Μετά από έναν χρόνο επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον

7.277

Ένα μικρό θαύμα της φύσης, όπου έβαλε το χεράκι του και ο άνθρωπος, είναι η επιστροφή της χελώνας Wallace στο φυσικό της περιβάλλον, τη θάλασσα.

Πριν ένα χρόνο, στις 30 Ιουνίου 2018, βρέθηκε μια ενήλικη αρσενική καρέττα στα Φαλάσαρνα της Κρήτης, που έφερε σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και το κέλυφος. «Την είδα σε τέτοια κατάσταση που σκέφθηκα ότι ίσως θα ήταν καλύτερα για το ζώο να μην υποφέρει άλλο», λέει ο Οδυσσέας Παξινός, υπεύθυνος του προγράμματος Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ο Wallace έφθασε στα Χανιά με τη βοήθεια των ανθρώπων που τον διέσωσαν,  του καπετάνιου της τοπικής ακτοπλοϊκής εταιρείας  και του Λιμενικού Σώματος. Από τα Χανιά ταξίδεψε στον Πειραιά με οχηματαγωγό της ΑΝΕΚ.  Εκεί τον περίμεναν οι εθελοντές του  Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

 

Η επιστροφή του Wallace στη θάλασσα του Ρεθύμνου την 1η Ιουλίου ήταν μια συγκινητική δημόσια εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ
Η επιστροφή του Wallace στη θάλασσα του Ρεθύμνου την 1η Ιουλίου ήταν μια συγκινητική δημόσια εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ

Στο Κέντρο Διάσωσης, στη Γλυφάδα, άρχισε η μακρόχρονη πορεία της περίθαλψής του, κράτησε πάνω από έναν χρόνο! Το άγρυπνο βλέμμα και η φροντίδα της Ειρήνης Κασιμάτη, που είναι υπεύθυνη διάσωσης και περίθαλψης, του Μιχάλη Μωραΐτη, που υποστηρίζει εθελοντικά το Κέντρο εδώ και πολλά χρόνια, και όλων των εθελοντών που πέρασαν από κει έκαναν το θαύμα τους!

Τα τραύματα του Wallace έκλεισαν και η επανένταξή του ήταν επιτυχής. Έτσι, στις 30 Ιουνίου άρχισε το ταξίδι της επιστροφής του στο Κρητικό πέλαγος, με την υποστήριξη της ΑΝΕΚ lines. «Είμαι ευτυχής που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είχα δίκιο. Οι θαλάσσιες χελώνες υπάρχουν στις θάλασσες του πλανήτη από την εποχή των δεινοσαύρων και έχουν αξιοθαύμαστες αντοχές» καταλήγει ο Οδυσσέας.

H επιστροφή της χελώνας Wallace στο φυσικό της περιβάλλον, τη θάλασσα.

Η επιστροφή του Wallace στη θάλασσα την 1η Ιουλίου στο Ρέθυμνο ήταν μια συγκινητική δημόσια εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ, με την υποστήριξη και χορηγία της Grecotel Hotels and Resorts. Οι δυνατοί άνεμοι και τα μεγάλα κύματα εκείνης της ημέρας δεν εμπόδισαν τους περίπου 350 φίλους που ήρθαν να τον αποχαιρετήσουν. Στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace στα Μισίρια Ρεθύμνου, κοινό  και εθελοντές παρακολούθησαν το μεγαλοπρεπές ζώο να επιστρέφει στο σπίτι του, στη θάλασσα, και να φεύγει μακριά από την ακτή και τους ανθρώπους.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του προγράμματος TUI TURTLE AID Greece, της TUI Care Foundation και διοργανώθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στα θέματα προστασίας της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέττα στην Κρήτη.  Πάνω από 300 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας γίνονται κάθε χρόνο στην Κρήτη και τα προγράμματα εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ για την παρακολούθηση και την προστασία της ωοτοκίας  γίνονται στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στον κόλπο της Μεσσαράς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να δει κανείς την ιστοσελίδα www.archelon.gr.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει