ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

431

Κληρώνει για τον πρόεδρο

Την Κυριακή «κληρώνει» λοιπόν για το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, καθώς στις 11.30 το πρωί θα συνεδριάσει το Σώμα μετά από πρόσκληση της πρώτης σε ψήφους περιφερειακής συμβούλου Έφης Κουτεντάκη για να προχωρήσει στην εκλογή προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και την εκλογή μελών της Οικονομικής Επιτροπής Π.Κ.

Και το ερώτημα παραμένει: Ποιος θα είναι ο πρόεδρος στην μετά Πιτσούλη εποχή τη στιγμή που ο Αρναουτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ακόμη; Το βέβαιο είναι ότι θα το πάει στην ομάδα κι εκεί θα μιλήσουν οι ενδιαφερόμενοι, οι σύμβουλοι θα ψηφίσουν κι αυτό το αποτέλεσμα θα κληθούν να το σεβαστούν όλοι- όπως είχε γίνει και την προηγούμενη φορά. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ή… φαβορί;

Μέχρι να…πουν ποιοι θέλουν και πώς θα το κάνουν ουδείς γνωρίζει ξεκάθαρα, αν και έχουν ακουστεί τα ονόματα των Παύλου Μπαριτάκη και Νίκου Ξυλούρη. Ο μεν πρώτος (αν και θα ήθελε Αντιπεριφέρεια) θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να είναι ένας καλός πρόεδρος λόγω και της εμπειρίας στην αυτοδιοίκηση, αλλά και λόγω χαρακτήρα.

Ο δε δεύτερος έχει πλέον τεράστια εμπειρία και έχει καλύτερη χαρτογράφηση σου Σώματος.

Μπορεί δε σε ενδεχόμενη (εσωτερική) ψηφοφορία να επηρεάζει και περισσότερες ψήφους. Φαίνεται επίσης ότι δεν ενδιαφέρονται οι κ. Αλεξάκης, Κουρουπάκης και Φασουλάκης. Όπως και ο κ. Βαμβακάς, που θα είχε αποδοχή στην ομάδα, αλλά θέλει να είναι αντιπεριφερειάρχης.

 

Έρχονται και τα ονόματα

…Κι αμέσως μετά το προεδρείο- αν και ορισμένοι θα ήθελαν πριν- ο Αρναουτάκης θα ανακοινώσει τους 4 χωρικούς αντιπεριφερειάρχες , αλλά και τους έξι θεματικούς- συν όσους πάνε στις εταιρείες. Για τους 4 έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο (Καλογερής, Λιονή, Γουλιδάκης, Πιτσούλης).

Φυσικά ήταν λογικό για τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου -ενώ όλοι είναι βέβαιοι ότι ο Γ. Πιτσούλης είχε χωρίς να ζητήσει κάτι το προβάδισμα (στενός συνεργάτης του Αρναουτάκη και άνθρωπος των ειδικών αποστολών, επί χρόνια πρόεδρος κλπ)- να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι και έντονη διεκδίκηση της θέσης από άλλους συμβούλους. Και εάν κάποιοι ήταν γνωστοί και πιθανοί διεκδικητές (τουλάχιστον 4), ένας προστέθηκε τελευταία κι ακούει στο όνομα Νίκος Σιριγωνάκης.

Ο οποίο εθεωρείτο βέβαιος για αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, αλλά τώρα ακούγεται ότι επιθυμεί τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου. Ο κ. Αρναουτάκης σε κάθε περίπτωση καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό και θα το κάνει ανεξάρτητα από πιέσεις, συστάσεις κλπ.

ο κ. Παπαδεράκης

Όλοι θα αξιοποιηθούν

…Ο κ. Αρναουτάκης έτσι κι αλλιώς έχει καταλήξει στο σχήμα που θέλει , ενώ έχει πει ότι από τις θέσεις αυτές θα περάσουν όλοι. Και πως όλοι θα αξιοποιηθούν. Αρκεί να είναι παρόντες στη θέση τους αποκλειστικά.

Σίγουρη είναι φυσικά η Έφη Κουτεντάκη, που ως πρώτη των πρώτων δεν θα μπορούσε να μην έχει αντιπεριφέρεια. Σιγουρος (τώρα ή μετά) είναι και ο κ. Παπαδεράκης (φωτογραφία), που είναι και ο μοναδικός του ΣΥΡΙΖΑ που εξελέγη, οπότε δεν μπορεί να μην αξιοποιηθεί.

Από τις θέσεις θα περάσουν όλοι λοιπόν -τώρα με ποια σειρά αυτό θα το επιλέξει ο περιφερειάρχης.

 

η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αρναουτάκη

Σήμερα με τον Μητσοτάκη

Σήμερα θα γίνει η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες της χώρας.

Και είναι μεγάλη ευκαιρία για τον Αρναουτάκη να θυμίσει στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για τον ΒΟΑΚ και τα άλλα έργα υποδομής.

 

Η επισήμανση του Βαλέτι

Το τσίμπησε το… “λαβράκι” ο Δ. Παπαδημούλης από το συγχαρητήριο tweetτου Τομάζο Βαλέτι, από τα κορυφαία στελέχη της Γενικής Δ/νσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, προς τον νέο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννη Λιανό: “Bravo. Fantasticnomination”, γράφει και προσθέτει: “[email protected]” (“αλλά πραγματικά κακός χειρισμός της υπόθεσης Θάνου από Μητσοτάκη”). ”

Η ωμή παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 1/2019 και της ευρωπαϊκής νομολογίας δεν επιτρέπει τη σιωπή της Κομισιόν” σημειώνει πλέον ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου 

Πώς το είπες αυτό; Διαγράφεσαι!

Τι είπες; Σε διαγράφω! Η εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε προχθες Δευτέρα ομόφωνα να παραπέμψει τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου σε πειθαρχικό κομματικό όργανο με την εισήγηση να διαγραφεί.

Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από πεντάωρη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του AKP, προεδρεύοντος του Ερντογάν, όπως ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hürriyetστην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Σημαντική μορφή του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος ο Νταβούτογλου, ο οποίος υπήρξε επίσης υπουργός Εξωτερικών, παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού το 2016, έπειτα από διετή θητεία.

Είχε διαβεβαιώσει τότε πως δεν θα επέκρινε ποτέ τον Ερντογάν δημόσια, αλλά πρόσφατα φάνηκε αποφασισμένος να πάψει να σιωπά ως προς αυτές που χαρακτηρίζει δυσλειτουργίες στο κυβερνών κόμμα.

Κατηγόρησε ιδίως το AKPότι αποκλίνει από τους στόχους του, ενώ επέκρινε την ηγεσία διότι απαίτησε να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπου ηττήθηκε με οριακή διαφορά τον Μάρτιο από την αντιπολίτευση.

 

@patris
Ποιος Αντετοκούνμπο; Ποιος τον σταμάτησε απόψε; Ένας 40χρονος παίκτης, που τους τις… έβρεξε. Αυτό είναι το μπάσκετ.
Aza

 

Θα πάει 18 φορές πάνω!

Υπέρ της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ για αυξημένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά τάσσεται η Κομισιόν και τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα!

Την ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνος για την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της απόφασης θα έχει «ολέθριες συνέπειες για τους διήμερους αποσταγματοποιούς και τους αμπελουργούς (με άδειες απόσταξης) της χώρας μας».

Η Κομισιόν πάντως «δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι μικροί αποσταγματοποιοί θα εκτοπιστούν αναπόφευκτα λόγω της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας».

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, σε τσικουδιά και τσίπουρο αναμένεται να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης μέχρι και 18 φορές πάνω από τον σημερινό φόρο –ούτε λίγο, ούτε πολύ, στα επίπεδα που φορολογούνται ποτά όπως το ουίσκι. Η Κομισιόν επικροτεί αυτήν την απόφαση για λόγους ανταγωνισμού.

 

ο Γιάννος Μιχόπουλος

Και νέα πρόσωπα

Νέοι πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και γενικοί διευθυντές τοποθετούνται ή προτείνονται σε εποπτευόμενους φορείς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποφάσεις του κ. Χατζηδάκη.

Πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ τοποθετείται ο Γιάννος Μιχόπουλος (φωτο), διδάκτωρ Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Durham, στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιφερειακός αντιπρόεδρος της Vestas Wind Systems (μεγάλη εταιρεία παραγωγής ανεμογεννητριών). Διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας προτείνεται ο Γιώργος Ιωάννου, καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Διοικητικής Επιστήμης.

Γενικός διευθυντής της ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) τοποθετείται ο Ανδρέας Τσώκος, γεωλόγος (Πανεπιστήμιο Αθηνών) με δύο μεταπτυχιακά διπλώματα.

Γενικός διευθυντής στο Κτηματολόγιο αναλαμβάνει ο Στέφανος Κοτσώλης, πολιτικός μηχανικός (ΕΜΠ), κάτοχος MBA από το Yale University στις ΗΠΑ.

περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου

Και οι δικοί μας τι κάνουν;

Στη Ρόδο τρέχουν! Εδώ τι γίνεται με τα υδατοδρόμια; Το πλέον φιλόδοξο εγχείρημα της περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου και του Γιώργου Χατζημάρκου, της δημιουργίας του μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα και διεθνώς, εισέρχεται στο στάδιο της υλοποίησης, μετά από πέντε χρόνια επίπονης και κοπιώδους προσπάθειας, λόγω του παρωχημένου θεσμικού πλαισίου και άλλων κωλυμάτων που τεχνηέντως δημιουργήθηκαν στην πορεία.

Ο περιφερειάρχης και οι εκπρόσωποι τριών εταιρειών που συνθέτουν το ανάδοχο σχήμα με την επωνυμία «Υδατοδρόμια Νοτίου Αιγαίου», το οποίο προέκυψε μετά από διεθνή διαγωνισμό, υπέγραψαν χθες τη σύμβαση ανάδειξης αναδόχου για την αδειοδότηση 20 συνολικά υδατοδρομίων, σε 19 νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου!

 

Οι “χρήσιμοι ηλίθιοι”

Δεν ήξερε, δεν ρώταγε; Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης προσέλαβε για σύμβουλό του τον πρώην πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες. Αυτόν που το 2015 είχε αποκαλέσει τους Έλληνες “χρήσιμους ηλίθιους”.

Η δήλωση του Εσθονού τότε είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα και μάλιστα είχε γίνει και επίσημο διαβημα του υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προς τον πρέσβη της Εσθονίας στην Αθήνα.

Οι δηλώσεις του κ. Ίλβες μιλούσαν για την Ελλαδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Κύπρο, γιατί πίεζαν την Ευρώπη για χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων που τους είχαν επιβληθεί με την αιτιολογία ότι διαταρράσσουν την ευρωπαϊκή ενότητα.

το μνημείο του καπετάν Χάψα και των πεσόντων της Μάχης των Βασιλικών του 1821.

Πήραν την …αναπαράσταση!

Πέρασε σχεδόν στο “ντούκου”, αλλά δειχνει ότι η μαφία του χαλκού δεν ορρωδεί προ ουδενός!

Στο στόχαστρο της αποκαλούμενης «μαφίας του χαλκού», των συμμοριών δηλαδή που κλέβουν μέταλλα και τα πωλούν σε μάντρες ή στη «μαύρη» αγορά, φαίνεται ότι μπήκε τα προηγούμενα 24ωρα το μνημείο του καπετάν Χάψα και των πεσόντων της Μάχης των Βασιλικών του 1821.

Άγνωστοι αφαίρεσαν τη μήκους οκτώ μέτρων μπρούτζινη αναπαράσταση της περιώνυμης μάχης, αφήνοντας μόνο τη μαρμάρινη πλάκα.

αφαίρεσαν το μνημείο του καπετάν Χάψα και των πεσόντων της Μάχης των Βασιλικών του 1821.

Πρόκειται για μνημείο που βρίσκεται κοντά στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας, ανάμεσα σε Γαλάτιστα και Βασιλικά, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, που στήθηκε το 1998 με φροντίδα και δαπάνη του Παγχαλκιδικιού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και μαζί με την ιστορική βυζαντινή Μονή αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής.

 

Αγκάθια

Πραγματικά, το να πας να φτιάξεις ένα νέο σχήμα και να παράγεις… περισσότερα προβλήματα από αυτά που μπορείς να καταναλώσεις είναι… κατόρθωμα! Κι εκεί στη Λότζια πρέπει πραγματικά να δουν σοβαρά την κατάσταση, γιατί τα τρία νέα «αγκάθια» που μόνοι τους δημιούργησαν απλώς επιβεβαιώνουν τα όσα έλεγαν οι επικριτές της δημοτικής Αρχής.

 

Αυτογκόλ

…Αυτοί που δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας το σχήμα (και τα προβλήματα…) ήταν όσοι από την αντιπολίτευση έμειναν εκτός!

«Ομολογώ ότι υποψιαζόμαστε, αλλά η πραγματικότητα μας ξεπέρασε! Κατάφερε και να μας πάει όλους απέναντι και να τα χαλάσει με τους δικούς του. Αυτογκόλ που ούτε εμείς το περιμέναμε» έλεγε χθες επικεφαλής συνδυασμού στον Δήμο Ηρακλείου.

 

Χουνέρια

Στη Λότζια περίμεναν ότι θα ξεκινούσαν με 18+ από την Κυριακή και θα… ανέβαιναν. Στην πραγμτικότητα τώρα θα ξεκινήσουν από το 18-, καθώς μάλλον δεν μένει στην «μεγάλη παράταξη» ο Περυσινάκης μετά από αυτά τα χουνέρια που του έβγαλαν.

 

Σασμός

Πείτε μου τώρα ότι έπεσε τηλέφωνο από… ψηλά (της ΝΔ) στην πλατεία Ελευθερίας, να πάθω! Δεν μπορώ να πιστέψω ότι παίζεται παιγνίδι… σασμού και μάλιστα με αυτούς τους όρους.

 

Οι χάρτες

«Η ελληνική κυριαρχία είναι αναμφισβήτητη», τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, απαντώντας χθες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2019.

Αναλυτικά: «Η ελληνική κυριαρχία είναι αναμφισβήτητη και αναγνωρίζεται σίγουρα από τις ΗΠΑ» δήλωσε ο κ. Πάιατ, για να προσθέσει διαπιστωτικά: «Συνεπώς δεν θα προβληματιζόμουν ιδιαίτερα για τους χάρτες». Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν είχε φωτογραφηθεί στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της χώρας του, μπροστά από χάρτη που εμφάνιζε ελληνικά νησιά μέχρι την Κρήτη υπό τουρκική κατοχή, για να του απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας: «Τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει