Ο Π. Μάργαρης μάς αποκαλύπτει τον δικό του «μουσικό γαλαξία» στην εμφάνισή του στο κηποθέατρο

«ΜΕ ΓΟΗΤΕΥΕΙ ΝΑ ΕΝΩΝΩ ΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ ΜΕ ΤΗ ΡΟΚ, ΤΗΝ ΠΟΠ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ»

926

«Είμαι ένας καλλιτέχνης ο οποίος δεν έχει ταμπού στη μουσική» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Π» ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας και συνθέτης Παναγιώτης Μάργαρης.

Υπόσχεται να αποκαλύψει στο κοινό τον δικό του μουσικό γαλαξία, βγαλμένο μέσα από τα μαγικά ηχοχρώματα της κλασικής κιθάρα στη μουσική παράσταση “Guitar Galaxy”, που παρουσιάζει την ερχόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις”.

Σε αυτό τον κύκλο μουσικών παραστάσεων ο βραβευμένος μουσικός παρουσιάζει    soundtracks σπουδαίων συνθετών του κινηματογράφου (Nino Rota, Ennio Morricone κ.α) και τραγούδια των Beatles, Pink Floyd, Eagles, Sting, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, τα οποία διασκεύασε με μοναδικό τρόπο για κιθάρα.

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς είναι η παρουσίαση δικών του μουσικών έργων καθώς και έργων μεγάλων κλασικών συνθετών όπως το εκρηκτικό “Rondo alla Turka” του Mozart, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο νέο του άλμπουμ “Guitar Galaxy” που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π» έχει ως εξής:

ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας και συνθέτης Παναγιώτης Μάργαρης
Ο Παναγιώτης Μάργαρης μιλά στην «Π» για την εμφάνισή του στο Ηράκλειο την ερχόμενη Παρασκευή

Πώς καταφέρνετε με μόνο μέσο την κιθάρα σας να «γεμίσετε» τη σκηνή;

«Στις συναυλίες και γενικότερα στη μουσική σημασία δεν έχει ο αριθμός των μουσικών οργάνων αλλά το συναίσθημα και η καλλιτεχνική κατάρτιση.

Η κλασική κιθάρα είναι ένα ολοκληρωμένο και απολύτως πολυφωνικό όργανο και μου δίνει τη δυνατότητα να μπορώ να “γεμίσω” οποιονδήποτε συναυλιακό χώρο. Αυτό βέβαια δε θα μπορούσε να συμβεί, εάν δεν προϋπήρχαν χιλιάδες ώρες μελέτης και απόλυτης αφοσίωσης στην κιθάρα».

Οι Έλληνες θεατές είναι μυημένοι στα «μυστικά» της κλασικής κιθάρας; Την επιλέγουν; Την ακούν; Την αισθάνονται;

«Το ακροατήριο που έρχεται στις συναυλίες μου θα έλεγα ότι λατρεύει την κλασική κιθάρα και την καλή μουσική. Κάθε εμφάνισή μου είναι ξεχωριστή εμπειρία, διότι δημιουργείται έντονη συναισθηματική φόρτιση και μαγεία ανάμεσα σε μένα και στους θεατές».

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με την κιθάρα; Πότε καταλάβατε ότι σας… έκλεψε την καρδιά;

«Η πρώτη μου επαφή ήταν το μακρινό 1984 όπου και ξεκίνησα τις σπουδές μου. Πριν καλά-καλά τελειώσω το Λύκειο, είχα καταλάβει ότι θέλω να αφοσιωθώ στην κιθάρα και γενικότερα στην μουσική».

Ποια ήταν τα μουσικά σας ερεθίσματα; Ως έφηβος τι μουσική ακούγατε;

«Είμαι ένας καλλιτέχνης ο οποίος δεν έχει ταμπού στη μουσική. Θεωρώ ότι στα περισσότερα μουσικά είδη υπάρχουν πανέμορφα κομμάτια και με γοητεύει πολύ το να ενώνω την κλασική κιθάρα με τη ροκ, την ποπ, τη μουσική κινηματογράφου και γενικότερα με ό,τι μου αρέσει.

Ως έφηβος άκουγα κατά κύριο λόγο τα κλασικά ροκ συγκροτήματα της εποχής όπως Pink Floyd, Beatles, Queen. Δεν έλειπαν όμως από τα ακούσματά μου ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης, με του οποίους είχα την ευλογία να συνεργαστώ στην πορεία».

Τι θα μας παρουσιάσετε στην Κρήτη; Ποιοι είναι οι σταθμοί της παράστασης “Guitar Galaxy”;

«Θα παρουσιάσω μια επιλογή κομματιών από τη δισκογραφία μου καθώς και ένα μέρος της νέας μου δισκογραφικής δουλειάς “Guitar Galaxy”, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Οι συναυλίες στην Κρήτη ολοκληρώνουν μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία. Από τον Νοέμβριο θα συνεχιστούν οι συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με πρώτο σταθμό τις Βρυξέλλες στις 4 Νοεμβρίου».

 Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

«Μέσα στα βασικά μου σχέδια είναι η κυκλοφορία του νέου μου άλμπουμ και η χειμερινή μου περιοδεία. Επίσης, θα πραγματοποιήσουμε μια σειρά από ρεσιτάλ για φωνή και κλασική κιθάρα με τη σπουδαία ερμηνεύτρια Ελένη Βιτάλη. Με την Ελένη Βιτάλη έχουμε μοναδική καλλιτεχνική χημεία και κάθε κοινή μας εμφάνιση αποτελεί ταξίδι ψυχής».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει