Νέα εμπλοκή στον κόλπο του Δερματά

ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΑΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

593

Νέα τροπή στην εξέλιξη του έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά σηματοδοτεί έγγραφο του Τμήματος Χωροθέτησης Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού, με το οποίο ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι η αδειοδοτούσα Αρχή για το έργο που υλοποιείται εκεί.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί, η θετική γνωμοδότηση των εργασιών που εκτελέστηκαν στον κόλπο του Δερματά αφορούσε αποκλειστικά την περίοδο των εργασιών που η περιοχή είχε κηρυχθεί  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα το υπουργείο αποσαφηνίζει ότι δεν είναι αδειοδοτούσα Αρχή για άλλα έργα, παρά μόνο παρεμβάσεις που αφορούν τη δημιουργία μαρίνας στον χωροθετημένο τουριστικό λιμένα.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα σύγχυση στην πορεία υλοποίησης του σημαντικού έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας, αφού ουσιαστικά προκύπτει κενό σε σχέση με τον αρμόδιο φορέα έγκρισης των εργασιών που δρομολογούνται στην περιοχή.

Όπως έχει γράψει η «Π», σε παλαιότερη απόφασή της η ίδια υπηρεσία και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού και Υποδομών του Τμήματος Χωροθέτησης Τουριστικών Λιμένων εξηγούσε ότι προέχει η δημόσια ασφάλεια καθώς και η προστασία των υποδομών  και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωνε ότι δεν έχει αντίρρηση στην ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων πρόσθετης  προστασίας στον κόλπο του Δερματά και στο μνημείο της παράκτιας ενετικής οχύρωσης στο τμήμα αυτό. Όμως όλα αυτά αίρονται σε ό,τι αφορά τις εργασίες που εξελίσσονται σήμερα στον κόλπο του Δερματά, καθώς έχει παρέλθει η περίοδος που η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Αγκάθι» η αποχωροθέτηση του κόλπου του Δερματά

Όπως είναι γνωστό, ο κόλπος του Δερματά είναι μια πολύ σημαντική περιοχή του παραθαλάσσιου μετώπου που δεκαετίες πριν χωροθετήθηκε ως τουριστικός λιμένας, με την προοπτική να κατασκευαστεί μαρίνα. Όμως το έργο αυτό, πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων από φορείς αλλά και από την κοινωνία, με αποτέλεσμα στο νέο master plan του λιμανιού να αφαιρείται η δημιουργία μαρίνας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όμως για να επικυρωθεί και τυπικά το όλο θέμα και να σφραγιστεί οριστικά η συζήτηση για τη δημιουργία μαρίνας στον κόλπο του Δερματά απαιτείται να γίνει μια αποχωροθέτηση του λιμένα με Υπουργική Απόφαση. Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει

. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ηρακλείου, όταν ξεκίνησε τη διαδικασία των παρεμβάσεων στον κόλπο του Δερματά, ζήτησε την άδεια του Υπουργείου Τουρισμού το οποίο ενέκρινε και έδωσε το “πράσινο” φως για την υλοποίηση των εργασιών. Όμως με το νέο αυτό έγγραφο,  δημιουργούνται νέα δεδομένα, καθώς το Υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι γνωμοδότησε θετικά για το έργο, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το καθεστώς έκτακτης ανάγκης

. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι η αδειοδοτούσα Αρχή για άλλα έργα, παρά μόνο αυτά που συνδέονται με τη δημιουργία νέας μαρίνας.   Ουσιαστικά μετά την εξέλιξη αυτή δημιουργείται ένα κενό σε σχέση με την κάλυψη των εργασιών που υλοποιούνται στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του έργου.

Η νέα αυτή τροπή, όπως είναι αναμενόμενο, δημιούργησε αναστάτωση στον Δήμο Ηρακλείου, που σχεδιάζει την επόμενη εβδομάδα μια διευρυμένη σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επανεκκινήσει τις εργασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της αντιδιαβρωτικής προστασίας και να παρατείνει για τρεις μήνες την προθεσμία στον ανάδοχο του έργου προκειμένου να ολοκληρώσει την παρέμβαση που υλοποιεί.

Η επανεκκίνηση της όλης διαδικασίας δρομολογήθηκε μετά την εξασφάλιση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της δεύτερης φάσης του έργου από την Περιφέρεια Κρήτης.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο διαβεβαιώνει η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου είναι ότι θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο το δημόσιο συμφέρον του τόπου, που συνδέεται άρρηκτα με την ολοκλήρωση μιας παρέμβασης που έχει αυτοσκοπό τη δημόσια ασφάλεια και προστασία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει