Το εντυπωσιακό Ericsson στη μάχη της πυρόσβεσης

“ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

202
Το υπερσύγχρονο ελικόπτερο Errisson θα έχει σαν βάση του την 115 Πτέρυγα Μάχης

Στη διάθεση της Κρήτης και των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το ελικόπτερο  Ericsson, το οποίο ως γνωστόν έχει φοβερές επιχειρησιακές δυνατότητες στη  μάχη κατά των πυρκαγιών. Το Ericsson θα εδρεύει στην 115 Πτέρυγα Μάχης και είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι μπορεί σε χρόνο 17-18 λεπτών να πετάξει από το ένα άκρο της Κρήτης στο άλλο.

Μεγάλη σημασία όμως δίνεται και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των επίγειων δυνάμεων, καθώς από φέτος εφαρμόζεται μία άλλη φιλοσοφία που στοχεύει στην άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται. Αυτό που αναφέρεται είναι ότι με το που εκδηλώνεται μία πυρκαγιά σπεύδουν άμεσα πέντε πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα προκειμένου να την καταπολεμήσουν εν τη γενέσει της και να αποκλείσουν τις πιθανότητες να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Για τον λόγο αυτό υπάρχει γεωγραφική διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων, ώστε σε κάθε συμβάν να υπάρχει ταυτόχρονη μετακίνησή τους προς το σημείο κινδύνου. Μέχρι στιγμής οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Κρήτης έχουν επιτύχει να «πιάσουν» σε αρχικό στάδιο όλες τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί και ως φαίνεται το σύστημα αυτό αποδίδει.

Την ίδια ώρα «πονοκέφαλος» εξακολουθούν  να είναι για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης τα αλλεπάλληλα περιστατικά επιχειρήσεων για τον εντοπισμό και τη  διάσωση τουριστών που παίρνουν τα βουνά και τα φαράγγια χωρίς καν τον στοιχειώδη εξοπλισμό. Κάθε λίγο και λιγάκι πυροσβεστικές δυνάμεις τρέχουν μέρα και νύχτα από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη για τη διάσωση …αγνοουμένων τουριστών. Κάθε φορά κινητοποιείται ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός για περιστατικά που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε σωστός συντονισμός και ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό προς τους πελάτες τους.

Από πλευράς πυροσβεστικής έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει ενημέρωση προς την κατεύθυνση αυτή. Όμως είναι πραγματικά αδιανόητο τουρίστες κάθε ηλικίας, χωρίς νερό ή έστω μία σφυρίχτρα, χωρίς κανέναν απολύτως εξοπλισμό και με σανδάλια, να εξερευνούν βουνά και φαράγγια λες και βρίσκονται στο… μικρό σπίτι στο λιβάδι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Κρήτης, παρά την εξαντλητική διαδικασία, σπεύδουν όπου καλεί το καθήκον, όμως θα πρέπει άπαντες να επιδείξουν υπεύθυνη στάση. Κύκλοι της Πυροσβεστικής ανέφεραν στην «Π» ότι πολλοί τουρίστες όταν βρεθούν σε αδιέξοδο επειδή έχασαν τον προσανατολισμό τους καλούν στο 112 και σε αρκετές περιπτώσεις ενημερώνουν ότι η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Υπήρξε περίπτωση που τουρίστρια κάλεσε για βοήθεια και στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση επειδή είχε σκιστεί το παπούτσι της.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει