«Αφού μας κλέβει το κράτος, θα το… κλέψουμε κι εμείς»

Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

1.237

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την φορολογία στην χώρα μας πολίτες, μιλώντας στην «Π», συμφωνώντας όλοι στο γεγονός ότι είναι πολύ υψηλή οδηγώντας τους συχνά σε οικονομικό αδιέξοδο. Ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι, όλοι εκφράζουν την ίδια άποψη, καθώς λένε πως δεν αντέχουν άλλο την υψηλή φορολογία, και τονίζουν ότι πρέπει να μειωθεί.

Πολλοί είναι οι καταστηματάρχες που υποστηρίζουν ότι οι φόροι πρέπει οπωσδήποτε να μειωθούν, όπως ο κ. Γιώργος Θεοδωράκης και ο κ. Γιώργος Καρπαθιωτάκης, προκειμένου να υπάρξει κίνηση στην αγορά και να ανοίξει δρόμος στις επιχειρήσεις για επενδύσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Θεοδωράκης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «πολλοί πελάτες μού ζητούν να πληρώσουν λιγότερα χρήματα και να μην τους κόψω απόδειξη, κάνοντας ακόμα και παζάρια για να τους χαμηλώσω την τιμή, καθώς ο κόσμος πλέον ψάχνει το πιο φθηνό». Επίσης, προσθέτει ότι «η κατανάλωση έχει πέσει πολύ λόγω του αυξημένου ΦΠΑ» γι’ αυτό και πιστεύει ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία.

Ο κ. Γιώργος Καρπαθιωτάκης αναγνωρίζει την υψηλή φορολογία που υπάρχει στην χώρα μας, χαρακτηρίζοντας την σχέση μεταξύ κράτους και πολιτών ως μια σχέση δράσης-αντίδρασης. Ο ίδιος συνεχίζει μιλώντας για μια αλυσίδα, κατά την οποία αφού το κράτος «κλέβει» τους πολίτες έτσι και οι πολίτες ως αντίδραση «κλέβουν» το κράτος, φοροδιαφεύγοντας.

Μιλώντας με πολίτες στους δρόμους του Ηρακλείου, μπορεί κανείς να διαπιστώσει εύλογα την αγανάκτηση και την αδικία που βιώνουν, καθώς παρά την υψηλή φορολογία που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν, θεωρούν ότι τα χρήματα των φόρων δεν διοχετεύονται σε κλάδους όπως η παιδεία-εκπαίδευση, η υγεία κ.ά. με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι πληρώνουν «τσάμπα». Ένα παράδειγμα αποτελεί η κ. Σοφία Κριωνά, ιδιωτική υπάλληλος, η οποία θεωρεί ιδιαίτερα υψηλή την φορολογία λέγοντας ότι «δεν είναι αρκετά τα όσα προσφέρει το κράτος», με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι πληρώνει άδικα τόσους φόρους. Συνεχίζει, λέγοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φυσιολογικός φόρος, καθώς υπάρχει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, γι’ αυτό και δεν με ενοχλεί». Απ’ την άλλη πλευρά, είναι αντίθετη με την φοροδιαφυγή αν και έχουν υπάρξει φορές που έχει αναγκαστεί να κάνει το ίδιο, πληρώνοντας λιγότερα χρήματα για να μην της κόψουν απόδειξη.

Ελεύθεροι επαγγελματίες κάνουν λόγο για υψηλούς φόρους στην Ελλάδα, κρίνοντας ότι δεν είναι λογικό η φορολογία να ξεπερνάει το 18%. Μια τέτοια περίπτωση είναι η κ. Σοφία Κουλούρη, η οποία μιλώντας στην «Π», τονίζει ότι «το 70 με 75% από το εισόδημά της πηγαίνει σε φόρους και ασφάλεια» με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Επίσης, χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ απαράδεκτο και ρίχνει το φταίξιμο για την υψηλή φορολογία και την φοροδιαφυγή στην πολιτική βούληση. Αδικημένος αισθάνεται και ο κ. Κώστας Αμύγδαλος, ένας απλός μισθωτής, ο οποίος αναφέρει ότι «εμείς που πληρώνουμε κανονικά, μας κάνουν κρατήσεις και το κράτος τα δίνει στους αδύναμους, και το αποτέλεσμα είναι να μην δίνει αυτά που αναλογούν στον καθένα, δηλαδή τα ίσα προς ίσους». Ακόμα, χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ άδικο και φοροεισπρακτικό, καθώς είναι αναγκασμένος να πληρώνει αυτόν τον φόρο λόγω του νόμου για ένα σπίτι παλιό και ακατοίκητο που έχει στην ιδιοκτησία του.

Τέλος, δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούν την φορολογία «ασυντόνιστη» και συμφωνούν στο γεγονός ότι υπάρχει φοροδιαφυγή στην χώρα μας, λέγοντας ότι ο κόσμος το κάνει για να ευνοηθεί. Μια άποψη που εκφράζουν είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα και πιέσεις για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής στην χώρα μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει