ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ: Αναγκαστική η συμβίωση με τα κουνούπια

135

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα κουνούπια (σ.σ. αυτά που θεωρούνται ως κύριοι διαβιβαστές του ιού του Δυτικού Νείλου) και να προσπαθούμε όσο το δυνατόν να αποφεύγουμε τα τσιμπήματά τους, τονίζει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η καθηγήτρια Άννα Παπά, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, που βρίσκεται στο Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Αυτό που συμβαίνει φέτος δεν είναι κάτι αλλιώτικο ή περισσότερο από ό,τι συμβαίνει από το 2010», σημειώνει η κ. Παπά και εξηγεί: «Η περυσινή χρονιά ήταν κάτι πράγματι πολύ αλλιώτικο, με περισσότερα περιστατικά, φέτος αυτό που συμβαίνει δεν  είναι ό,τι συνέβαινε και τις προηγούμενες χρονιές, έχουμε δηλαδή αυτό τον αριθμό των περιστατικών».

«Στην πατρίδα μας», προσθέτει η κ. Παπά, «έχουμε κουνούπια λόγω του κλίματος εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το ζήτημα είναι αυτό που έχει προκύψει από το 2010 και μετά. Μερικά από αυτά τα κουνούπια είναι μολυσμένα, ικανά δηλαδή να μεταδώσουν τον ιό (σ.σ του Δυτικού Νείλου) και να έχουμε τα περιστατικά».

Τι μέτρα να λάβουμε

«Πρέπει να πάρουμε μέτρα εμείς οι ίδιοι οι πολίτες σε κάθε περίπτωση, ώστε να σταματήσουν να μας τσιμπούν», υπογραμμίζει η κ. Παπά, ερωτηθείσα για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε ατομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την ίδια, το πλέον βασικό μέτρο είναι η αποφυγή των τσιμπημάτων των κουνουπιών, ειδικά σε συγκεκριμένες περιόδους μιας ημέρας. «Το πολύ βασικό είναι να προσπαθούμε τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες να έχουμε τα αντικουνουπικά μας, τα εντομοκτόνα, όλα τα γνωστά μέτρα και μέσα που ξέρει ο κόσμος εδώ και τόσα χρόνια», εξηγεί και προσθέτει πως για το κλίμα και τις συνθήκες της Ελλάδας, σημαντικό μέσο αποτροπής είναι και η τοποθέτηση σίτας στα ανοίγματα ενός σπιτιού. Επιπρόσθετα μέσα θωράκισης, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, είναι και τα κλιματιστικά, όπως και οι ανεμιστήρες.

Ως πιο σημαντικό μέτρο αποτροπής σε ό,τι αφορά κινδύνους για τη υγεία των πολιτών η κ. Παπά προκρίνει την αποφυγή της έκθεσής μας στα κουνούπια, ειδικά σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. «Προπαντός, πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στα κουνούπια τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες, κάτι που είναι το πιο σημαντικό από όλα», επισημαίνει και διευκρινίζει πως τις συγκεκριμένες ώρες και στο σούρουπο, από τις έξι με επτά το απόγευμα και μετά, «το συγκεκριμένο κουνούπι (σ.σ που μπορεί να μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου) είναι πιο ενεργό».

«Υπάρχουν άλλα κουνούπια που είναι πιο ενεργά στις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, αλλά το συγκεκριμένο, το επονομαζόμενο Culex που μεταδίδει τον ιό, είναι πιο πολύ ενεργό τις συγκεκριμένες ώρες, θέλει περισσότερη προσπάθεια για να το καταπολεμήσουμε», αναφέρει επί του θέματος η κ. Παπά.

Η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών προτρέπει ειδικότερα ομάδες πληθυσμού, όπως τα ηλικιωμένα άτομα ή τα άτομα που έχουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, να είναι μέσα σε κάποιο χώρο (που να προστατεύεται με τη σίτα τοποθετημένη), ειδικότερα τις ώρες «πολύ μεγάλης κυκλοφορίας και έντονης δράσης των συγκεκριμένων κουνουπιών».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει