Ενδιαφέρον για τα έργα της Μεσσαράς

172

Καταιγιστικό ενδιαφέρον καταγράφεται από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς, για την υλοποίηση έργων ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, τα οποία αφορούν σε  αναπλάσεις χωριών, τουριστικές υποδομές, έργα για την προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, έργα πολιτισμού και κοινωνικών υποδομών.

Επίσης αφορούν σε επενδυτικά σχέδια στους τομείς της μεταποίησης της τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, στον τουρισμό (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, υποδομές διανυκτέρευσης και εστίασης), στη βιοτεχνία, στην παροχή υπηρεσιών και στο εμπόριο. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων που προκύπτουν από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο  Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADERΜεσσαράς που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε προχθές η υποβολή προτάσεων για έργα δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Συνολικά υποβλήθηκαν 49 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ και αιτούμενη δημόσια δαπάνη 8,6 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 37% αφορά έργα δημόσιου χαρακτήρα και το 63% αφορά ιδιωτικές επενδύσεις.

Τα αιτούμενα ποσά  είναι 2,26 φορές παραπάνω από τις διαθέσιμες πιστώσεις.

Οι προσκλήσεις αφορούσαν την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση έργων όπως, αναπλάσεις χωριών, τουριστικές υποδομές, έργα για την προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, έργα πολιτισμού και κοινωνικών υποδομών καθώς και επενδυτικά σχέδια στους τομείς της μεταποίησης – τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, στον τουρισμό (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, υποδομές διανυκτέρευσης και εστίασης), στη βιοτεχνία, στην παροχή υπηρεσιών και στο εμπόριο.

Από τις προτάσεις δημοσίου χαρακτήρα που υποβλήθηκαν το 24,34% αφορά έργα δήμων και το 75,66% έργα συλλογικών φορέων.

Από τις προτάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα που υποβλήθηκαν το 67,41% αφορά στον τομέα του τουρισμού, το 27,61% στην μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, το 3,7% στις βιοτεχνίες  και το 1,28% στον τομέα παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αναπτυξιακής Ηρακλείου η αξιολόγηση των προτάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019. Εκτιμάται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα ανταποκριθεί στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον των φορέων του Νομού και θα συνδράμει στην ένταξη του συνόλου των έργων που πληρούν τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει