Θεραπεία χωρίς… φάρμακα

406

Για ακόμη μια φορά οι Σκανδιναβοί πρωτοπορούν. Tο πρώτο ψυχιατρικό νοσοκομείο που προωθεί τη θεραπεία χωρίς φάρμακα βρίσκεται ήδη σε λειτουργία στη νορβηγική κωμόπολη του Asgard και πιο συγκεκριμένα στο Tromso που βρίσκεται  350 χλμ βορειότερα του αρκτικού κύκλου.

Πρόκειται για ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο που παρέμενε κλειστό, αλλά πρόσφατα ανακαινίστηκε και πλεόν η επιγραφή στην είσοδο στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: «Θεραπεία χωρίς φάρμακα». Η πρωτοβουλία ανήκει στο νορβηγικό Υπουργείο Υγείας και αφορά προς το παρόν σε 4 περιφερειακά Κέντρα Υγείας.

Οι ασθενείς κατανέμονται σε δωμάτια των 6 κρεβατιών και στην πλειοψηφία τους ταλαιπωρούνται από βαρύτατες ψυχικές διαταραχές.

Οι θεραπευτές στοχεύουν στο να προσφέρουν σε αυτούς τους ασθενείς μια διαφορετική εναλλακτική που δεν θα σχετίζεται με τη χρήση ψυχοφαρμάκων και μάλιστα θα τους βοηθήσει να διακόψουν και όσα φάρμακα έπαιρναν μέχρι τώρα.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα που προωθείται, επενδύει στη σωματική δραστηριότητα, την ενασχόληση με τις τέχνες, τον διάλογο και την ομαλή επανένταξη στην καθημερινή ζωή.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί, όπως είναι προφανές, τεράστιο στοίχημα για τη νορβηγική επιστημονική κοινότητα, καθώς αν πετύχει, ενδεχομένως να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που προσεγγίζεται η ψυχιατρική θεραπεία διεθνώς, δίνοντας τέλος στις αλόγιστες συνταγογραφήσεις με τα αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει