ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟΝ ΟΛΗ: Δικογραφία από το Λιμεναρχείο μετά τις αποκαλύψεις

271

Την παρέμβαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου προκάλεσαν τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Π» σχετικά με τη χερσαία ζώνη και τις οφειλές που διεκδικεί ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον πρώην χώρο του ξενοδοχείου «Ξενία». Με διαδικασίες εξπρές στελέχη του ΚΛΗ αφού επισκέφθηκαν χθες το χώρο μαζί με στελέχη του ΟΛΗ ξεκίνησαν τον σχηματισμό δικογραφίας για τις κατασκευές που έγιναν χωρίς την απαιτούμενη άδεια με αποτέλεσμα την επέκταση του χώρου όπου λειτουργεί η συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά και για τα τραπεζοκαθίσματα που τοποθετήθηκαν και κατέλαβαν με την επέκταση που έγινε τμήμα της χερσαίας στον προαύλιο χώρο του καταστήματος.

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της “Π”

Παράλληλα όμως με το ποινικό σκέλος που διερευνάται από το λιμενικό σώμα τα στελέχη του Λιμεναρχείου Ηρακλείου που διερευνούν την υπόθεση περιμένουν και την αυτοψία από την τεχνική υπηρεσία του Οργανισμού, προκειμένου να ξεκινήσουν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για διοικητικές κυρώσεις. Σημειώνεται ότι ως προς τις διοικητικές κυρώσεις και τα προβλεπόμενα πρόστιμα – εφόσον προκύψει παράβαση από την έρευνα- τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, ξεκινούν από 1500 ευρώ και μπορούν να ανέλθουν σε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η  παρέμβαση του Λιμεναρχείου, προκλήθηκε μετά από δημοσίευμα της «Π» που αποκάλυψε επιστολή του οικονομικού διευθυντή του ΟΛΗ κ. Φραγκάκη,  ο οποίος ασκεί σφοδρή κριτική στις απερχόμενες διοικήσεις για μη είσπραξη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από την περιοχή του πρώην ΞΕΝΙΑ, ενώ θέτει θέμα και με την παραχώρηση τμήματος της χερσαίας ζώνης στον Δήμο Ηρακλείου. Να σημειωθεί ότι ήδη  για το ίδιο θέμα ενημερώθηκε το ΤΑΙΠΕΔ που ζητάει εξέταση των θεμάτων ενώ φαίνεται πως υπάρχει ζήτημα και με το «Μαρίνα», με τις συνεχόμενες χωρίς διαγωνισμούς παραχωρήσεις για 30 και πλέον χρόνια.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό του στις 16-8-2019 ο διευθυντής Οικονομικών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Φραγκάκης κατηγορεί τις διοικήσεις ότι δεν έχουν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια στην είσπραξη των οικονομικών ανταλλαγμάτων που δικαιούται ο ΟΛΗ ΑΕ από την εκμίσθωση της επιχείρησης που λειτουργεί στον χώρο του πρώην ΞΕΝΙΑ. Ο κ. Φραγκάκης, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που απέστειλε στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΗ και πρόεδρο κ. Φιλιππή, του έχει θέσει το θέμα από το 2016, χωρίς μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει να έχει γίνει το παραμικρό από τη διοίκηση του ΟΛΗ, ενώ στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι και ο προηγούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μπρας γνώριζε το θέμα από το 2014, μπλοκάροντας μάλιστα σχετικό έγγραφο προς τον Δήμο και τον ιδιώτη, που είχε συνταχθεί και υπογραφεί στις 23-7-2014 από τον τότε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΗ κ. Παττακό. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του Οργανισμού, η οικονομική ζημιά του ΟΛΗ όλο αυτά τα χρόνια, όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς  (η ετήσια χρέωση στην περιοχή ΜΠΕΝΤΕΝΑΚΙ είναι 150 ευρώ / τετραγωνικό μέτρο για μη στεγασμένους χώρους), είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί καμία διοίκηση του ΟΛΗ δεν έχει προχωρήσει στην είσπραξη αυτών των χρημάτων, τη στιγμή μάλιστα που έχει από το 2014 και συνεχείς έγγραφες ενημερώσεις.

ΟΛΗ: Θα απαντηθούν αρμοδίως τα ερωτήματα

Από την απερχόμενη διοίκηση του ΟΛΗ πήραμε την παρακάτω επιστολή:

«Σχετικά με τα σχόλια στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας «Πατρίς» με ημερομηνία 20/8/2019, αναφέρουμε τα εξής:

Μετά τις εκλογές και σε εύλογο χρονικό διάστημα τα διοριζόμενα μέλη στο ΔΣ υποβάλλαμε όλοι τις παραιτήσεις μας αρμοδίως, σεβόμενοι τη λαϊκή ετυμηγορία.

Μέχρι την αντικατάστασή μας όμως συνεχίζουμε το έργο καθώς ο Οργανισμός δεν μπορεί να μείνει ούτε μια μέρα ακέφαλος και γα το έργο αυτό κρινόμαστε και η κοινωνία του Ηρακλείου έχει να αναγνωρίσει πιστεύουμε πολλά θετικά.

Ετοιμάζουμε  τον απολογισμό μας όπου δεν δεσπόζουν μόνο τα οικονομικά αποθεματικά, γιατί παρά τις δύσκολες συνθήκες και τις εσωτερικές αντιδράσεις  παράξαμε σημαντικό  έργο  γιατί υπηρετήσαμε το δημόσιο συμφέρον, με αίσθημα ευθύνης και με αξιοπρέπεια.

Δε γνωρίζουμε σε ποιες αποφάσείς μας αναφέρεστε που το ΤΑΙΠΕΔ έχει αντιρρήσεις όμως το ΔΣ του ΟΛΗ ΑΕ μπορεί να παίρνει αποφάσεις και κατά πλειοψηφία νομίμως, οι οποίες αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και τελούν σε γνώση του Μετόχου.

Όσον αφορά το έγγραφο του Δ/ντη Οικονομικών και τα αναφερόμενα σε αυτό, τη χερσαία ζώνη , Χαλέπα Μαλεβιζίου κλπ, θα απαντηθούν αρμοδίως.

Ας μας επιτραπούν μερικά σχόλια:

Δεν προβληματίζει κι εσάς δημοσιογραφικά ο χρόνος  που επελέγη και ανακινήθηκε το θέμα;

Σε άλλο δημοσίευμα μιλάτε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δεν εισπράχτηκαν, ενώ στην τελευταία σελίδα μιλάτε για δεκάδες χιλιάδες, μήπως έχει γίνει λάθος εκ παραδρομής;

Επίσης αναφέρεστε στα ταμειακά διαθέσιμα και τα στοιχεία που σας έδωσαν από 8 εκ. ευρώ έφτασαν σε 12 εκ. ευρώ είναι ανακριβή.  Στην πραγματικότητα παραλάβαμε ως Διοίκηση την ΟΛΗ ΑΕ με 6 εκ ευρώ αποθεματικά περίπου και θα παραδώσουμε τον Οργανισμό με 13 εκ ευρώ και πλέον αποθεματικά, ήτοι υπερδιπλάσια από όσα βρήκαμε στα ταμεία όταν αναλάβαμε το Δεκέμβριο του 2015».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει