Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Τραπεζική ώθηση προς τις 850 μονάδες…

128

Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τόσο τον τραπεζικό κλάδο όσο και τα περισσότερα blue chips, να καταγράφουν ισχυρά κέρδη, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στις 850,37 μονάδες. Τα 96 εκατ. ευρώ έφτασε ο τζίρος των συναλλαγών.

«O ESM πέτυχε δύο ορόσημα το 2018: την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για ένα πακέτο εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης, περιλαμβανομένων των βημάτων για την ενίσχυση του ESM», δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η Ελλάδα, χάρη στον φθηνό δανεισμό του Ταμείου, εξοικονόμησε πέρυσι πάνω από 13 δισ. ευρώ σε τόκους, ποσό που αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ της χώρας. Ο επικεφαλής του ESM, θυμίζει ότι μετά το πακέτο ελάφρυνσης χρέους που αποφασίστηκε πέρυσι, η Ελλάδα δεν θα αρχίσει να πληρώνει για τα περισσότερα δάνεια του EFSF πριν από το 2033, ενώ η μέση διάρκεια του χρέους είναι πλέον 42,5 χρόνια.

Ο ίδιος όμως στο μήνυμά του, σπεύδει να σημειώσει ότι η χώρα μας ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και «μεταξύ αυτών, να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022», καθώς και να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ειδικά σε ό,τι αφορά δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.

Σε θετικό έδαφος Ευρώπη και Αμερική την Πέμπτη, με ήπιες ωστόσο μεταβολές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με προσοχή τόσο το ζήτημα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αλλά και τις εξελίξεις από το «μέτωπο» της ιταλικής οικονομίας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει