Αναζητούν λύση για τη σχολική στέγη

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

291

Σχολική στέγη

Με λυόμενες αίθουσες, ξεκαθάρισμα πολεοδομικών εκκρεμοτήτων για την απελευθέρωση ακινήτων, και άμεση ανάθεση μελετών για την ανέγερση νέων σχολικών δομών, τρέχει τώρα ο Δήμος Ηρακλείου, να διαχειριστεί το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει σε σχέση με τη σχολική στέγη.

Και το ήδη εκρηκτικό πρόβλημα της σχολικής στέγης γιγαντώνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι από την επόμενη χρονιά και στον Δήμο Ηρακλείου η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική και θα καλύπτεται αποκλειστικά από τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Λότζια θα τρέξει με τα πόδια στην πλάτη προκειμένου να καταφέρει να προλάβει να δώσει διέξοδο στο νέο ζήτημα που ανακύπτει με την κάλυψη της προσχολικής αγωγής.

Το όλο θέμα εξετάστηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου τεχνικών έργων κ. Γιάννη Αναστασάκη, και τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, σε μια προσπάθεια να συντονίσουν το βηματισμό τους και να δρομολογηθούν διεξοδικές λύσεις στα ζητήματα που ανακύπτουν.

Αντιδημάρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης ΑναστασάκηςΣύμφωνα με τον αντιδήμαρχο αθροιστικά με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα ο αριθμός των παιδιών που θα πρέπει να καλυφθεί σε ότι αφορά στη σχολική στέγη αντιστοιχεί σε 400 συνολικά άτομα.

Ο ίδιος εξηγεί ότι εκκρεμεί μια νέα συνάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Παιδείας κ. Βλαχάκη με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τρόπος που «χωροθετούνται» οι ανάγκες που υπάρχουν.

Δηλαδή να προσδιοριστεί σε ποιες περιοχές υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, ώστε να γίνουν οι προσπάθειες που πρέπει ώστε να καλυφθούν.

«Για το σκοπό αυτό, θα γίνουν και αυτοψίες», τονίζει ο κ. Αναστασάκης ο οποίος εξηγεί ότι θα γίνει μια ακριβής καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν.

Ειδικότερα, σχεδιασμός του Δήμου σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνει την τοποθέτηση λυόμενων αιθουσών σε ήδη υφιστάμενα σχολικά κτήρια, για να καλυφθούν οι ανάγκες της προσχολικής αγωγής αλλά και σε γυμνάσια και λύκεια.

Επίσης στόχος είναι να αξιοποιηθούν οικόπεδα που γειτνιάζουν κοντά σε σχολικά συγκροτήματα. «Για παράδειγμα στο Γιόφυρο θέλουμε να μεγαλώσει ένα οικόπεδο το οποίο είναι χαρακτηρισμένο νηπιαγωγείο αλλά κρίνεται αναγκαίο να επεκταθεί για να γίνει μεγαλύτερο το σχολικό κτήριο.

Ουσιαστικά με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν, και αριθμούν σε 400 παιδιά συνολικά, για να στεγαστούν θα πρέπει να βρεθούν 20 σχολικές αίθουσες. Στο πλαίσιο αυτό θα επιστρατευθούν και λυόμενες αίθουσες, αλλά θα τρέξουν και  νέες μελέτες, για να κατασκευαστούν οι αναγκαίες σχολικές δομές.

Ο σχεδιασμός του Δήμου προβλέπει  νέα νηπιαγωγεία σε  τουλάχιστον πέντε κενά οικόπεδα δύο από αυτά θα είναι σε Μεσαμπελιές, Γιόφυρο, Κορώνι Μαγαπρά και Πατέλες. Ο αριθμός αυτός όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος μπορεί να αυξηθεί εφόσον λυθούν μια σειρά από πολεοδομικές εκκρεμότητες που θα απελευθερώσουν μεγαλύτερες εκτάσεις. Στο πλαίσιο αυτό για παράδειγμα θα ανοίξει η διαδικασία για

να αλλάξει ο χαρακτηρισμός ενός βρεφονηπιακού  σταθμού που δεν τον χρειάζεται πλέον ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ στις Μεσαμπελιές, ώστε εκεί να στεγαστεί  ένα νέο νηπιαγωγείο. Μεγάλο αγκάθι είναι η περιοχή του Μασταμπά σε ό,τι αφορά στη σχολική στέγη, όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες και τα διαθέσιμα ακίνητα σχεδόν μηδενικά. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ειδικά για τη συγκεκριμένη περιοχή, η προσέγγιση που γίνεται από τη δημοτική Αρχή είναι να αγοραστούν κάποια οικόπεδα για να καλυφθούν οι ανάγκες της σχολικής στέγης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει