Στον Κρητικό σύντεκνο, Πάτρικ Λι Φέρμορ

423

Συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο ενός πραγματικού Φίλου της Ελλάδας, της χώρας μας και του Νησιού μας, ενός πραγματικού φιλέλληνα. Του Σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ… PatrickLeighFermor: 10 Ιουνίου 2011, 10 Ιουνίου 2019.

Ένας  φιλέλληνας, ένας  ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστός για την πολεμική του δράση στο νησί μας, την Κρήτη, την οποίαν αγαπούσε υπερβολικά,  αλλά πολύ περισσότερο γνωστός από την  απαγωγή του στρατηγού, Χάινριχ Κράιπε,  όπου, με μια  ομάδα γενναίων αγωνιστών της Αντίστασης, έφεραν σε πέρας τον πολύ  δύσκολο και επικίνδυνον αντιστασιακόν άθλο.

Είναι γνωστές οι αρετές, η φιλομάθεια,  η παιδεία, καθώς και τα θετικά συναισθήματα, η ζεστασιά της ψυχής,  η γενναιότητα, η ζωντάνια και η ευγένεια που χαρακτήριζαν τον σερ Πάτρικ, σε πολλούς παλιούς Κρητικούς φίλους του, που ίσως υπάρχουν σήμερα ακόμη στη ζωή, αλλά και από Κρητικοπούλες  τις οποίες  βάφτισε ο σερ Πάτρικ, κατά τη διάρκεια της διαμονής του, στο νησί μας. Αυτό δείχνει την αλληλέγγυα  φιλία, αξιοσύνη, αγάπη μεταξύ του μεγάλου στοχαστή andthegentlemanκαι φιλοκρητικού και των Κρητικών!

Αν γνωρίσετε κάποια κυρία, η οποία  φέρει το όνομα «Αγγλία (Λία)», ας τη ρωτήσετε: πώς έλεγαν τον νονό της. Θα σας απαντήσει «Πάτρικ Λι Φέρμορ».

Επίσης είναι γνωστός από τα διάφορα βιβλία του, τα οποία έγραψε με πολύ μεράκι, άδολη στοργή και αγάπη για τις διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον νομό μας είναι ότι ο Πάτρικ Λι Φέρμορ, πέραν των άλλων αγωνιστικών και αντιστασιακών προσπαθειών του, κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,  ηγήθηκε της ομάδας, που απήγαγε τον Γερμανό διοικητή, τον στρατηγό Χάινριχ Κράιπε.

Η ιστορία της απαγωγής του Κράιπε έγινε γνωστή και από το βιβλίο IllMetbyMoonlightΚακό Φεγγαραντάμωμα  του Μπιλ Στάνλεϊ Μος, (W. StanleyMoss),   ο οποίος ήταν στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ως εκπρόσωπος της Ειδικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων,  υπαρχηγού της ομάδας του Φέρμορ στο βουνό, από την κινηματογραφική ταινία που γυρίστηκε αργότερα, και από το βιβλίο του ίδιου του σερ Πάτρικ «Η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε το οποίον κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του, το έτος 2014.

Στο βιβλίο του αυτό εκφράζεται με τα πιο θετικά συναισθήματα για το νησί μας την Κρήτη: Αγάπη, καλοσύνη,  ευαισθησία, ελευθερία, θράρρος, συμπόνοια, παραδοσιακή φιλοξενία, συμπόνεση και αλληλεγγύη.

Επίσης στο βιβλίο του ο Γ.  Στάνλεϊ Μος (W. StanleyMoss): «Κακό Φεγγαραντάμωμα» το χρονικό της απαγωγής του στρατηγού Κράιμπε» αναφέρει ότι τον  χαρακτήριζαν:  Η χαρά της ζωής, η αγάπη για το βιβλίο, το χιούμορ,  η πνευματικότητα, ο πολιτισμός,  η αγάπη  για την Ελλάδα και η λατρεία  για το νησί των γενναίων: Την Κρήτη μας.

Ας τον θυμόμαστε λοιπόν  κι εμείς ολοι  οι νεότεροι και  τιμώντας τη μνήμη του, ας μετουσιώνομε σε πράξη τα θετικά συναισθήματα, τα οποία έτρεφε για την Κρήτη μας και τούτη η γραφή  μου ας είναι ενα μνημόσυνο…

Στον Κρητικό σύντεκνο, Πάτρικ Λι Φερμορ… Patrick Leigh Fermor.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει