Το κόμμα της μπλε γραβάτας

158
Του Αιμιλίου Ψαθά

Οι υποψήφιοι πολιτικοί, στους προεκλογικούς τους λόγους, τάζουν συνήθως πράγματα υπερβολικά (ας μην πω: λένε ψέματα στον λαό). Όμως ο απελθών πρωθυπουργός, στην προεκλογική του εκστρατεία, πριν από τεσσεράμισι χρόνια, το είχε παρακάνει

. Δεν ντρεπόταν να λέει συνεχώς ψέματα, ψέματα χοντρά. Να λέει ότι θα κάνει πράματα που λογικά είναι αδύνατο να γίνουν, πράματα ακατόρθωτα. Και οι Έλληνες τον πίστεψαν! Και τον ψήφισαν. Και έγινε πρωθυπουργός μας για τέσσερα χρόνια.

Και εμείς τότε πια περιμέναμε να πραγματοποιήσει εκείνα που μας είχε υποσχεθεί, διότι τον είχαμε πιστέψει. Π. χ. να βροντήξει την γροθιά του επάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και να σταθούν σούζα οι Ευρωπαίοι μπροστά του, όπως μας το είχε υποσχεθεί. Κοτζάμ πρωθυπουργός είναι, δεν μπορεί να μας λέει ψέματα… σκεφτόμασταν. Όμως  όπως με ψέματα και απάτες ξεκίνησε, έτσι με ψευτιές πέρασε και τελείωσε όλη την περίοδό του.

Ξεζούμισε με φόρους τον ελληνικό λαό, σταμάτησε την εξόφληση  των οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες, για να δημιουργήσει οικονομικό «πλεόνασμα» – από το οποίο έδινε πότε πότε επιδόματα καλοπιάσματος και παρηγοριάς –  ξεσπίτωσε με πλειστηριασμούς οικογένειες…  Και τον χειροκροτούσαν στην Βουλή οι βουλευτές του, ακόμη και καθηγητές πανεπιστημίου, χωρίς να ντρέπονται. Και τελικώς, αντί να το φτιάξει, ξεχαρβάλωσε το κράτος ολόκληρο. Ούτε ασφάλεια ούτε οικονομική ανάκαμψη είδαμε.

Έτσι μας εξαπάτησαν οι προηγούμενοι, οι δήθεν αριστεροί, που την «αριστεροσύνη» τους  την έδειξαν μόνο με μια παράξενη ανοχή στην εγκληματικότητα,  οι σχεδόν πάντοτε αγραβάτωτοι. Και μας κορόιδεψαν. Οι τωρινοί, το κόμμα της μπλε γραβάτας, μας υποσχέθηκαν και αυτοί αρκετά.

Ας προσέξουν να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον τα μισά. Είναι πολύ δύσκολο βέβαια να βάλουν τάξη στο χάος που κληρονόμησαν. Και μάλλον πολλοί φαίνεται να μαζεύτηκαν  κι αυτοί για να μας κυβερνήσουν: υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί… Φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί με μπλε γραβάτες. Τέλος πάντων, ο Θεός να τους βοηθήσει. Οι οιωνοί είναι καλοί. Η διεθνής αγορά φαίνεται να τους δείχνει εμπιστοσύνη.

Ο νέος πρωθυπουργός πρέπει  τις πιο σπουδαίες και πιο δύσκολες αποφάσεις να τις πάρει τους πρώτους τρεις μήνες. Στην βράση κολλάει το σίδερο. Όσο περνάει ο καιρός, η κυβέρνηση μπαγιατεύει και το έργο της δυσχεραίνεται. Έτσι συμβαίνει πάντοτε. Σοβαρό πρόβλημα αποτελούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία. Αμερικανοί, Έλληνες και Κύπριοι ζόρισαν τον Ερντογάν. Και αυτός έχει αγριέψει. Είναι και το οικονομικό.

Και η αναρχία… Προσοχή και στην αντίδραση της  αντιπολίτευσης, που έχει πιασμένα μετερίζια. Εμείς ευχόμαστε όλα να πάνε καλά. Η κυβέρνηση, πενήντα ένα μέλη, αποτελεί ένα επιτελείο από σοβαρά, ικανά και εργατικά στελέχη, καλά οργανωμένο από τον αρχηγό της. Άρχισαν δυναμικά. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία. Ο ελληνικός λαός θα τους κρίνει. Αυτό να μην το ξεχνούν.

Σημείωση. Την δεύτερη μέρα από την ανάληψη της εξουσίας από την νέα κυβέρνηση είχαμε και τον τυφώνα της Χαλκιδικής  με εφτά νεκρούς, και εκατόν είκοσι τραυματίες… Οι μετεωρολόγοι δεν τον πρόβλεψαν; Δεν προειδοποίησαν; Μας θύμισε Μάντρα και Μάτι. Είναι να μη σου τύχει.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει