Εκδηλώσεις για την κεραμική στο Θραψανό

130

Εκδηλώσεις για την κεραμική στο ΘραψανόΣειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, εστιασμένων στην κρητική παραδοσιακή κεραμική και τον πολιτισμό της Κρήτης,οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, την στήριξη της  Περιφέρειας  Κρήτης, τη συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και των Αγγειοπλαστών του Θραψανού, από  αύριο Πέμπτη 11 έως και την Κυριακή 14 Ιουλίου.

Το χώμα υπήρξε πάντα συστατικό στοιχείο του κρητικού πολιτισμού, καθώς δεν υπήρξε στιγμή στην ιστορία της Κρήτης που οι κάτοικοί της να σταμάτησαν το πλάσιμο των αγγείων.

Από τα καμαραϊκά αγγεία της Μινωικής Εποχής έως τα νεότερα πιθάρια, η τέχνη αυτή έφτασε πολλές φορές σε υψηλά επίπεδα αισθητικής και τεχνικής αρτιότητας.

Δέν θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερος τρόπος για να τιμηθει η κεραμική της Κρήτης απο το Θραψανό, το “χωριό των αγγειοπλαστών” σύμφωνα με τοα οθωμανικά κατάστιχα, τόπος που αδιάλειπτα ασκείται η κεραμική για πάνω από πέντε αιώνες.

 Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων:

-Θα υπάρχει αναπαράσταση της θραψανιώτικης βεντέμας με κούκλες στον προαύλιο χώρο.

– Θα σερβίρεται το περίφημο θραψανιώτικο ψητό σε ξυλόφουρνο και πήλινο γιουβέτζι.

– Θα υπάρχει Έκθεση αγγειοπλαστικής από τα Εργαστήρια Αγγειοπλαστικής του Θραψανού σε χώρο του προαυλίου του σχολείου.

-Θα υπάρχουν εκθέσεις φωτογραφίας σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού από το αρχείο του R.Hampeκαι του χωριανού μας ΜΙΧ. ΛΥΠΑΡΑΚΗ.

– Θα λειτουργούν περίπτερα επιχειρήσεων του Θραψανού και του Πολιτιστικού Συλλόγου.

-Επίσης θα υπάρχει ένας παραδοσιακός χώρος (παλιό σπίτι) όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να γευθούν παραδοσιακά φαγητά και κρασί (κέρασμα).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει