ΕΝΟΨΕΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ: Μια… συμβουλή ζωής για τους υποψήφιους

506

Ένα ταξίδι στην αυτογνωσία που θα τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει τα θέλω και τις ανάγκες του προσφέρει στον εκάστοτε υποψήφιο των πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και τον κάθε μαθητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα ζητήσει την αρωγή του, το Τμήμα Συμβουλευτικής και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) Ηρακλείου.

Ενόψει της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, οι σύμβουλοι σχολικού προσανατολισμού κ.κ. Θεόδωρος Αντωνίου, Αρετή Ζερβού, Ζαφειρούλα Λεμονή και  Στυλιανή Μαρκάκη εξηγούν στην «Π» ποια είναι τα βήματα προς την επιτυχία.

Τονίζουν πως το καλύτερο που μπορούν να κάνουν αυτή την περίοδο είναι να αφήσουν τα παιδιά τους να ανοίξουν τα φτερά τους και να κάνουν τα δικά τους όνειρα πραγματικότητα.

Σημειώνεται πως η προϊσταμένη του Κ.Ε.Σ.Υ. Ηρακλείου είναι η κ. Ελένη Μαράκη ενώ το συγκεκριμένο τμήμα του Κέντρου στεγάζεται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μονοφατσίου 8.

 

Κ.Ε.Σ.Υ. Ηρακλείου
Οι σύμβουλοι σχολικού προσανατολισμού, κ.κ. Ζαφειρούλα Λεμονή, Στυλιανή Μαρκάκη, Θεόδωρος Αντωνίου και Αρετή Ζερβού

Επιθυμία – Μόρια: σημειώσατε 1

Το Τμήμα Συμβουλευτικής και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού διενεργεί ειδικά τεστ και οργανώνει συγκεκριμένα προγράμματα που βοηθούν τους μαθητές να αποκτήσουν αυτογνωσία, να καταλάβουν τι θέλουν και γιατί, τι τους αρέσει, ποιες είναι οι δεξιότητες και τα χόμπι τους.

Οι σύμβουλοι σχολικού προσανατολισμού ενημερώνουν τους μαθητές για τις επαγγελματικές τους διεξόδους μετά από το Γυμνάσιο και το Λύκειο, οργανώνουν ημέρες σταδιοδρομίας, επισκέψεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και στέκονται στο πλευρό όσων καλούνται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Στην παρούσα φάση, η αγωνία των υποψηφίων αλλά και των γονιών τους επικεντρώνεται στην είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πλειονότητα βλέπει θετικά το γεγονός ότι πλέον το μηχανογραφικό περιλαμβάνει μονάχα Τμήματα Πανεπιστημίων.

Οι σύμβουλοι τονίζουν πως καμία εκτίμηση των βάσεων δεν είναι ασφαλής αυτή την ώρα, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ο αριθμός των εισακτέων, εκκρεμεί η ανακοίνωση των βαθμολογιών και, φυσικά, ρόλο παίζουν τα μηχανογραφικά δελτία με τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Σημειώνουν πως είναι πολύ βασικό ο ρόλος των γονιών να είναι υποστηρικτικός και ενισχυτικός, να αφήνουν τα παιδιά να ζήσουν το όνειρό τους, να βάλουν τα Τμήματα που θέλουν και να είναι στο πλευρό τους. Η… κλασική ελληνική οικογένεια ζει στο σύνολό της τις πανελλήνιες, άλλοι γονείς, όμως, είναι λιγότερο αγχωμένοι, πιο χαλαροί και αφήνουν ελεύθερο τον υποψήφιο να επιλέξει το δρόμο του.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις γονέων που, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν πιέζουν τον υποψήφιο, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού ήδη προσπαθούν να οδηγήσουν το παιδί τους στην κατεύθυνση που εκείνοι θέλουν. Είναι σημαντικό, ο υποψήφιος να επιλέξει ένα Τμήμα επιτυχημένο, ένα επάγγελμα που θα του αρέσει, έτσι δεν θα προκύψουν άλλα προβλήματα στο μέλλον.

Οι σύμβουλοι του Κ.Ε.Σ.Υ. επισημαίνουν ότι σε αυτή τη φάση, η επιλογή αφορά στο Τμήμα φοίτησης και όχι το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν οι υποψήφιοι, αυτό πρέπει να κυριαρχεί στο μυαλό τους. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να γνωρίζουν τι προσφέρει το κάθε Τμήμα, σε ποια πόλη εδρεύει, τι μεταπτυχιακά μπορεί να ακολουθήσει στη συνέχεια. Υπάρχουν περιπτώσεις υποψηφίων που εισάγονται σε ένα Τμήμα, για το οποίο δεν γνωρίζουν τίποτα, ούτε καν το πρόγραμμα σπουδών του, και  πέφτουν από τα σύννεφα όταν διαπιστώνουν τι μαθήματα καλούνται να παρακολουθήσουν.

Η πρακτική συμβουλή που δίνουν στον υποψήφιο είναι να χωρίσει τα Τμήματα σε τρεις κατηγορίες, η μία θα περιλαμβάνει εκείνα που του αρέσουν αλλά έχουν υψηλότερα μόρια από όσα συγκεντρώνει, η δεύτερη τα Τμήματα που μπορεί να πετύχει με τους βαθμούς του και, πάλι, του αρέσουν και η τρίτη θα περιλαμβάνει τα Τμήματα με χαμηλότερη βάση εισαγωγής από τα μόρια που ο ίδιος συγκεντρώνει και βρίσκει ενδιαφέρον το αντικείμενό τους.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία σύνθεση με βάση, κυρίως, τις επιθυμίες του κάθε υποψήφιου, την πόλη, όπου βρίσκεται το εκάστοτε Τμήμα και τις επιλογές που εκείνο προσφέρει.

Επισημαίνεται πως οι προηγούμενες βάσεις εισαγωγής και η εκτίμηση για τις φετινές είναι μεν ένας μπούσουλας, όμως, δεν είναι και ο αποκλειστικός παράγοντας που πρέπει να έχει στο μυαλό του.

Συμβουλές για αποφάσεις ζωής

Το  Τμήμα Συμβουλευτικής και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Κ.Ε.Σ.Υ. Ηρακλείου λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και Δευτέρα με Τρίτη από τη 1 το μεσημέρι ως τις 7 το απόγευμα.

Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μονοφατσίου 8, 2ος όροφος. Στο πλαίσιο λειτουργίας υλοποιεί επιπλέον εργαστήρια και ατομικές συνεδρίες Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές Γ’ Γυμνασίου, Γενικού (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.), έως 20 Ιουλίου ως εξής:

Δευτέρα: 10:00-12:00 και 12:00-14:00, εργαστήρια, για μαθητές Γ’ τάξης Γυμνασίου, Α’, Β’ τάξεων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., υποστήριξης στην επιλογή τύπου Λυκείου, Ομάδας Προσανατολισμού, Τομέα και Ειδικότητας αντίστοιχα.

Τρίτη: 10:00-12:00 και 12:00-14:00, εργαστήρια (ομαδική συμβουλευτική) για μαθητές Γ’ ΕΠΑ.Λ., για διευκόλυνση συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων.

Δευτέρα και Τρίτη: 13:00-19:00 ατομικές συνεδρίες, κατά προτεραιότητα για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου μαθητών Γ’ τάξης ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων. Τετάρτη και Πέμπτη: 10:00-12:00 και 12:00-14:00 εργαστήρια (ομαδική συμβουλευτική) για μαθητές Γ’ τάξης ΓΕ.Λ., για διευκόλυνση συμπλήρωσης μηχανογραφικού δελτίου, μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων.

Παρασκευή: 8:00-14:00 ατομικές συνεδρίες, για μαθητές Γ’ τάξης Γυμνασίου, Γ’ τάξης ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορεί να επικοινωνεί κανείς από Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα: 2810333783, 2810333772, 2810341744.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει