ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Τι τους ενοχλεί άραγε;

163

Μόνο που με τα ΜΑΤ δεν χτυπιέται η ανομία. Η ελευθερία χτυπιέται

Έχοντας ζήσει, περπατήσει και περάσει αλησμόνητες στιγμές στα Εξάρχεια, αλλά κυρίως έχοντας παρακολουθήσει αυτό που γίνεται από την Αστυνομία στην περιοχή, μπορώ να πω ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που και οι ίδιοι οι κάτοικοι των Εξαρχείων επιθυμούν. Κι αυτό γιατί μια περιοχή δεν «καθαρίζει» με τα «απόνερα» που ρίχνονται τελευταία με κυβερνητικές εντολές.

Το πρόβλημα, όπως όλοι γνωρίζουν, δεν ήταν ποτέ οι καταλήψεις, πόσο μάλλον οι πρόσφυγες που βρήκαν μια γωνιά σε κάποια από τα κτήρια της περιοχής. Ήταν και παραμένει να είναι τα ναρκωτικά που κάποιοι διακινούν.

Στο εξαιρετικό του άρθρο ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος στο « Βήμα» παρουσιάζει μια εικόνα που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και θίγει τα κακώς κείμενα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα. Λέει, λοιπόν, ότι «στα Εξάρχεια το πρόβλημα είναι η πρέζα όχι οι καταλήψεις όπως το ΒΟΞ, ούτε οι χώροι που μένουν πρόσφυγες.

Η μετακίνηση προς την περιοχή  πρεζεμπόρων και όλης της σχετικής δραστηριότητας είναι το πρόβλημα για τους κατοίκους. Γιατί η πρέζα και η παραβατικότητα φέρνει μαζί της και συμμορίες και επιθέσεις στους κατοίκους.

Όποιος γνωρίζει την περιοχή, τα ξέρει καλά αυτά.

Η γειτονιά δεν έχει πρόβλημα ούτε με τις καταλήψεις ούτε με τους πρόσφυγες.

Αφήστε που ορισμένες καταλήψεις, όπως αυτή στο ΒΟΞ, όταν χρειάστηκε τα έβαλαν και με τους πρεζέμπορες.

Γι’ αυτό το λόγο και είναι λανθασμένη και επικίνδυνη η τακτική που δείχνει να έχει διαλέξει η κυβέρνηση για τα Εξάρχεια.

Γιατί αυτοί που τη χαράσσουν δεν θέλουν να ασχοληθούν με το πρόβλημα αλλά να «πουλήσουν» την εικόνα ότι χτυπιέται η «ανομία».

Μόνο που με τα ΜΑΤ δεν χτυπιέται η ανομία. Η ελευθερία χτυπιέται.

Και επιπλέον με τα ΜΑΤ γκετοποιείται η περιοχή.»

Γιατί ποιος θα πάει σε μια γειτονιά όπου π.χ. κάθε βράδυ, επειδή βάζουν μια διμοιρία σχεδόν πάνω στην πλατεία, θα γίνουν μπάχαλα και θα πέσουν δακρυγόνα;

Καταλαβαίνω ότι διάφοροι στην κυβέρνηση δεν γουστάρουν ιδεολογικά τις καταλήψεις.

Τους ενοχλεί ο λόγος που βγάζουν, η αισθητική που προβάλλουν, μπορεί και να πιστεύουν ότι είναι λάθος να πιστεύουν κάποιοι νέοι ότι έτσι κάνουν την επανάστασή τους.

Όμως, τι να κάνουμε έχουν και αυτοί το δικαίωμα να διαλέγουν ιδεολογία. Το προστατεύει και το Σύνταγμα.

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση πρέπει ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα να αλλάξουν ρότα.

Γιατί σε μια ευρωπαϊκή χώρα δεν στέλνεις τα ΜΑΤ, επειδή σε ενοχλεί η αισθητική και η ιδεολογία μιας γειτονιάς».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει