ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Στον Ζαχαρία Πορταλάκη το βραβείο Ηθικής Τάξης

287

Ομόφωνα έγινε αποδεκτή η πρόταση του δημάρχου κ. Βασίλη Λαμπρινού να τιμηθεί με το βραβείο Ηθικής Τάξεως του Δήμου ένας επιφανής Ηρακλειώτης με σπουδαία πολιτιστική προσφορά στον τόπο του, ο συλλέκτης έργων τέχνης Ζαχαρίας Πορταλάκης.

Η πρόταση του δημάρχου έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη της Επιτροπής του Βραβείου και θα εισαχθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1947, από κοινού με την επαγγελματική του πορεία, με κίνητρο την αγάπη του για τις εικαστικές τέχνες, αφιερώθηκε στη συλλογή έργων σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών, Ελλήνων και ξένων, στην συλλογή χριστιανικών εικόνων, και καλλιτεχνικών φωτογραφιών.

Απέκτησε μια ιδιαίτερα πλούσια συλλογή έργων τέχνης, τμήματα της οποίας παρουσιάστηκαν επανειλημμένως, τις τελευταίες δεκαετίες, στο φιλότεχνο κοινό της χώρας μας. Υπήρξε χορηγός των σημαντικότερων πρόσφατων Εκθέσεων της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδος, και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Το Ηράκλειο, ο γενέθλιος τόπος του κ. Πορταλάκη, ευεργετήθηκε τα τελευταία χρόνια από τη γενναιόδωρη προσφορά του.  Τον Μάιο του 2014, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) έγινε αποδέκτης της δωρεάς από τον Ζαχαρία Πορταλάκη εξήντα πέντε φορητών εικόνων (δημιουργημένων από τον 15ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα).

Τα έργα αυτά, που εκτίθενται πλέον μόνιμα στο «Ιστορικό Μουσείο Κρήτης», προέρχονται από έναν ευρύ γεωγραφικό χώρο –την Κρήτη, τα Επτάνησα, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία– και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία ως προς το θεματολόγιο και τους εικονογραφικούς τύπους.

Επιπροσθέτως, δίπλα σε αυτή τη μόνιμη πια έκθεση της Συλλογής Μεταβυζαντινών Εικόνων, από τη Συλλογή του κ. Πορταλάκη, έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις σπουδαίες εκθέσεις, σε συνδιοργάνωση με την ΕΚΙΜ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει