Μια επίκαιρη έκδοση ενός διαχρονικού έπους

246

Μια επίκαιρη έκδοση, που συμπίπτει και τιμά το παρόν έτος το οποίο είναι αφιερωμένο στον Ερωτόκριτο, κυκλοφόρησε πρόσφατα. Συγγραφέας η παιδίατρος κ. Στέλλα Κανάκη. Μετά την πρώτη έκδοση του έργου Ερωτόκριτος το 1713 στη Βενετία, ακολούθησε δεύτερη έκδοση στην ίδια πόλη το 1737. Στις νεότερες εκδόσεις ανήκει η έκδοση του Στέφανου Ξανθουδίδη 1915, καθώς και η κριτική έκδοση του Στυλιανού Α. Αλεξίου 1980.  Στη σειρά των εκλεκτών αυτών εκδόσεων, έρχεται να προστεθεί και η πολύτιμη έκδοση της κυρίας Κανάκη. Σκοπός της, όπως γράφει η ίδια, είναι να φέρει το έργο πιο κοντά στον Νεοέλληνα.

Στην εισαγωγή της σημειώνει η συγγραφέας, ότι η γιαγιά της Στελιανή ήξερε τον Ερωτόκριτο και τον τραγουδούσε τακτικά. Την αγάπη της λοιπόν στον Ερωτόκριτο και τον δημιουργό του Βιτσέντζο Κορνάρο, κουβαλεί ως βιωματικό στοιχείο και η εγγονή.

Το έργο αυτό με τη μοναδική στιχουργική αρμονία, αποτελεί πραγματικό ύμνο στην αρχοντιά, την αμόλευτη αγάπη, την αρετή, το πάθος, την επιμονή, την ευπρέπεια και το σεβασμό.

Μ’ ένα πρωτότυπο τρόπο κι ένα δικής της έμπνευσης εμβληματικό σχεδιασμό, μπαίνει στην ανάλυση του έργου. Από τους 10.012 στίχους του έργου, επιλέγει και επιμελείται τους 8.472. Είναι οι στίχοι που έκρινε ότι ο λεκτικός τους πλούτος, έπρεπε να αποδοθεί ερμηνευτικά στη σύγχρονη  γλώσσα, προκειμένου να είναι ευχερέστερη και ευκολότερη η κατανόησή του από τις νεότερες γενιές. Γιατί είναι γεγονός ότι η δομή του Ερωτόκριτου, αποδίδεται με εκπληκτική μαεστρία και καλπάζουσα δημιουργική φαντασία. Από τους πρώτους που αξιολόγησαν το έργο ήταν ο Κωστής Παλαμάς, που είχε πει ότι ο δημιουργός του είναι ο μέγας του Ελληνικού Έθνους και αθάνατος ποιητής.

Η πρωτοτυπία της νέας έκδοσης έγκειται στο ότι γίνεται μια σύντομη και σαφής ερμηνεία της σημασίας των ιδιωματικών λέξεων του Ερωτόκριτου. Ακολουθεί το αυθεντικό κείμενο, το οποίο συνοδεύεται με μια κάθετη διαχωριστική διαγράμμιση μ’ ένα μικρό αστερίσκο ερμηνείας της δύσκολης λέξης. Ο σημερινός αναγνώστης διευκολύνεται ακόμα περισσότερο με το πλούσιο γλωσσάριο, που συνοδεύει το βιβλίο.

Για την πληρέστερη ακόμη κατανόηση και εισαγωγή του αναγνώστη στο πνεύμα του Ερωτόκριτου, παρατίθενται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον δημιουργό του Βιτσέντζο Κορνάρο, την ιστορία του έργου, τη γλώσσα, την εποχή του κ.ά.

Στα διάφορα λογοτεχνικά βραβεία και διακρίσεις που έχει αποσπάσει η συγγραφέας μέχρι τώρα, ας συνυπολογίσει και το βραβείο που θα της αποδώσει το άγνωστο αναγνωστικό κοινό, επιβραβεύοντας την προσπάθειά της.

*Ο Γιώργος Παναγιωτάκης είναι συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής

Μπορεί επίσης να σας αρέσει