Ο Κρητίκαρος, ο ξεμπετωμένος, ο… φιλελές

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

543

Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι, συνέστησαν οι επικοινωνιολόγοι στον Κυριάκο…

Για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, το 1974, η ΝΔ φλερτάρει με την πρωτιά στο νομό και πάει για ν’ «ακυρώσει» τις ταμπέλες περί «δημοκρατικού Ηρακλείου» ενώ ταυτόχρονα βγάζει τη γλώσσα σε όσους μιλούσαν για «πράσινο Κάστρο», που τα τελευταία χρόνια γέμισε με ροζ πινελιές. Όχι, οι Ηρακλειώτες δεν έπαψαν να είναι δημοκράτες, μα τώρα πιο πολύ από ποτέ αφήνονται στο ρεύμα που βάφει μπλε τη μια μετά την άλλη εκλογική περιφέρεια και τείνουν να γίνουν… νεοδημοκράτες. Ας είναι…

Όταν, ακόμα και στις δύσκολες ημέρες του ΠΑΣΟΚ,  κρατούσαν ψηλά το πράσινο λάβαρο, ήταν δακτυλοδεικτούμενοι από τους υπόλοιπους Έλληνες. Πότε τους κατηγορούσαν ως… κλέφτες (ελέω του γνωστού συνθήματος: «Κάτω οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ») και πότε ως υπεύθυνους για τα δεινά που περνά η χώρα, είτε με τον Ανδρέα, είτε με τον Σημίτη, είτε με τον Γιωργάκη.   Στον ηλεκτρικό της Αθήνας, μετά το «βρώμικο ’89», έτρεμες μην καταλάβουν ότι είσαι Κρητικός. Όλοι έβαζαν το χέρι στην τσέπη για να βεβαιωθούν ότι το πορτοφόλι τους είναι στη θέση του!

Τώρα, αν συμβεί και αυτό (να ψηφίσουν ΝΔ), δεν θα είναι τα μιάσματα, αλλά τα πρόβατα στην ίδια μεγάλη στάνη. Και αυτή η στάνη, αυτό το γάλα θα βγάζει: μπλε και με πολλά λιπαρά, ένεκα των προβάτων του Μονοφατσίου! Ο Ηρακλειώτης φαίνεται πως πονηρεύεται.

Σου λέει: Ετούτοι έχουν βγάλει κιόλας το «γαλάζιο» υπουργικό συμβούλιο, αραδιάζουν τα δέκα πρώτα νομοσχέδια που θα περάσει ο Κυριάκος, ο ξένος Τύπος τούς θεωρεί βέβαιη κυβέρνηση κι εμείς θα πάμε κόντρα στο ρεύμα; Και την ίδια ώρα αντιλαμβάνονται ότι κανείς δεν ακούει τον Τσίπρα που γυρίζει ανά την Ελλάδα για να επικοινωνήσει το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου.

Μόλις χθες βράδυ ήταν στην πλατεία Ελευθερίας και παρεμπιπτόντως  η Φώφη στο Αρκαλοχώρι και ο Βαρουφάκης στην πλατεία Κορνάρου. Ο Αλέξης έκανε ομιλία στο Ηράκλειο και στις ευρωεκλογές. Ο Κυριάκος το απέφυγε  τότε, ενώ τώρα, που ξανάρθε  μίλησε καθήμενος,  βράδυ στο Κούλε σ’ ένα ιδιότυπο και περιορισμένο ακροατήριο και μ’ ένα επιτηδευμένο σκηνικό.

Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι, συνέστησαν οι επικοινωνιολόγοι στον Κυριάκο και αυτός είδε ότι αποδίδει. Τελικά, δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο! Πέρα από κόμματα και ιδεοληψίες πάντως, συμφέρον της χώρας είναι ο Μητσοτάκης να τα καταφέρει. Όσο για τις νουθεσίες τύπου «μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται», λέγονται μόνο στον κλήδονα!

Το ίδιο ανυπόφοροι είναι και οι… κοψοχέρηδες που εμφανίζονται από τους πρώτους κιόλας μήνες της κάθε κυβέρνησης. Το θέμα είναι τι γίνεται αν δεν πάει καλά Κυριάκος; Αν η χώρα οπισθοδρομήσει, όπως τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Tσίπρα, τότε ποιος θα πάρει την ευθύνη;

Οι πολιτικοί; Δύσκολα, αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και η δουλειά τους δεν είναι η ανάληψη ευθυνών. Εξάλλου τι είναι, τίποτα τρομοκράτες; Αλλά ούτε και οι ψηφοφόροι μπορούν ν’ αναλάβουν την ευθύνη του λάθους, καθώς αυτοί ποτέ δεν λαθεύουν, παρά μόνο παραπλανώνται και παρασύρονται.

Το Ηράκλειο και τα Χανιά στις ευρωεκλογές ήταν τα τελευταία αναχώματα του αποκαλούμενου και προοδευτικού χώρου (που είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση). Τώρα δοκιμάζονται από την επέλαση της Δεξιάς και κλυδωνίζονται από το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου, να κάνει μπλε όλη την Κρήτη.

Το βράδυ της Κυριακής θα γνωρίζουμε αν λειτούργησαν τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των Κρητικών. Αλλά και αν δεν λειτουργήσουν, «πονάνε, μπρε, τα παλικάρια;» όπως λέει το γνωστό ανέκδοτο!

Ένα πράμα μόνο δεν θ’ αντέξω: τον κρητίκαρο, τον ξεμπετωμένο τον ορεσίβιο ή τον καμπίσιο, να τον αποκαλούνε φιλελέ! Φιλελέ, επισημαίνω, και όχι φιλεντέμ, που τραγουδούσε ο Ξυλούρης!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει