Επιτέλους, τέλος!

868

Είναι η κατάλληλη στιγμή να μπει τέλος στη συνεχιζόμενη παραβατικότητα στους δρόμους του νησιού που έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες άνθρωποι κάθε χρόνο στον τόπο μας. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο μεγάλος αγώνας που θα πρέπει να κερδίσει η Αστυνομία, ως η αρμόδια Αρχή για την επιβολή του νόμου με απώτερο στόχο όχι τις βεβαιώσεις προστίμων για να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία και να αδειάζουν οι τσέπες των πολιτών, αλλά να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποί μας.

Οι κινήσεις που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση από την ηγεσία του Σώματος φανερώνουν ότι υπάρχει το ενδιαφέρον για να μπει τέλος σε αυτή την τραγωδία, η οποία ξεκινάει και καταλήγει στην ανθρώπινη απερισκεψία και αμέλεια.

Ο σχεδιασμός που έχει ξεκινήσει να τίθεται σε εφαρμογή θα πρέπει να αφορά όμως όλους του πολίτες ανεξαιρέτως. Κι αυτούς που φορούν στολή… Γιατί αυτοί είναι που δίνουν το παράδειγμα καλό ή κακό με τις πράξεις τους και τις συμπεριφορές τους. Είναι λογικό στις μέρες μας, αλλά και επιβεβλημένο ο απλός πολίτης να φοράει τη ζωνη ασφαλείας και το κράνος που θα το σώσουν  τη ζωή, το ίδιο όμως θα πρέπει να κάνει και ο αστυνομικός, ο πυροσβέστης, ο λιμενικός, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στους δρόμους του νησιού. Και τα παραδείγματα είναι πολλά και κυρίως προκλητικά.

Την ίδια ώρα οι αριθμοί που δείχνουν ότι το 2019 έπεσε «θανατικό» στους δρόμους της Κρήτης, σήμαναν ταυτόχρονα και καμπανάκι στις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα νούμερα είναι τρομακτικά εάν σκεφτεί κανείς ότι το πρώτο οχτάμηνο του 2019 καταγράφεται αύξηση 62% στον αριθμό των θυμάτων σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2018.

Όταν οι αριθμοί φανερώνουν τις ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί αυτό είναι ακόμα πιο τρομακτικό και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί. Από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία 47 άνθρωποι όταν μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2018 είχαν σκοτωθεί σε τροχαία δυστυχήματα 29 άνθρωποι.

Στην κορυφή της «μαύρης» λίστας βρίσκονται νέοι και δικυκλιστές: Το 58% των θυμάτων της ασφάλτου είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών και το 40% κάτω των 25.

Το 60% των θανατηφόρων τροχαίων έχει σημειωθεί στους δήμους Χανίων και Ηρακλείου, μέσα, δηλαδή, σε πόλεις, καθώς και στον τουριστικό ιστό της Κρήτης, δηλαδή στους δήμους Πλατανιάς, Μοιρών και Χερσονήσου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει