλειο της Δανημαρκίας όλα μπορούν να συμβούν. Όπως για παράδειγμα ο Χάρης Θεοχάρης να είναι και «τουρίστας» (όπως τον αποκαλούν τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ) και υπουργός Τουρισμού και ο Βασίλης Κικίλιας να είναι και εραστής και σύζυγος και παραθεριστής και υπουργός στο ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο της Υγείας!

Και οι δύο πάντως είναι… προτεινόμενοι για τις πρώτες αποχωρήσεις από το υπουργικό συμβούλιο του «γαλάζιου» νησιού, που ομολογουμένως φείδεται γυναικών. Και ο Μητσοτάκης μπορεί να είναι γκαντέμης, αλλά μισογύνης δεν είναι.

Απλώς, το γυναικείο ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, όπως δικαιολογήθηκε ο πρωθυπουργός και έκανε την ανταποκρίτρια του BBC να τραβάει τα μαλλιά της. Αλλά επειδή αυτά είναι δανεικά, τώρα εμείς τραβάμε τα μαλλιά μας με το αίτημα Μητσοτάκη για δανεισμό των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο!

Με τέτοια αιτήματα θα ζοχαδιαστεί η Μελίνα, θ’ αρπάξει το μαχαίρι που της κάρφωσε ο  Φούντας και στοιχειωμένη καθώς είναι θα πάρει στο κυνήγι τον πρωθυπουργό τρεκλίζοντας: “Κυριάκο, φύγε κρατάω μαχαίρι!” Και πριν συνεχίσουμε στα πολιτικά, να το ελαφρύνουμε λίγο… και σαν άλλες… θείες με απορίες να ρωτήσουμε: το παιδί της Κλέλιας Ρένεση είναι και του Manu Chao;

Πώς μπορεί να διασχίσει κάποιος τις Μοίρες και το Τυμπάκι χωρίς να κορνάρει στα προκλητικά σταθμευμένα οχήματα έξω από μανάβικα, mini market και coffee (take away) που κόβουν την κυκλοφορία; Και επίσης, πόσες πιθανότητες έχει να χαθεί κάποιος αναζητώντας τις μοναδικού κάλλους παραλίες του νότιου Ρεθύμνου, διασχίζοντας χωρίς πινακίδες και σήμανση  το όρος Σιδέρωτας;

Καλύτερα τα ασιδέρωτα παρά τα σιδερωμένα που λέει και μια ψυχή με μια παράφραση. Και για να περάσουμε στα τοπικά πολιτικά, ακόμα δεν κατάλαβα πως κατάφερε ο Λαμπρινός από απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού να προκαλέσει με τις επιλογές του τριγμούς στη Λότζια, πάνω που είχαν αρχίσει να πέφτουν οι σοβάδες από την πλημμελή συντήρηση;

Προφανώς και οι επιλογές είναι δικές του, μα στο στενότερο περιβάλλον των συνεργατών του, όπως προκύπτει από το δημοτικό ρεπορτάζ και τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών, θα περίμενε κανείς μια άλλη διαχείριση και μια στοιχειώδη συνεννόηση. Και δεν είναι μόνο οι ικανότητες του Βαρδαβά, αλλά και το γεγονός της ικανοποίησης που νοιώθουν τώρα όσοι τον είχαν στοχοποιήσει και του καταλόγιζαν-εκτός των άλλων- το γενικό κουμάντο στη Λότζια.

Και αν τελικά ο Βαρδαβάς περιοριστεί αυστηρά στις νέες αρμοδιότητες του, να δω εγώ που θα βρει αμορτισέρ η Λότζια, άλλο «κόκκινο πανί» και κυρίως το πολιτικό ον που θα τα βάζει με όλους και με όλα χωρίς να λογαριάζει πολιτικό κόστος και χωρίς να υποκύπτει εκεί που οι άλλοι ακόμα γλείφουν. Δεν θα εκπλαγώ αν η περίπτωση Βαρδαβά εμπίπτει σε μια ιδιότυπη οπτική γωνία του δημάρχου μα θ’ απογοητευτώ αν πρόκειται για εισήγηση ενός νέου στενού περιβάλλοντος.

Εκτός και αν ο νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας έχει την ατυχία να μην το λένε Γιάννη…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει