Έκτακτη σύσκεψη με την Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης

335

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος αποτέλεσαν ένα δυνατό «χτύπημα» για τους αμπελουργούς της Κρήτης που προσπαθούν να ορθοποδήσουν σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον.

Τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο θα συζητηθούν σε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία καλεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης η Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης.

Το χρονικό σημείο είναι κομβικό, αφού από σήμερα ανοίγουν τις πύλες τους και πολλά οινοποιεία για τα «υποδεχτούν» τα οινοστάφυλα.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, αναφέρει στην «Π» πως έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως είναι ο διευθυντής του ΕΛΓΑ.

Όπως περιγράφει, οι παραγωγοί τόσο των επιτραπέζιων σταφυλιών αλλά και των οινοστάφυλων και της σταφίδας είναι απογοητευμένοι, καθώς οι ποσότητες που παράγονται είναι ελάχιστες, εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν το περασμένο διάστημα στο νησί.

Η παραγωγή, λοιπόν, έχει πληγεί από παράγοντες που ορισμένοι καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και θα υπάρξει, έστω και μικρή, αποζημίωση, αλλά και από άλλες αιτίες που δεν καλύπτονται και οι παραγωγοί μένουν εκτεθειμένοι.

Ο κ. Ιερωνυμάκης αναφέρει πως οι εξαγωγές είναι μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και οι τιμές είναι πιεσμένες προς τα κάτω εξαιτίας του ανταγωνισμού από άλλες χώρες. Θεωρεί πως και οι εξαγωγείς, που πλέον έχουν μείνει λίγοι, δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων από τη δική τους την πλευρά.

Στο τραπέζι θα τεθούν, ακόμα, θέματα όπως τα αγροτικά χρέη και η φορολογία, ενώ θα κατατεθούν προτάσεις για το μέλλον της αμπελουργίας στο νησί που έχει μειωθεί επικίνδυνα.

Σημειώνεται πως η σύσκεψη γίνεται μετά από τη συνάντηση που είχαν τα μέλη της ομάδας αμπελουργών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάκη Βορίδη, στις 6 Αυγούστου.

Τότε οι παραγωγοί είχαν θέσει στον υπουργό τα πολύ σοβαρά θέματα της φορολογίας, τα οποία λειτουργούν σαν «τροχοπέδη» για την ανάπτυξη του κλάδου και είχαν ταχθεί υπέρ ενός άμεσου σχεδίου νόμου φοροελαφρύνσεων και παροχής κινήτρων για την ενίσχυση του κλάδου, αλλά και της αγροτικής παραγωγής συνολικά.

Είχαν, επίσης, αναφερθεί στις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος προς τους αγρότες, αλλά και για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία στην ουσία της ευνοεί σε τεράστιο βαθμό τους μεγάλους ακτήμονες και γεωργούς, αλλά δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη της ιδιαιτερότητες, όπως των νησιών, καθώς και του πολυκερματισμού των αγροτικών εκτάσεων.

Είχαν ζητήσει από τον υπουργό να προχωρήσει σε πολιτικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις και για το θέμα των καταστροφών που έχει υποστεί η παραγωγή των σταφυλιών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει