Τι φοβούνται οι κρατούμενοι των φυλακών;

… ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

670

«Καπνούς» βγάζουν οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας στο άκουσμα και μόνο των ονομάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αναμφίβολα ο πρωθυπουργός είναι το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο των τελευταίων ημερών στους κύκλους των φυλακών καθώς δεν βλέπουν καθόλου με καλό μάτι την υπαγωγή των σωφρονιστικών καταστημάτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε πολλές φυλακές της χώρας, μεταξύ αυτών και στις φυλακές Αλικαρνασσού, επικρατεί τα τελευταία 24ωρα ένας… υπόκωφος αναβρασμός.

Οι κρατούμενοι-τουλάχιστον η πλειοψηφία-εμφανίζονται ανήσυχοι και εκνευρισμένοι με τις δραστικές αλλαγές που επίκεινται καθώς θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει σκληροπυρηνική στάση απέναντί τους και σε μεγάλο βαθμό θα έχει κατασταλτικό χαρακτήρα.

Σωφρονιστικοί κύκλοι της Αλικαρνασσού ανέφεραν στην «Π» ότι αυτό το κλίμα ανησυχίας είναι διάχυτο σε όλη τη φυλακή, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη ενέργεια. «Είναι ξεκάθαρος ο εκνευρισμός τους. Αιωρείται στην ατμόσφαιρα και στα γεμάτα κατήφεια πρόσωπά τους.

Πολλές φορές στο κλείσιμο της φυλακής ακούμε κρατούμενους από τα κελιά τους να βρίζουν τη νέα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ακόμα και αλλοδαποί που έχουν πλέον την πλειοψηφία μέσα στις φυλακές «στολίζουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το κλίμα αυτό αναπόφευκτα ανησυχεί και τους ίδιους τους σωφρονιστικούς που γνωρίζουν ότι μέσα σε μία φυλακή είναι πολύ εύκολο να «ανάψει» φωτιά από μία… σπίθα. Αντιδράσεις θα υπάρξουν και με τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο νέο Ποινικό Κώδικα.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου οι φυλακές της χώρας ψήφισαν «δαγκωτό» ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τηρούν στάση αναμονής. Από μία πρώτη ανάγνωση η μεταφορά των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αντιμετωπίζεται ως θετικό βήμα καθώς αναγνωρίζουν ότι το υπάρχον σύστημα έχει πλέον… καταρρεύσει.

Όμως περιμένουν με αγωνία να δουν στην πράξη πώς θα μορφοποιηθεί όλο αυτό το εγχείρημα και πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει πρακτικά. «Στην φάση αυτή κινούμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά. Θεωρούμε ότι θα κληθούμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας ώστε να  υπάρξει ένας διάλογος».

Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν είναι «εισβολές» κατασταλτικού τύπου μέσα στις φυλακές από ειδικές δυνάμεις κάθε φορά που θα ανακύπτει κάποιο πρόβλημα. «Αν είναι να μπαίνουν μέσα οι αστυνομικοί με τις μαύρες κουκούλες, να χτυπούν και να φεύγουν, σαφέστατα και θα έχουμε πρόβλημα αφού οι κρατούμενοι θα ξεσπάνε πάνω μας μετά».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει