Δημόσια διαβούλευση για το πράσινο στο Hράκλειο

482
O κ. Νίκος Φακουρέλης.

Δημόσια διαβούλευση για την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο Ηράκλειο σε ότι αφορά στο αστικό πράσινο, βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο ενός σημαντικού ευρωπαικού προγράμματος που υλοποιείται στην πόλη και αφορά στην «προώθηση της ενσωμάτωσης πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό για τη βελτίωση της κλιματικής διακυβέρνησης των πόλεων».

Το έργο επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των υφιστάμενων και δυνητικών πράσινων χώρων της πόλης, λόγω των σημαντικών περιβαλλοντικών και λειτουργικών οφελών που προσφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων, επανεντάσσοντας τη φύση μέσα στον αστικό ιστό.

Η θετική επίδραση του αστικού πρασίνου στις πόλεις θεωρείται αναμφισβήτητη καθώς ο ρόλος τους δεν περιορίζεται μόνο στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας και στην άμβλυνση της επίδρασης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο κάθε κάτοικος αστικού κέντρου απολαμβάνει την χαμηλότερη κατά κεφαλήν αναλογία πρασίνου σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., η ανάγκη για ορθολογική διαχείριση σε συνδυασμό με τις κλιματικές μεταβολές, είναι επείγουσας προτεραιότητας, τονίζει ο πολιτικός υπεύθυνος του Πρασίνου στο Δήμο Ηρακλείου κ. Νίκος Φακουρέλης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι  «στο πλαίσιο του προγράμματος δρομολογείται ένα  συγκροτημένο σχέδιο ενίσχυσης πράσινου στον αστικό πυρήνα της πόλης που για πρώτη φορά περιλαμβάνει μετρήσεις του διοξειδίου του άνθρακα και των ειδικών στοιχείων του μικροκλίματος της κάθε περιοχής.

Μέσα από το οποίο η Λότζια φιλοδοξεί να διαμορφώσει νησίδες πρασίνου κυρίως στο αστικό κέντρο της πόλης σε περιοχές όπως ο Τάφος Καζαντζάκη, το Παρκάκι Στρυμώνος, στη  Λεωφόρο Νικ. Παναγιωτάκη, στο  Πάρκο τειχών, στο Πάρκο Πουλή, στη νησίδα Πλαστήρα, κατά μήκος Ρέματος Χρυσοπηγής, στο  Πάρκο Θεοτοκόπουλου, στο Πάρκο Ειρήνης, στην Παιδική Χαρά Αγίας Άννας, στο Πάρκο Μακεδονίας, στο νέο πάρκο Κατσαμπά, στο Πάρκο Αναγεννήσεως, στο Πάρκο Ερυθραίας, στον Πευκώνας Δειλινών, στην Ενετική τάφρος Δυτικά του Κομμένου Μπεντενιού».

Η διαβούλευση γίνεται ηλεκτρονικά και όσοι επιθυμούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο που αφορά στη σημερινή κατάσταση του αστικού πρασίνου στην πόλη θα πρέπει να πατήσουν στον παρακάτω σύνδεσμο:          https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfnQr8IoMVdMXGQxfJPdQAUu9rSEpz8HdS7T4nvRfggOGpb_Q/viewform?fbclid=IwAR3PS1luddcA7KtYLhadcRfv3AiYksMzxXqZrq3ss_iFHpfhQzBSnLUERjo

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει