Παράλληλες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Τύλισο

ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

518

Την εικαστική έκθεση από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον: «Το Εκπληκτικό Φως της Ίδιας σου της Υπάρξεως! / 8+8 Γυναίκες Εξερευνούν την Έμφυλη Ταυτότητα» υποδέχεται η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασινός» στην Τύλισο.

Παράλληλα, οχτώ καλλιτέχνιδες από το Ηράκλειο, η Μαρία Γρηγοριάδη, η Βίκυ Καμένου, η Ελένη Κανναβού, η Στέλλα Κουκουλάκη, η Τζένη Μπακαλούμα, η Ασπασία Παπαδοπεράκη, η Ελευθερία Πυτικάκη και η Χριστίνα Χατζηντεβέ με το εικαστικό τους έργο αρθρώνουν λόγο και θέση για τον Έμφυλο Προσδιορισμό και συγκροτούν την ενότητα της έκθεσης: «Ταυτότητα: Γυναίκα / 8 Καλλιτέχνιδες από το Ηράκλειο Κρήτης εξερευνούν τον Έμφυλο Προσδιορισμό» σε επιμέλεια της Χρύσας Βαθιανάκη, καλωσορίζοντας ταυτόχρονα σε διάλογο το έργο οχτώ Ιρανών και οχτώ Ελληνίδων γυναικών της Τέχνης.

Τα εγκαίνια των δύο εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα την ερχόμενη Παρασκευή, 2 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου στην Τύλισο. Οι εκθέσεις θα είναι ανοικτές μέχρι 30 Σεπτεμβρίου κάθε Τετάρτη & Πέμπτη 9:00-13:00 & 18:00-20:30, Παρασκευή  9:00-13:00 και Σάββατο & Κυριακή 9:00-14:00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Παράλληλες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Τύλισο
Τα εγκαίνια των δύο εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα την ερχόμενη Παρασκευή, 2 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου στην Τύλισο

Ιράν και Ελλάδα συνδημιουργούν

Στην έκθεση σύγχρονης τέχνης: «Το Εκπληκτικό Φως της Ίδιας σου της Υπάρξεως! / 8+8 Γυναίκες Εξερευνούν την Έμφυλη Ταυτότητα» συμμετέχουν οχτώ Ιρανές γυναίκες ζωγράφοι και οχτώ Ελληνίδες ζωγράφοι σε επιμέλεια των Δρ Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου και Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη, που οργανώνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον στο πλαίσιο της σειράς δράσεων πολιτισμού «Από την Τεχεράνη στην Κρήτη και από την Κρήτη στην Τεχεράνη» εορτάζοντας τα 10 χρόνια πολιτιστικής παρουσίας του Μουσείου και εντάσσεται στο εικαστικό πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2019».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Ιρανές γυναίκες ζωγράφοι: Sahar Azizi, Azadeh Etebarian, Sepideh Fathi,Saeede Hatami, Azita Saremi, Shaghayegh Shojaian, Maryam Mousavi, Zeynab Movahed και οι Ελληνίδες ζωγράφοι: Ειρήνη Βαζούκου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αντιγόνη Καββαθά, Ελένη Μανωλαράκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Μαρία-Σοφία Ξενάκη, Σύλβια Πετσούρα.

Οκτώ νέες σύγχρονες Ιρανές γυναίκες ζωγράφοι φιλοξενούνται με το εικαστικό τους έργο στις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου μαζί με οκτώ αντίστοιχες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες με ένθερμη υποδοχή από οκτώ γυναίκες εικαστικούς δημιουργούς του Ηρακλείου Κρήτης απλώνοντας όλες μαζί μια πολλαπλή γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο εξωτερικά διαφορετικά κοινωνικά και θρησκευτικά συστήματα με κοινή όμως πρόθεση αλληλοεκτίμησης και κατανόησης της διαφορετικότητας.

Ενώ στη εκκοσμικευμένη δύση, η πατριαρχία βρίσκεται σε παρακμή και ολοένα και περισσότερο προωθείται η χειραφέτηση των γυναικών και η αναγνώριση των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων, στις μουσουλμανικές χώρες η θρησκεία διαδραματίζει ακόμα ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνικοπολιτική ζωή και επηρεάζει καταλυτικά τα ήθη. Επιπλέον, η πατριαρχία στις μουσουλμανικές χώρες δεν τελεί σε αποκαθήλωση και οι γυναίκες και οι σεξουαλικές μειονότητες δεν απολαμβάνουν το ίδιο είδος αναγνώρισης.

Το πρόβλημα της έμφυλης ταυτότητας οφείλει να τεθεί, λαμβάνοντας υπόψη το ευρωπαϊκό πρόσημο της παγκοσμιοποίησης και την ιδιαίτερη ιστορία και ταυτότητα των λαών που βρέθηκαν στο διάβα της. Το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης και των δικαιωμάτων που συναρτώνται με το φύλο και την επιλογή του, δεν είναι ακόμα ένα εξαγώγιμο προϊόν της Δύσης και πρέπει να τίθεται, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες των μουσουλμανικών χωρών.

Οι εκθέσεις οργανώνονται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, την Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, το Δήμο Μαλεβιζίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και τη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει