Μία ζωή με γνήσιες αξίες και ανθρωπιά

1,050

Απευθύνουμε τον τελευταίο χαιρετισμό σε έναν μοναδικό και σπάνιο άνθρωπο, έναν Άνθρωπο με το «άλφα» κεφαλαίο, την κατερίνα Μαριδάκη – Κασσωτάκη, Καθηγήτρια Ψυχολογίας και τ. αντιπρύτανη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Η Κατερίνα γεννήθηκε στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης το 1956. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Reading και Lancaster της Αγγλίας, από όπου έλαβε και το διδακτορικό δίπλωμά της στην Ψυχολογία.

Δίδαξε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 1997 εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου υπηρέτησε μέχρι σήμερα. Είχε, επίσης, διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθηνών. Από το 2005 μέχρι το 2011 διετέλεσε αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και εξετέλεσε χρέη πρύτανη του ίδιου ιδρύματος.

Η Κατερίνα είχε μια λαμπρή ακαδημαϊκή διαδρομή και εξέλιξη. Ανάμεσα στις πολλαπλές ακαδημαϊκές δραστηριότητες που είχε αναλάβει, ήταν διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» και υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής Φοιτητών του παραπάνω Πανεπιστημίου.

Διετέλεσε, επίσης, εθνική συντονίστρια του Προγράμματος P.I.S.A. του Ο.Ο.Σ.Α. και γραμματέας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Συμμετείχε σε διάφορα διεθνή ερευνητικά προγράμματα και σε ποικίλες επιστημονικές δραστηριότητες.

Είχε πλούσιο επιστημονικό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο, το οποίο έχει διεθνώς αναγνωρισθεί. Οι ξένες ετεροαναφορές στα συγγράμματά της υπερβαίνουν τις 700.

Ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων, άρθρων και ερευνών που σχετίζονται με τη μνήμη, τη σκέψη του παιδιού καθώς και άλλα θέματα της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας. Από το έργο της ξεχωρίζουν οι έρευνες που έχει διεξαγάγει για τη θεωρία του νου, έννοια που επεξεργάστηκε από τους πρώτους επιστήμονες στη χώρα μας.

Η Κατερίνα και ο Μιχάλης Κασσωτάκης ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που γνώρισα, πριν πολλά χρόνια, όταν είχα πρωτοέρθει από την Αμερική. Έκτοτε συμπορευτήκαμε στο Πανεπιστήμιο, στην επιστήμη αλλά και στη ζωή, και χτίσαμε μαζί μια γνήσια και ειλικρινή φιλία που ξεπερνάει τη συγγένεια. Αυτή η συμπόρευσή μας μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω την ανθρωπιά και των δυο και να εκτιμήσω θετικά τον χαρακτήρα και τις προσωπικότητές τους.

Κατερίνα, έχοντας συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια με τον αγαπημένο σου σύντροφο, Μιχάλη Κασσωτάκη, είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι τα πολλά και σημαντικά επιτεύγματα και η λαμπρή πορεία που έχει διανύσει ο Μιχάλης, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ουσιαστική παρουσία και συμβολή σου.

Μαζί με τον Μιχάλη, είχα τη χαρά να ζήσω από κοντά κι εσένα, Κατερίνα και να διαπιστώσω ότι υπήρξες το προσωπικό αλλά και συναισθηματικό στήριγμά του σε όλες τις δύσκολες και επίπονες στιγμές όχι μόνο της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας, αλλά και της υγείας του. Ανέλαβες, με περίσσια δύναμη ψυχής, σχεδόν όλο το βάρος της ανατροφής των παιδιών και τις ευθύνες του σπιτιού, παράλληλα με την εκπλήρωση των δικών σου ακαδημαϊκών υποχρεώσεων.

Ήσουν ουσιαστικός στυλοβάτης για όλη την οικογένεια. Με τις ακαδημαϊκές σου γνώσεις, τα πλούσια συναισθήματά σου, την ειλικρίνεια, τη διαίσθηση, και κυρίως τη συναισθηματική σου νοημοσύνη, παρείχες μια πολυεπίπεδη υποστήριξη σε όλους αντιμετωπίζοντας με αισιοδοξία και χαμόγελο κάθε πρόβλημα που παρουσιαζόταν.

Ήσουν -και νοερά θα εξακολουθείς να είσαι- το πρόσωπο που διατηρούσε την αρμονία, την ισορροπία και τη συνοχή στο οικογενειακό περιβάλλον.

Υπήρξες, Κατερίνα, μια γνήσια μητέρα με όλη τη σημασία της έννοιας. Πρότασσες πάντα τις ανάγκες των παιδιών σου και του Μιχάλη κάνοντας πολλές θυσίες, παραμελώντας ορισμένες φορές τις ανάγκες του ίδιου σου του εαυτού.

Οι αξίες που κληρονόμησες από τους γονείς σου σε γαλούχησαν και σου καλλιέργησαν ένα υποδειγματικό ήθος και με αυτό ανέθρεψες και τα παιδιά σου, τη Φρόσω και τον Γιάννη, τα οποία δεν διαθέτουν μόνο πανεπιστημιακά πτυχία, αλλά αποτελούν υπόδειγμα μόρφωσης και ευγένειας με υψηλά ιδανικά, αξίες και αρχές.

Ευτύχησες γιατί πρόλαβες να καμαρώσεις τα παιδιά σου, αλλά και να γνωρίσεις τα δυο σου εγγονάκια, την Αναστασία και τον Μιχάλη, που σίγουρα θα μάθουν όταν μεγαλώσουν ότι ήσουν ένας υπέροχος Άνθρωπος, με πολλά χαρίσματα και αρετές!

Ο πλούσιος συναισθηματικός σου κόσμος σε έκανε να ξεχωρίζεις και όλοι να σε θαυμάζουν για τη θετική ενέργεια και αύρα που εξέπεμπες. Έβλεπες, ερμήνευες και αντιμετώπιζες τη ζωή και τους γύρω σου με την αγάπη που πήγαζε αβίαστα από τα βάθη της ψυχής σου.

Όποιος είχε την τύχη να σε γνωρίσει, μπορούσε να αντιληφθεί πόσο ξεχωριστή, γνήσια και ευγενική προσωπικότητα ήσουν. Είχες πάντα έναν καλό λόγο για όλους και δεν αρνιόσουν ποτέ να προσφέρεις την ακαδημαϊκή ή την απλά ανθρώπινη βοήθεια σε όποιον την είχε ανάγκη.

Εξάλλου, η συναισθηματική νοημοσύνη ήταν κάτι που δούλεψες θεωρητικά και ερευνητικά στην καριέρα σου και συνεπώς γνώριζες πώς να στηρίζεις και να εκπέμπεις την αγάπη στον συνάνθρωπο.

Ο Μιχάλης σού αφιέρωσε την πρόσφατη ποιητική του συλλογή, γιατί υπήρξες η Μούσα του και ο Άνθρωπος που έζησε μαζί του πάνω από 45 χρόνια. Όπως ομολογεί και ο ίδιος, στη συλλογή αυτή κατέγραψε τους στοχασμούς, τα βιώματα και τα όνειρα, πολλά από τα οποία δημιουργήσατε μαζί, αναζητώντας το νόημα της ζωής.

Θυμάμαι μια πρόσφατη συζήτησή μας, όπου κατέθεσες τις σκέψεις σου για τον Θεό, τη δημιουργία του Σύμπαντος και τη μεταθανάτιο ζωή. Η ζωή, είπες, έχει διαφορετικά νοήματα που ποικίλλουν ανάλογα με τις αξίες, τον χαρακτήρα και τη βιοθεωρία του ανθρώπου. Κι έτσι καταλήξαμε ότι άσχετα από το ποιο πρέπει είναι το νόημα της ζωής, αυτό που αξίζει είναι το να ζούμε τη ζωή με νόημα. Και εσύ, Κατερίνα, έκανες ακριβώς αυτό. Έδωσες το δικό σου νόημα στη ζωή.

Τώρα που κλείνει η αυλαία της φυσικής και υλικής σου παρουσίας, όλοι εμείς, η ακαδημαϊκή οικογένεια, οι συγγενείς και φίλοι που είχαμε τη χαρά να σε γνωρίσουμε, θα κρατήσουμε χαραγμένη βαθιά μέσα μας την πολύπλευρη και χαρισματική προσωπικότητά σου.

Καλό σου ταξίδι, Κατερίνα.

Ο χαρακτήρας, το ήθος και η γνησιότητα της ψυχής σου, θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας, φάροι φωτεινοί… για μια ζωή με γνήσιες αξίες και Ανθρωπιά.

 

*Πρόκειται για τον επικήδειο λόγο του Γεωργίου Φλουρή, ομ. καθηγητή Ε.Κ.Π.Α., για την αποβιώσασα καθηγήτρια Αικατερίνη Μαριδάκη-Κασσωτάκη

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει