φοιτητές

Με τι «υλικό» θα δουλέψουν το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, αναρωτιούνται πολλοί διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης που είδαν με… τρόμο τη βάση εισαγωγής σε ορισμένα Τμήματα να κατρακυλά ακόμα και κάτω από το 10.

Η συζήτηση που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα στο Ίδρυμα είναι το τι θα μπορούσε να γίνει για να αλλάξει, επιτέλους, το σύστημα εισαγωγής που θέλει πρωτοετείς φοιτητές του Μαθηματικού να έχουν παραδώσει λευκή κόλλα στο μάθημα!

Υπενθυμίζεται πως η βάση στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών  είναι 6.374 μόρια, στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (Εφαρμοσμένων) είναι 7.478 μόρια ενώ κοντά στα 10.000 μόρια, λίγο πιο πάνω και λίγο χαμηλότερα, ήταν τα Τμήματα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (Μαθηματικών), Φιλολογίας, Οικονομικών Επιστημών, Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών.

Μόνη ελπίδα η Πληροφορική

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης
Ο κ. Τσακαλίδης

Το μοναδικό Τμήμα που σημείωσε άνοδο κατά 4,6% και 644 μόρια είναι το Επιστήμης Υπολογιστών, η βάση του οποίου φέτος είναι 14.668 και πέρσι ήταν 14.024 μόρια.

Ο καθηγητής του Τμήματος και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης, σχολιάζει πως ένα κομμάτι αυτής της ανόδου οφείλεται στις κινήσεις εξωστρέφειας του Τμήματος και του προέδρου του.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, για ολόκληρη βδομάδα, μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου από όλη την Κρήτη επισκέπτονταν το Τμήμα. «Είναι μία πρακτική που πρέπει να ακολουθήσουν και τα άλλα Τμήματα», σχολιάζει.

Κομβικός ο αριθμός των εισακτέων

Στα Μαθηματικά Τμήματα εστιάζει το πρόβλημα ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Ιδρύματος, κ. Νίκος Χανιωτάκης.

ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Χανιωτάκης
Ο κ. Χανιωτάκης

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν Τμήματα, όπως το Φιλολογίας, όπου ο πρώτος εισακτέος έχει υψηλές βαθμολογίες, πάνω του 19, αντίστοιχη εικόνα έχουν και τα Τμήματα με υψηλότερες βάσεις, όπως τα Φυσικής και Χημείας.

Το τελευταίο, όπου ο κ. Χανιωτάκης είναι καθηγητής, δεν επηρεάζεται τόσο από την γενικότερη πτώση των βάσεων καθώς φέτος είναι 16.277 μόρια.

Ο κοσμήτορας της Σχολής αναφέρει πως δεν βοηθάει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης το γεγονός ότι το Υπουργείο στέλνει διπλάσιους φοιτητές από όσους ζητούν τα Ιδρύματα. Για παράδειγμα, στο Χημικό, η δυνατότητα του προσωπικού και των εργαστηρίων του Τμήματος είναι ως 60 φοιτητές αλλά εισήχθησαν 129. «Αναγκαστικά, πέφτει το επίπεδο των φοιτητών μας», σχολιάζει.

Ο κ. Χανιωτάκης αναφέρει πως αν οι φοιτητές ήταν λιγότεροι, τότε και οι καθηγητές θα είχαν την δυνατότητα να δουλέψουν μαζί τους και να ανεβάσουν το επίπεδό τους. «Το ζήτημα είναι να δούμε πώς θα γίνουν καλοί επιστήμονες», σχολιάζει.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον πρώτο χρόνο, τα μαθήματα, ιδιαίτερα στα Μαθηματικά Τμήματα, παρακολουθούν πολλοί φοιτητές ενώ στη συνέχεια μειώνεται σημαντικά ο αριθμός αυτός.

«Η εξήγηση γιατί δεν μπορούν να περάσουν τα μαθήματα είναι απλή, οι περισσότεροι καθηγητές είναι υψηλού επιπέδου , όπως πρέπει να είναι σε κάθε Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές πρέπει να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο για να αποφοιτήσουν. Δεν τα καταφέρνουν αν δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν την επιστήμη από την αρχή» , αναφέρει.

«Ο καθηγητής δεν μπορεί να ασχοληθεί με κάθε φοιτητή, δεν γίνεται όταν είναι τόσο πολλοί. Αναγκαστικά, έχουμε μια πολτοποίηση του όλου συστήματος, όλοι οι φοιτητές μπαίνουν στο ίδιο καζάνι και σταδιακά μειώνεται ο αριθμός τους», αναφέρει.

Ο κ. Χανιωτάκης τονίζει πως οι βάσεις εισαγωγής είναι τεχνητές, το θέμα δεν πρέπει να το δει κανείς επιφανειακά. Οι βάσεις δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο σπουδών του εκάστοτε Τμήματος, δεν έχουν κάποια ουσία. Πρέπει να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα, όπως τα φροντιστήρια, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Αίτημα των Ιδρυμάτων είναι να έχουν λόγο στον αριθμό των εισακτέων, κάτι που ποτέ δεν ικανοποιείται.

Σημειώνει πως το Ίδρυμα παρόλο που είχε υψηλές θέσεις σε διάφορες κατατάξεις, βρίσκεται σε μία φθίνουσα πορεία, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Είχαν προειδοποιήσει

Η Σύνοδος των Προέδρων των Τμημάτων Μαθηματικών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, είχε κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου.

Σε ανακοίνωσή της, είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, πως «στην Ελλάδα το επίπεδο των μαθηματικών γνώσεων έπεσε δραματικά: Ωστόσο, στην Ελλάδα, το επίπεδο των μαθηματικών γνώσεων του κυρίως όγκου των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει πέσει δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Καταλυτικά αποτελέσματα: Οι επιπτώσεις έχουν καταλυτικά αποτελέσματα σε όλα τα επιστημονικά και τεχνολογικά αντικείμενα, και κατά συνέπεια στο οικονομικό και τεχνολογικό μέλλον της χώρας.

Από το Δημοτικό ξεκινά το πρόβλημα: Το σοβαρό πρόβλημα στη διδασκαλία των Μαθηματικών ξεκινά από την 5η και  6η τάξη Δημοτικού, όπου εισάγονται θεμελιώδεις και συνάμα ιδιαίτερα απαιτητικές στη διδασκαλία έννοιες των Μαθηματικών, η κατανόηση των οποίων, εν πολλοίς, καθορίζει τη μελλοντική σχέση των μαθητών με τα Μαθηματικά.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Αλλά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υποβαθμίζεται συνεχώς η παρεχόμενη μαθηματική παιδεία: σημαντικές μαθηματικές ενότητες έχουν περικοπεί από τη διδασκαλία ή δεν υπάγονται στην εξεταστέα ύλη των προαγωγικών ή πανελλαδικών εξετάσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της υποβάθμισης της Ευκλείδειας Γεωμετρίας, ενός μαθήματος που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της ελληνικής και παγκόσμιας εκπαίδευσης και που, κατά κύριο λόγο, προάγει την κατανόηση της αποδεικτικής διαδικασίας και της λογικής τεκμηρίωσης, με τον μαθητή να βιώνει την εμπειρία του χώρου και της γεωμετρικής κατασκευής.

Ανεπαρκείς φοιτητές: Η προϋπάρχουσα ποιότητα μαθηματικής εκπαίδευσης και δεξιοτήτων μεγάλης μερίδας των εισακτέων φοιτητών σε Τμήματα Μαθηματικών της χώρας είναι ανεπαρκής ως προς τις ανάγκες του αντικειμένου, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σπουδών τους και να “λιμνάζουν”, δημιουργώντας προβληματικές καταστάσεις εντός των Τμημάτων.

Εισάγονται υποψήφιοι με πολύ κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά: Είναι πραγματικά οξύμωρο να εισάγονται σε Τμήματα Μαθηματικών φοιτητές με πολύ κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά στις πανελλαδικές εξετάσεις».