Με αφετηρία τη Δελημάρκου η ανάπλαση της Αγίας Τριάδας

...ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ

369

Με την ανάδειξη της οδού Δελημάρκου σχεδιάζει να βάλει μπροστά η Λότζια σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό Σύλλογο της Αγίας Τριάδας το οραματικό σχέδιο ανάπλασης της ιστορικής αυτής περιοχής, που μετά από δεκαετίες ολόκληρες πήρε σάρκα και οστά.

Όπως προκύπτει, στα σχέδια του Δήμου είναι, αφού ολοκληρωθεί ο αναγκαίος έλεγχος από την Αρχαιολογία, να γίνει ένας διαγωνισμός για την ανάθεση των πράξεων αναλογισμού, προκειμένου να κλείσουν όσο το δυνατό συντομότερα και οι τελευταίες οι πολεοδομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν και να προχωρήσουν τα προβλεπόμενα έργα και οι παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η περιοχή.

Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγ. Τριάδος Σ. Χούπας
Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγ. Τριάδος Σ. Χούπας

Ωστόσο με παρέμβαση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας και συγκεκριμένα του προέδρου κ. Σ. Χούπα, ανασύρθηκε μια μελέτη που αφορά στην ανάπλαση της ιστορικής οδού Δελημάρκου, μιας πολύ σημαντικής όδευσης, που συνδέει τη λεωφόρο Καλοκαιρνού, με την πλατεία Νεάρχου που «βλέπει» στον κόλπο του Δερματά.

Σύμφωνα με τον κ. Χούπα, η μελέτη αυτή δεν έχει καμία εμπλοκή από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν έχει εκκρεμότητες με πράξεις αναλόγισμού και  έχει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις. Το μόνο που απαιτείται είναι η επικαιροποίησή της, ώστε να αρχίσει σύντομα να υλοποιείται.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, ο στόχος που έχει τεθεί είναι να έχει δημοπρατηθεί η μελέτη μέχρι το τέλος της χρονιάς, ώστε να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις στον ιστορικό αυτό δρόμο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οδός Δελημάρκου αναπτύσσεται σε ένα ιδιαιτέρα αξιόλογο τμήμα του ιστορικού κέντρου της παλιάς πόλης και περιλαμβάνει στο εσωτερικό της σημαντικά διατηρητέα κτήρια διαφορετικών χρονικά ιστορικών περιόδων.

Ανάμεσα σε αυτά είναι ο ενετικός ναός της Αγίας Αναστασίας, η περίφημη κρήνη Πριούλη, που με απίστευτη φιλοτιμία παραμένει όρθια, και βέβαια το τεράστιο κτήριο της παλιάς πολυκλινικής, που κτίστηκε από τον γιατρό Χαράλαμπο Γιαμαλάκη τη δεκαετία του 1930

. Πρόκειται για ένα πραγματικά σπουδαίο τμήμα του ιστορικού ιστού της παλιάς πόλης, που, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Σ.Χούπας, θα γίνει μια συγκροτημένη προσπάθεια για να αποκτήσει την παλιά του αίγλη.

Ο ίδιος εξηγεί ότι στο σχέδιο του Δήμου είναι παράλληλα να προχωρήσει και η ανάθεση των πράξεων αναλογισμού, η τακτοποίηση των οποίων ουσιαστικά θα κλείσει όλες τις πολεοδομικές εκκρεμότητες ώστε να αρχίσουν συνολικότερες παρεμβάσεις ανάπλασης στην περιοχή.

Όπως είναι γνωστό, η θεσμοθέτηση της μελέτης ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, βάζει οριστικά τέλος στο αδηφάγο σχέδιο πόλης του ΄36 που ισοπέδωνε τον ιστορικό ιστό της πόλης μέσα από δραστικές διανοίξεις.

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Αγία Τριάδα μιας από τις πιο ιστορικές περιοχές της πόλης, είναι να λειτουργήσει  σαν  μια γειτονιά που θα παρέχει ανθρώπινες συνθήκες για τη ζωή των κατοίκων της στη σύγχρονη εποχή με παράλληλη διατήρηση της μορφής του ιστορικού της ιστού και ανάδειξης των αξιόλογων στοιχείων της από ιστορικής, πολιτιστικής και κτηριολογικής θεώρησης.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά και  στην αγορά ενός εμβληματικού κτηριακού συγκροτήματος της περιοχής της Αγίας Τριάδας με σκοπό να το αναπλάσει και να το αξιοποιήσει ως κυψέλη πολιτισμού που θα στεγάσει σπουδαίες δραστηριότητες. Όπως για παράδειγμα, τη δημιουργία Μεσογειακού Μουσικού Κέντρου, που θα περιλαμβάνει και μια σπουδαία έκθεση μουσικών οργάνων σε συνεργασία με τον σημαντικό καλλιτέχνη Ross Daly.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά γοητευτικό αρχιτεκτονικά κτίσμα το οποίο έγραψε ιστορία στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, καθώς επί σειρά ετών λειτουργούσε ως ελαιουργείο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει