ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

412

«Είμαστε όλοι προσωρινοί εδώ»

Με μαθητές αποφάσισε να γιορτάσει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και ο ίδιος σημείωσε με νόημα: «Γιορτάσαμε διαφορετικά σήμερα την 45η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Προσκεκλημένοι στο Μαξίμου ήταν 15 μαθητές με τους οποίους είχα μια εξαιρετική συζήτηση. Το πρώτο που τους είπα είναι ότι σε αυτό το κτήριο είμαστε όλοι προσωρινοί, για όσο καιρό το επιλέγουν οι πολίτες».

 

ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος

Επιστρέφει στο αμφιθέατρο

Να κι ένα καλό νέο. Αφού τον έχασε η Βουλή, στα πανεπιστημιακά έδρανα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ με την ιδιότητα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου επιστρέφει από το νέο ακαδημαϊκό έτος ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε σχετική αίτηση στις 26 Ιουνίου στο ΑΠΘ η οποία και συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής (23/7) συνεδρίασης της Συγκλήτου η οποία και αποφάσισε την «άρση αναστολής των καθηκόντων του καθηγητή πρώτης βαθμίδας του Τμήματος Νομικής, Ευάγγελου Βενιζέλου λόγω λήξης της θητείας του ως βουλευτή».

Ο κ. Βενιζέλος εκλέχθηκε στο ΑΠΘ το 1984 υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, δημοσιεύοντας μεγάλο αριθμό μελετών, μονογραφιών, σχολίων σε δικαστικές  αποφάσεις και διδακτικών συγγραμμάτων.

Η συνεδρίαση της  Συγκλήτου δεν πραγματοποιήθηκε στην κεντρική διοίκηση αλλά στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, το οποίο βρίσκεται εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν νέες αντιδράσεις φοιτητών για την αναγόρευση του μητροπολίτη Άνθιμου ως επίτιμου διδάκτορα.

 

ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στη συνάντηση του με τον ιερομόναχο Νικόδημο Λαυριώτη και αντιπροσωπεία από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους

Δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους!

Εντάξει… το τερμάτισαν ο Άδωνις και οι αγιορίτες!

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εγκαινιάζει μία σταθερή σχέση επικοινωνίας με την Ιερά Επιστασία, «ώστε το ‘Αγιο Όρος να προχωρήσει και να συνεχίσει την υπέρλαμπρη πορεία του», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον ιερομόναχο Νικόδημο Λαυριώτη και αντιπροσωπεία από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

Στη συνάντηση παρέστη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης. Ο δε  ιερομόναχος Νικόδημος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του και είπε: «Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά, μεγάλο ενθουσιασμό.

Γιατί όταν περάσουν τα 7 χρόνια των ισχνών αγελάδων και έρθει η αλλαγή, δεν μπορεί κανείς να βλέπει να ανατέλλει άλλος ήλιος και να πνέει άλλος αέρας στην πατρίδα μας και αυτό να τον αφήνει ασυγκίνητο.

Προσωπικά εγώ, αλλά και όλο το ‘Αγιον Όρος, αισθανόμαστε μεγάλη υποχρέωση να συγχαρούμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, διότι μας κάνει να αισθανόμαστε ότι κατ’ αρχάς έχουμε πρωθυπουργό. Μεγάλη υπόθεση» είπε και δεν μπορούσε να… κρύψει τη χαρά του!

Έλεος…

 

Καταργείται η θέση του

Λέτε να πηγαίνουμε καλύτερα; Την κατάργηση του επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα που κατείχε τα τελευταία χρόνια ο Ντέκλαν Κοστέλο προαναγγέλλει μέσω συνέντευξής του στα “ΝΕΑ” ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ισχυρό σήμα ότι η Ελλάδα αφήνει για τα καλά την εποχή των προγραμμάτων και προχωρά προς την κατεύθυνση της “κανονικής δημοσιονομικής εποπτείας”.

“Θα καταργήσουμε τη θέση του επικεφαλής της αποστολής της Επιτροπής στην Ελλάδα. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή. Ύστερα από περισσότερα από οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα είναι θετικό ότι η θέση αυτή δεν χρειάζεται πλέον” δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί επεξηγώντας ότι η Ελλάδα θα εξετάζεται όπως ακριβώς τα άλλα κράτη.

Όπως είπε ακόμη ο κ. Μοσκοβισί “η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, αλλά δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, οπότε μπορεί να κάνει τις δικές της επιλογές πολιτικών”. Ταυτόχρονα όμως επισημαίνει στη νέα κυβέρνηση τις συστάσεις που περιλαμβάνει η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

 

Τι ερώτηση είναι αυτή, ρε;

Αυτοί είναι οι… κύριοι πολιτικοί. Με το χειρότερο τρόπο αντιμετώπισε έναν δημοσιογράφο του Russia24 news ο επικεφαλής της περιφέρειας Σιρίνσκι της Δημοκρατίας της Χακασίας, Σεργκέι Ζάιτσεφμ όταν εκείνος τον ρώτησε για τις υποψίες διαφθοράς στη διοίκηση της περιοχής.

Ο Ζάιτσεφ κινήθηκε εναντίον του δημοσιογράφου, τον έσπρωξε και εν τέλει τον ξάπλωσε στο έδαφος με λαβή πάλης.

Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος είχε ρωτήσει τον επικεφαλής της περιφέρειας αν σχετίζεται με τις καταγγελίες για διαφθορά στην περιοχή και ειδικότερα με το πρόγραμμα ανέγερσης σπιτιών έπειτα από την καταστροφική φωτιά του 2015, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 29 άνθρωποι ενώ άλλοι 6.000 έμειναν άστεγοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζάιτσεφ είχε καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για εγκληματική αμέλεια σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, ωστόσο αμνηστεύτηκε και ανέλαβε την επίβλεψη της ανέγερσης σπιτιών για τους επιζώντες της φωτιάς.

Τελικά το έργο δεν προχώρησε, ενώ και όσες κατοικίες κατασκευάστηκαν κρίθηκαν χαμηλής ποιότητας, ακατάλληλες για τη στέγαση των κατοίκων. Στον Ζάιτσεφ ασκήθηκε ποινική δίωξη για την επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου, ενώ ανεστάλη και η κομματική του ιδιότητα από το πλειοψηφούν κόμμα.

 

@patris
Η είδηση είναι ότι ο Γιάνης ψήφισε υπέρ της ασυλίας του Παύλου.
Όλα τα άλλα είναι σάλτσες.
Lyraris

 
 
 
 

Να περάσει ο επόμενος!

Προχωρούν κανονικά οι ενέργειες για την έκπτωση του εργολάβου στο έργο της Δικαιοσύνης και όπως αποκαλύφθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με τον αμέσως επόμενο ανάδοχο.  Ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών, πάντως, Ηλίας Λυγερός, εξέφρασε τις επιφυλάξεις και την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη και τελική ολοκλήρωση του έργου.

Ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, παρ’ όλα αυτά, τόνισε πως η έκπτωση του εργολάβου δεν είναι μια απλή διαδικασία, αφού συνεπάγεται συγκεκριμένες διαδικασίες, ανάμεσα στις οποίες και η καταγραφή των ως τώρα εργασιών, κάτι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε σχέση με το επίμαχο θέμα των υπογειοποιήσεων του δικτύου της Δ.Ε.Η. στην οδό 1821, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης υποστήριξε ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και η υλοποίησή τους είναι ανεξάρτητη από τα έργα ανάπλασης. Ο ίδιος παράλληλα τόνισε πως τα μέτρα κυκλοφορίας που ήδη ισχύουν στην πόλη είναι θετικά, οπότε και αποτελεί κοινό τόπο η διατήρησή τους.

 

Η Τουρκία… πανηγυρίζει την τουρκική κληρονομιά του Μπόρις Τζόνσον

Τον έβγαλαν και Τούρκο!

Δεν υπάρχει αυτό που ζούμε! Η Τουρκία… πανηγυρίζει την τουρκική κληρονομιά του Μπόρις Τζόνσον που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης να προεξοφλούν ότι ο «απόγονος των Οθωμανών» θα ενισχύσει τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες που βρίσκονται στις παρυφές της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου είναι ο δισέγγονος του τελευταίου υπουργού Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του Αλί Κεμάλ, και το γεγονός αυτό είναι πηγή υπερηφάνειας για πολλούς Τούρκους.

Παρά τις κάποιες υποτιμητικές παρατηρήσεις του για την Τουρκία, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα σατιρικό ποίημα για τον Ερντογάν και οι δηλώσεις του 2016, σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία θα έπρεπε να προβάλει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα τουρκικά μέσα αποκαλούν τρυφερά τον Τζόνσον «Μπόρις ο Τούρκος».

 

Τον Γιώργο Στεργίου προτείνει για νέο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

Στεργίου στη θέση Αυγενάκη

Έγινε υφυπουργός ο Αυγενάκης, θα φύγει από γραμματέας του κόμματος.

Τον Γιώργο Στεργίου προτείνει για νέο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας με απόφασή του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ως αναπληρωτής του προτείνεται ο Στέλιος Κονταδάκης (ο οποίος από σήμερα αναλαμβάνει και τη θέση του διευθυντή του γραφείου του προέδρου του κόμματος, που μέχρι πρόσφατα κατείχε ο Στέλιος Πέτσας), ενώ γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Μπρατάκος.

 

Καθήκοντα νέου περιφερειακού διοικητή του Λιμενικού Σώματος ανέλαβε, όπως έγινε γνωστό, ο πλοίαρχος Σπύρος Πασσάκος

Ο νέος περιφερειακός

Αλλαγή σκυτάλης. Καθήκοντα νέου περιφερειακού διοικητή του Λιμενικού Σώματος ανέλαβε, όπως έγινε γνωστό, ο πλοίαρχος Σπύρος Πασσάκος.

Η έδρα θα είναι στο Ηράκλειο.

 

Μείωση ή αύξηση;

Τι έγινε εδώ, βρε παιδιά; Πολλή συζήτηση έγινε περί μείωσης των μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία, με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο, από εδώ και πέρα «κάθε υπουργός θα δικαιούται εννέα μετακλητούς και δύο δημοσιογράφους», ενώ «κάθε υφυπουργός θα δικαιούται έξι».

Αλλά είναι έτσι; Από το  ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για… μείωση προς τα πάνω! Κι αυτό γιατί επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και σύμφωνα πάντα με το άρθρο 23 του νόμου 4320/2015, ο επιτρεπόμενος αριθμός μετακλητών για κάθε υπουργό ήταν τέσσερα άτομα και για κάθε υφυπουργό τρία!

Αν είναι έτσι, όχι μόνο δεν μιλάμε για μείωση μετακλητών, ούτε καν για διατήρηση του αριθμού τους, αλλά για ξεκάθαρη αύξηση.

 

Ο πρώτος

Πλουσιότερους κατά πολλές χιλιάδες ευρώ έκανε το Λαϊκό Λαχείο ο πρώτος αριθμός του οποίου έπεσε στο Ηράκλειο. Τις πεντάδες με τα τυχερά λαχεία είχε προμηθευτεί το πρακτορείο του κ. Γιώργου Πατσουράκη, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική αγορά 1866, αριθμός 108.  Τις διάσπαρτες πεντάδες πούλησε ο συνεργάτης του πρακτορείου, λαχειοπώλης κ. Μαρίνος Παπαδάκης.  Συνολικά ο πρώτος αριθμός μοίρασε στους τυχερούς που αγόρασαν τις πεντάδες 475 χιλιάδες ευρώ.

 

Βέτο

Καλό θα ήταν ο επικεφαλής της μειοψηφούσας παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου να πει στον… σύμβουλό του ότι… δεν θα γίνει αντιδήμαρχος. Υπάρχει και γι’ αυτόν βέτο.

 

Παράγινε

Μήπως να δώσει εντολή ο Παττακός να κάνει ένα… “ντου” η Δημοτική Αστυνομία με όλα αυτά τα αυτοκίνητα που είναι στα πεζοδρόμια πάνω; Αλλά μαζί με την Τροχαία για να τους πάρουν τις πινακίδες! Παράγινε το κακό!

 

Ράλι

Λες να ζήσουμε κι άλλες… ιστορικές στιγμές; Το φράγμα του 2% έσπασε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, υποχωρώντας στη διάρκεια της ημέρας σε νέο ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών (1,994%). Νωρίς χθες το απόγευμα η απόδοση του ομολόγου κυμαινόταν στο 1,999%.

Το θετικό κλίμα που επικρατεί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και η αυξημένη ζήτηση των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα τροφοδότησαν το ράλι στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις όλων σχεδόν των ομολόγων να σημειώνουν σημαντική υποχώρηση.

Οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, καθώς και την επαναφορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα (investment grade) στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2020.

 

Οι αποδόσεις

…Ενδεικτικά, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,03%, σημαντική είναι η υποχώρηση που καταγράφει και η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου το οποίο εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η απόδοσή του κυμαίνεται πλέον στο 1,58% από το 1,9% που ήταν κατά την έκδοση του.

 

Χρυσό!

Αυτές είναι καλές ειδήσεις! 4 χρυσά και 1 αργυρό τα μετάλλια που απέσπασε για μία ακόμη χρονιά το Κτήμα Ζαχαριουδάκη στο INTERNATIONALER BIOWEINPREIS, τον μεγαλύτερο διαγωνισμό βιολογικών κρασιών που γίνεται κάθε χρόνο στη Γερμανία.  Στον διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν 1.103 ετικέτες βιολογικών κρασιών από 27 χώρες. Την παράσταση έκλεψε το μονοποικιλιακό Βιδιανό, σοδειάς 2018, το οποίο βρέθηκε πρώτο στη βαθμολογία των λευκών ετικετών του διαγωνισμού με 99/100, αποσπώντας έτσι το Μεγάλο Χρυσό (Top Gold) μετάλλιο.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει