Στην Ακαδημία Αθηνών ο Νεκτάριος Ταβερναράκης

447

Αντεπιστέλλον μέλος της στον κλάδο «Νευροβιολογία-Βιολογία της Γήρανσης», στην Τάξη των Θετικών Επιστημών, εξέλεξε χθες η Ακαδημία Αθηνών τον Νεκτάριο Ταβερναράκη.

Αυτή είναι μία από τις πολλές βραβεύσεις που έχει λάβει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, καθώς έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και, μεταξύ άλλων, το εργαστήριό του στο ΙΜΒΒ ήταν το πρώτο που εισήγαγε το νηματώδηC. elegansως οργανισμό-μοντέλο για βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα.

Το εργαστήριο έχει προσελκύσει στην Ελλάδα ευρωπαϊκά και εθνικά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα με συνολική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και 3 προγραμμάτων ERCύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Το εργαστήριο του κ. Ταβερναράκη παράλληλα έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί προηγμένη Υποδομή Πολυφωτονικής Μικροσκοπίας στο ΙΜΒΒ, τη μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα και μια από τις λίγες παγκοσμίως για την πολυφωτονική απεικόνιση βιολογικού υλικού.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε επίσης τον καθηγητή του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ζυρίχης MartinQuackως αντεπιστέλλον μέλος της στον κλάδο της Φυσικοχημείας, στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος. Με τις επιστημονικές του μελέτες  έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Έχει επίσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει