«Ας μιλήσουμε για αγάπη» μας προτρέπει η Έλενα Σαλούστρου

ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ

310

Η μουσική είναι μία γλώσσα διεθνής, ένα μέσο για να ενωθούν οι λαοί και οι θρησκείες. Με αυτό το σύνθημα στο μυαλό αλλά και την καρδιά τους, συνεργάστηκαν δύο μουσικοί από την Κρήτη και τη Σιέρα Λεόνε και δημιούργησαν το κομμάτι «Let’s talk about Love» (Ας μιλήσουμε για αγάπη).

Τον τόπο μας εκπροσωπεί η κ. Έλενα Σαλούστρου, μουσικός και τραγουδίστρια, απόφοιτος του Προγράμματος Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

Από την, όχι και τόσο, μακρινή Αφρική ερμηνεύει ο  Joseph Healing (Θεραπεύει), όπως είναι το καλλιτεχνικό του όνομα.

Joseph Healing
Ο Joseph Healing, από τη Σιέρα Λεόνε

Οι δύο τους συναντήθηκαν πριν από δύο χρόνια σε ένα διεθνές φεστιβάλ χορωδιών εκκλησιαστικής μουσικής στην Αίγυπτο. Η κ. Σαλούστρου ήταν μέλος χορωδίας βυζαντινής μουσικής που είχε δημιουργήσει καθηγητής της Ακαδημίας ενώ ο κ. Joseph συμμετείχε σόλο. Το φεστιβάλ, στο οποίο έλαβαν μέρος 25 χώρες, έγινε το 2017 στην Αίγυπτο, στο Κάϊρο και την Αγία Αικατερίνη στο Σινά και διήρκησε 13 ημέρες. Οι διοργανωτές θέλησαν να παρουσιαστούν εκκλησιαστικές μουσικές από διάφορες θρησκείες, είχαν λάβει μέρος, μεταξύ άλλων, Ορθόδοξοι Χριστιανοί, εκπρόσωποι της Ευαγγελικής Εκκλησίας, Μουσουλμάνοι. Όλοι προσεύχονταν μαζί, ο καθένας, όμως, στο Θεό που πιστεύει και αυτή ήταν η ουσία του φεστιβάλ, να ενώσει και να μη μείνει σε ο, τι μας χωρίζει.

Ας μιλήσουμε για αγάπη
Το κομμάτι τους έχει τίτλο «Ας μιλήσουμε για αγάπη»

Η κ. Σαλούστρου γνωρίστηκε με τον κ. Joseph και, λόγω του αμοιβαίου θαυμασμού που αναπτύχθηκε μεταξύ τους, αποφάσισαν να συνεργαστούν. Η απόσταση, φυσικά, ήταν ένα πρόβλημα που χρειάστηκε να υπερκεράσουν. Η συνεργασία, τελικά, για τη δημιουργία του κομματιού έγινε με την πολύτιμη βοήθεια της τεχνολογίας αφού οι δύο καλλιτέχνες δε συναντήθηκαν ξανά.

Το τραγούδι τους βγήκε στον «αέρα» μόλις πριν από λίγες ημέρες και μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=VEPsQE9IMvE.

«Θελήσαμε να παρουσιάσουμε κάτι για το ευρύ κοινό. Επιθυμία μας ήταν να φανεί η συνεργασία των δύο χωρών, να στείλουμε ένα μήνυμα αγάπης, υπέρ της συμφιλίωσης των λαών. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα», αναφέρει η κ. Σαλούστρου. Όπως λέει, για ένα διάστημα, έστελνε ο ένας στον άλλο αρχεία μουσικής και κάπως έτσι «χτίστηκε» το κομμάτι, αφού οι δυο τους δεν συνυπήρξαν σε κάποιο στούντιο ηχογράφησης.

Για τη συνεργασία τους και το αποτέλεσμά της, σημειώνει ότι «η μουσική είναι ενιαία. Το νούμερο ένα είναι η αγάπη, εκεί πατάει η μουσική. Εμείς κάναμε αυτό που πιστεύαμε, θεωρούμε ότι η μουσική δεν έχει σύνορα».

Η ίδια παλαιότερα ήταν μέλος μίας μπάντας, με τίτλο «Επιμελώς ατημέλητοι», έχει συμμετάσχει σε χορωδίες και εργάζεται με παιδιά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει