Με λαμπρότητα και κατάνυξη, η ομώνυμη κωμόπολη θα γιορτάσει και φέτος τον πολιούχο και προστάτη της , Άγιο Μύρωνα, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 8 Αυγούστου. Των ιερών ακολουθιών θα προεξάρχει ο μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας, κ.κ. Μύρων.
Ο ιστορικός Ναός του Αγίου Μύρωνα αναμένεται να κατακλυσθεί από χιλιάδες –όπως κάθε χρόνο– προσκυνητές από κάθε γωνιά της Κρήτης και της χώρας για να τιμήσουν τη μνήμη του, να ανάψουν το κερί τους να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα Του, την σεπτή εικόνα Του να πάρουν με ευλάβεια το θαυματουργό Αγίασμα, να παρακολουθήσουν τις ιερές Ακολουθίες και να συμμετάσχουν στην λιτάνευση.
Σύμφωνα με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, την Τετάρτη 7 Αυγούστου παραμονή της εορτής στις 7:30 το απόγευμα θα ψαλεί ο Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός , στις 10 το βράδυ θα τελεσθεί νυχτερινή Θεία Λειτουργία.
Την Πέμπτη 8 Αυγούστου στις 7 το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει η ευλόγηση των άρτων και Λιτανεία των Ιερών Λειψάνων του Αγίου.
Όπως τονίζεται εκ της ενορίας “ παρακαλούνται οι Αρχές του τόπου μας και οι πιστοί όπως προσέλθουν στην Ιερά αυτή πανήγυρη και τιμήσουν τον Μεγάλο Άγιο της Κρήτης”.
Εκτός όμως από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις η κωμόπολη θα αποτελέσει για ένα διήμερο και το κέντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντας αφού με την ευκαιρία της εορτής του πολιούχου για δύο βραδιές θα πραγματοποιηθεί και το περίφημο πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα στην κεντρική πλατεία του χωριού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο κορυφώνοντας έτσι τις εκδηλώσεις του ” Ραύκεια 2019″ που σημειώνουν μεγάλη επιτυχία. Την Τετάρτη 7 Αυγούστου, παραμονή του Αγίου Μύρωνα θα παίξει το συγκρότημα του Μιλτιάδη Βαρουχάκη μαζί τους και ο Χρύσανθος Μακράκης ενώ την Πέμπτη 8 Αυγούστου ανήμερα του Αγίου Μύρωνα στην κεντρική πλατεία θα ακολουθήσει παραδοσιακό κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Γιώργου Ξυλούρη (Ψαρογιώργης), μαζί του οι Αντώνης και Νίκος Ξυλούρης.
Ο ναός του Αγίου και το αγίασμα
Η εκκλησία του Αγίου Μύρωνα βρίσκεται στο δυτικό μέρος του χωριού και είναι ρυθμού βυζαντινού. Από την αυλή της εκκλησίας κατεβαίνοντας τη πλαγιά από το δυτικό μέρος, συναντούμε ένα μικρό σπήλαιο μέσα σε βράχους, που προχωρεί κάτω από την εκκλησία.
Το σπήλαιο αυτό υπήρξε ο χώρος ασκήτευσης του Αγίου και συνδέεται άμεσα με ένα θαύμα, το οποίο επιτέλεσε ο Άγιος Μύρωνας όταν ακόμα ήταν πρεσβύτερος.
Μια μέρα λοιπόν, λέει η παράδοση, ερχόταν ένα λιοντάρι στο χωριό από το βόρειο μέρος.
Οι κάτοικοί του άρχισαν να εγκαταλείπουν το χωριό. Ο Άγιος όμως, αφού προσευχήθηκε, το απολίθωσε και οι χριστιανοί γύρισαν στα σπίτια τους ευχαριστώντας τον θεό και τον Άγιο. Σήμερα ακόμη φαίνεται η ουρά του λιονταριού στο βορειοδυτικό μέρος του χωριού και το κεφάλι του στο νοτιοδυτικό, ακριβώς μέσα στη σπηλιά που τρέχει το Αγίασμα.
Δυο κυρίως παραδόσεις υπάρχουν οι οποίες σχετίζονται με τη μόνιμη παρουσία του αγιάσματος στη σπηλιά. Η πρώτη θέλει το αγίασμα να ρέει –πηγάζει κατευθείαν από τον τάφο του Αγίου(χωρίς βεβαίως αυτό να έχει αποδειχτεί, παρά τις διάφορες εργασίες που έχουν γίνει κατά καιρούς στο υπέδαφος της εκκλησίας), ενώ η δεύτερη αναφέρει πως όλη η υγρασία της σπηλιάς, η οποία γίνεται περισσότερη κατά την ημέρα μνήμης του Αγίου, (κατά την ανάγνωση του ευαγγελίου) καταλήγει στο βαθούλωμα αυτό. Όποια από τις παραδόσεις πάντως κι αν αποδεχτεί κανείς αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν περάσει κανείς και οποιαδήποτε ώρα κι αν θελήσει, φτάνει η ψυχή του να είναι καθαρή, μπορεί με μια μικρή κουτάλα που υπάρχει δίπλα στο βαθούλωμα, να ανασύρει το θαυματουργό αγίασμα.