ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ: Κλείνουν σε Μεσσαρά και Γούρνες

Κλείνει για 15 ημέρες ο δρόμος της Μεσσαράς και εκτροπή του ΒΟΑΚ στις Γούρνες

2,061

Δύο σημαντικές κυκλοφοριακές αλλαγές δρομολογούνται με ευθύνη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης από αύριο Πέμπτη, καθώς κλείνει για ένα 15νθήμερο ο νέος δρόμος της Μεσσαράς, ενώ στο ύψος των Γουρνών θα γίνει μικρή εκτροπή της κίνησης των οχημάτων  που έρχονται από Κοκκίνη Χάνι.

Τα στελέχη του Οργανισμού δίνουν ένα πραγματικά μεγάλο αγώνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγκρίσεων που πρέπει να προηγηθεί ώστε να προχωρήσει ο κυκλοφοριακός αποκλεισμός και στα δύο αυτά κομβικά σημεία που είναι προϋπόθεση, προκειμένου να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα που εκκρεμούν.

Κλείνει ο νέος δρόμος της Μεσσαράς

Όπως έχει γράψει η «Π», είναι αναγκαίο να κλείσει ο νέος δρόμος της Μεσσαράς, προκειμένου να προχωρήσουν σημαντικές εργασίες που εκκρεμούν και είναι κρίσιμο να ολοκληρωθούν εγκαίρως μετά και το έγγραφο – «φωτιά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κλιμακώνει αφόρητα την πίεση για την εμπρόθεσμη παράδοση του έργου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, ο δρόμος πρόκειται να κλείσει για δύο εβδομάδες προκειμένου να τακτοποιηθούν κρίσιμες εργοταξιακές εκκρεμότητες που βρίσκονται στο «κόκκινο» και πρέπει να τελειώσουν, καθώς το έργο εξελίσσεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού και μια πιθανή ανατροπή μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Στις δύο εβδομάδες που ο δρόμος θα κλείσει, από το ύψος του κυκλικού κόμβου της Αγίας Βαρβάρας μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Καστελλίου – Μοιρών, ο εργοταξιακός σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση αντιολισθηρού τάπητα και αρμών στις γέφυρες, όπως επίσης και πρόσθετες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες της σήραγγας.

Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι κόμβοι της Γέργερης και του Πρινιά. Όπως είναι γνωστό, το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάζει το μαχαίρι στον λαιμό του ΟΑΚ,  από τον οποίο ζητά αναλυτικό υπόμνημα σε σχέση με την πρόοδο των εργασιών.

Ειδικότερα, βάσει του εγγράφου θα πρέπει μέχρι τις 6 Αυγούστου να απαντηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι εργασίες έχουν γίνει, ποιες εκκρεμούν και πότε θα ολοκληρωθούν, γεγονός που κλιμακώνει αφόρητα την πίεση για την εμπρόθεσμη παράδοσή του.

Εκτροπή της κίνησης των οχημάτων στο ύψος των Γουρνών

Τις συμπληρωματικές εκκρεμότητες που μένει να παραδοθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο Γούρνες – Χερσόνησος προσπαθεί να κλείσει τώρα ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, που προχωρά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του κόμβου των Γουρνών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, από την ερχόμενη Πέμπτη πρόκειται να γίνει στο ύψος των Γουρνών μια μικρή εκτροπή της κυκλοφορίας του κλάδου των οχημάτων που έρχονται από Κοκκίνη Χάνι και από τις Κάτω Γούβες και θέλουν να βγουν στην εθνική οδό. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό ο κλάδος να ανακατασκευαστεί και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μια μικρή εκτροπή στον παράπλευρο δρόμο. Η εκτροπή θα ξεκινήσει από αύριο Πέμπτη στις 12.00 το μεσημέρι και για δύο μήνες.

Όπως προκύπτει, η κίνηση των οχημάτων από και προς Ηράκλειο θα γίνεται κανονικά με μία μικρή εκτροπή των εισερχομένων προς Ηράκλειο. Όμως η κίνηση των οχημάτων από το ύψος του Κοκκίνη προς τον Άγιο Νικόλαο θα γίνεται μόνο μέσα από την παλαιά εθνική οδό, διότι από την καινούρια δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η νέα οδός θα λειτουργεί  κανονικά για όσους έρχονται από Ηράκλειο.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΒΟΑΚ κ. Γιώργος Αγαπάκης, ο χρόνος ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου φτάνει τους 2,5 μήνες και όπως υπογραμμίζει δεν θα επηρεαστεί η κυκλοφορία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «δεν κόβουμε καμία κίνηση. Όλες οι κινήσεις θα γίνονται κανονικά με μικρές παραλλαγές που θα γίνουν. Σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η κίνηση της κεντρικής αρτηρίας της νέας εθνικής οδού».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα και άρτια έργα και λόγω της ολοκλήρωσης της αρτηρίας πήρε και το αποθεματικό για να το κατανείμει σε άλλα έργα. Είναι ένα έργο πρότυπο σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και υποδειγματικό σε σχέση με το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί ο νέος ΒΟΑΚ».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει