Η ορκωμοσία και τα παραλειπόμενα της νέας Βουλής

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

194

Συνολικά 188 παλιοί και 112 «νέοι» βουλευτές αποτελούν τη σύνθεση της νέας Βουλής, η οποία ορκίστηκε επίσημα χθες, στη συντριπτική πλειοψηφία της με θρησκευτικό όρκο. Τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές ορκίστηκαν στο Κοράνι, ενώ υπήρξαν και βουλευτές που επέλεξαν να ορκιστούν με πολιτικό όρκο, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παρά την ποσόστωση των ψηφοδελτίων, μόλις 62 βουλευτές είναι γυναίκες, ποσοστό ελάχιστα υψηλότερο από το ποσοστό συμμετοχής γυναικών στην προηγούμενη βουλή. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των γυναικών που εκλέχθηκαν είναι ελαφρά αυξημένο στο 20,6% σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, όπου το ποσοστό των γυναικών ήταν 18,3%, δηλαδή επτά γυναίκες λιγότερες.

Τη συνεδρίαση διηύθυνε ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Βαρεμένος, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα του προσωρινού προέδρου, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής».

Από την τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης
Από την τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης

Στην ορκωμοσία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου. Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου  θα συγκληθεί σήμερα, στις 10:30 το πρωί, με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή προέδρου του Σώματος. Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από το πλειοψηφούν κόμμα.

«Καλή δύναμη σε όλους» ευχήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφοφορίας.

Με θρησκευτικό όρκο,  σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα,  ορκίστηκε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Με θρησκευτικό όρκο, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ορκίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι η σύγκληση της Βουλής έγινε σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 56/2019, ενώ πλέον στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα και ειδικότερα: η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η Ελληνική Λύση με 10 έδρες, και το ΜέΡΑ 25 με 9 έδρες.

Αρχαιότερος βουλευτής μέσα στη νέα Βουλή είναι ο Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος για πρώτη φορά εκλέχθηκε βουλευτής το 1974.

Στις 10.45 έφτασαν στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μαζί με μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Από τους πρώτους που έφθασαν στη βουλή ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δανάη Στράτου, ο οποίος έκανε λόγο για μια «πολύ μικρή ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη Δημοκρατία.

«Καλή θητεία στους συναδέλφους, καλή δύναμη και σκληρή δουλειά» σημείωσε κατά την άφιξή του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τον όγδοο μήνα εγκυμοσύνης διανύει η βουλευτής Άννα Ευθυμίου
Τον όγδοο μήνα εγκυμοσύνης διανύει η βουλευτής Άννα Ευθυμίου

Τα φλας των φωτογράφων συγκέντρωσε η βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, η οποία βρίσκεται στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη και ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Αμανατίδης έκαναν λόγο για δημιουργική αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο Βασίλης Βασιλικός που εξελέγη με το Επικρατείας κάλεσε την Ευρώπη  «να επανέλθει από εκεί από όπου ξεκίνησε».

Ως προς τη διαδικασία αναφέρεται ότι αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της βουλευτικής περιόδου, ο προσωρινός πρόεδρος ανακοίνωσε στη Βουλή τον κατάλογο των βουλευτών που ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με το νόμο. Ο κατάλογος αυτός καταχωρίσθηκε στα Πρακτικά και θα ενημερώνεται για κάθε μεταβολή που τυχόν επέρχεται κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου.

ο Βασίλης Βασιλικός
Να επανέλθει από εκεί που ξεκίνησε η Ευρώπη, ζήτησε ο Βασίλης Βασιλικός

Στη συνέχεια, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους βουλευτές που έχουν ανακηρυχθεί να δώσουν τον οριζόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι ο ακόλουθος:

«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού τελείωσε η ορκωμοσία, πήρε για πολύ λίγο το λόγο και ευχήθηκε στους βουλευτές “καλή δύναμη” και επιτυχία στο έργο τους.

Εν συνεχεία, όπως προβλέπεται, ορκίστηκαν στο Κοράνι οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές που προέκυψαν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Πρόκειται για τους Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ, Ροδόπη), Χουσεϊν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ, Ξάνθη) και Μπουρχάν Μπαράν (ΚΙΝΑΛ, Ξάνθη).

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει