Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για το Τυμπάκι

128

Πλήθος κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου  της Πολιτείας Τυμπακίου και συγκεντρώθηκε το Σάββατο 10 Αυγούστου στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Τίτου, για να παρακολουθήσει με ευλάβεια την εκδήλωση “Τυμπάκι-Από τη ναζιστική ισοπέδωση στην ανοικοδόμηση και τη ανάπτυξη”, η οποία ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης.

Ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Ανδρέας Λενακάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με τίτλο: «Μαχόμενοι περί των ονομάτων», προσέγγισε ιστορικά και ετυμολογικά διάφορα τοπωνύμια της περιοχής του Τυμπακίου αντλώντας στοιχεία από την προφορική παράδοση και τις γραπτές πηγές.

Εν συνεχεία, η κα Χρυσούλα Κωνστανταράκη παρουσίασε το υλικό που παραχωρήθηκε από τον κ. Γεώργιο Καλογεράκη σε συνέχεια πολυετής μελέτης και έρευνας του, σχετικά με τα νέα στοιχεία της ιστορίας του Τυμπακίου και την ιστορική περίοδο 1940-1945. Ο τίτλος της ομιλίας ήταν «Τυμπάκι, 24 Ιανουαρίου 1942. Εάν οι οικογένειαι δεν έχουν εγκαταλείψει τας οικίας των εντός των καθοριστικών προθεσμιών, θα εκδιωχθούν βιαίως».

Κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, η κα Ευαγγελία Μαράκη, με τίτλο ομιλίας «Τυμπάκι – Η κατάρρευση της οικονομίας από τους Ναζί και η εξέλιξη σε υπόδειγμα οικονομικής ευημερίας», ανέλυσε τον τρόπο που ο λαός του Τυμπακίου, με την εργατικότητά του, από την οικονομική εξαθλίωση κατάφερε να κατακτήσει το 1978 την κορυφή της Ελλάδας σε κατά κεφαλήν εισόδημα!

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με ιστορικές μαρτυρίες, το οποίο ήταν μία επιμέλεια και ευγενική προσφορά των κ. Κωνσταντίνου Κολυμπιανάκη και κ. Αλέξανδρου Χριστόπουλου.

Την εκδήλωση έκλεισαν μουσικά οι μελωδίες των κ.κ. Γιώργου Πατεράκη (λύρα), Ανδρέα Δερμιτζάκη (λαούτο) και Γιώργου Ρασούλη (κιθάρα).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει