ΘΡΑΨΑΝΟ 2019: ΧΩΜΑ ΝΕΡΟ ΦΩΤΙΑ

Εκδηλώσεις για την κρητική κεραμική από την αρχαιότητα έως σήμερα

209
  • 11 ΕΩΣ & 14/7 2019

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής με συνδιοργανωτή την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ και τη συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και των Αγγειοπλαστών του Θραψανού, διοργανώνει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων εστιασμένων στην κρητική παραδοσιακή κεραμική και τον πολιτισμό της Κρήτης.

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-7-2019

18.00 – 20.00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις κεραμίστριες του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής: Εριάννα Αρβανίτη, Ανθή Θεοδώρου και Θαλασσινή Μπράτσου. Αφηγήσεις δίπλα στο καμίνι, παιχνίδι κρυμμένο θησαυρού και εργαστήριο κεραμικής για μικρούς και μεγάλους, στο συνεταιρισμό αγγειοπλαστών Θραψανού ΜΙΝΩΣ.

19.00-20.30: Ξενάγηση στο ανάκτορο στον Γαλατά Πεδιάδος (Ξενάγηση από τους Δρ. Γ. Ρεθεμιωτάκη και Δρ. Κ. Χρηστάκη – Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Βρετανική Σχολή Αθηνών).

21.00-24.00: Μουσική Βραδιά (έντεχνη μουσική από το συγκρότημα Νέφαλα). (Θεατράκι Χωριού)

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 13-7-2019 (Δημ. Σχολείο χωριού)

18.00-19.30: Ξενάγηση στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα (Μπιτζαριανό) (Ξενάγηση από την Δρ. Β. Συθιακάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου).

20.00 -22.30: Έκθεση Φωτογραφιών από το αρχείο του R. Hampe (Παρουσίαση – ξενάγηση από τον αρχαιολόγο – κεραμίστα Ν. Λιάρο – Υπουργείο Πολιτισμού)

Η Θραψανιώτικη Βεντέμα: Συνομιλώντας με παλιούς Θραψανιώτες και προβολή του ντοκιμαντέρ “Βεντέμα” του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής. (Συντονισμός Ν. Λιάρος)

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 14-7-2019 (Δημ. Σχολείο)

18.00-20.00: Αποτυπώματα και χαράγματα στον πηλό: Εργαστήρια κεραμικής στην αυλή του σχολείου για παιδιά και μεγάλους από τις κεραμίστριες του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής: Εριάννα Αρβανίτη, Ανθή Θεοδώρου και Θαλασσινή Μπράτσου.

20.00-21.00: Με αφορμή μια χύτρα: σύγχρονες προσεγγίσεις στη μελέτη της αρχαίας κεραμικής (Δρ. Ε. Κυριτζή – Fitch Laboratory Βρετανική Σχολή Αθηνών).

MINOAN TASTE (Γεύμα εμπνευσμένο από τη μινωική διατροφή έτσι όπως αυτή έχει ανασυσταθεί από αρχαιοβοτανολογικά κατάλοιπα και οργανικές αναλύσεις. Το γεύμα θα ετοιμάσει η αρχαιολόγος Δρ. Jerrolyne Morisson χρησιμοποιώντας σύγχρονα αντίγραφα μινωικών μαγειρικών σκευών και θα προσφερθεί στους επισκέπτες).

“Κρητικό Διατροφικό Πρότυπο – Η Διατροφή των Βεντεμάρηδων” (Ομιλία του κ. Ν. Ψυλάκη – Δημοσιογράφου – Συγγραφέα).

22.00-24.00: Μουσική βραδιά με κρητική και νησιώτικη μουσική από τον βιολάτορα Γιώργο Τσαντάκη.

Θα συμμετέχουν με περίπτερα οι πολιτιστικοί σύλλογοι ΘΡΑΨΑΝΟΥ- ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ & ΒΟΝΗΣ και επιχειρήσεις απο το Θραψανό.

– Κατά το 4ήμερο των εκδηλώσεων όλα τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής του χωριού θα είναι επισκέψιμα και ο επισκέπτης θα μπορεί να δει από κοντά την τέχνη της αγγειοπλαστικής. Θα υπάρχει χάρτης στην είσοδο του χωριού για τη θέση όλων των εργαστηρίων.

34η Γιορτή Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη και 4ο Φεστιβάλ Κεραμικής

 

Από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου αρχίζουν οι 3ήμερες κρητικές βραδιές «34η Γιορτή του Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη» με Κρητικούς καλλιτέχνες και τοπικά χορευτικά συγκροτήματα στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού (από τις 19.30΄ κάθε βράδυ).

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

  • Κρητικό συγκρότημα: Πετράκης Στέλιος – Γιώργος Μανωλάκης – Αντώνης & Γιώργος Σταυρακάκης – Παρασκάκης.

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

  • Κρητικό συγκρότημα: Σαμόλης Νεκτάριος

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

  • Κρητικό συγκρότημα: Σαριδάκης Κώστας.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει