Με κακούς οιωνούς η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στην Κρήτη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ, ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

364

Έχοντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις σε επιφυλακή και με συνεχείς περιπολίες επιχειρεί η Πυροσβεστική στην Κρήτη να προλάβει επικίνδυνες και καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες κάθε καλοκαίρι αποτεφρώνουν τεράστιες εκτάσεις γης.

Υλοποιώντας τον επιτυχημένο σχεδιασμό που είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των πυρκαγιών στο Ρέθυμνο τα προηγούμενα χρόνια ο περιφερειακός διευθυντής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης προειδοποιεί ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι πολίτες.

ο περιφερειακός διευθυντής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης
Ο κ. Ν. Λαγουδάκης

Μέχρι σήμερα από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έχουμε βεβαιώσει 34 παραβάσεις ενώ έχουν γίνει και τέσσερις αυτόφωρες συλλήψεις.

Στον σχεδιασμό μας προβλέπεται η διασπορά όλων των οχημάτων σε όλη την κρητική ύπαιθρο και σε συνεργασία με την αστυνομία, τους δήμους και όλους τους συναρμόδιους φορείς προσπαθούμε να προλάβουμε το κακό, γιατί και το παραμικρό ατύχημα μπορεί να προκαλέσει τεράστια καταστροφή» τόνισε ο κ. Λαγουδάκης.

Το φυλλάδιο

Εκτός από την επαγρύπνηση όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι επικεφαλής ποντάρουν πολύ και στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κόσμου με καμπάνιες ενημέρωσης, ώστε ο καθένας να γνωρίζει ότι είναι υπεύθυνος των πράξεών του και αντιμέτωπος με αυστηρές ποινές.

Έχοντας ήδη εκτυπώσει και διανείμει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση του νησιού ενημερώνει σωστά και υπεύθυνα τους κατοίκους του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη ίσως φορά οι πολίτες ενημερώνονται  για τις κυρώσεις που προβλέπονται σε περιπτώσεις πυρκαγιάς από πρόθεση ή αμέλεια.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι μεταξύ των κυρώσεων είναι η ποινή φυλάκισης από δύο χρόνια έως ισόβια, χρηματική ποινή έως 150 χιλιάδες ευρώ, παύση δικαιώματος εξισωτικής αποζημίωσης, διοικητικό πρόστιμο ύψους μέχρι 60 χιλιάδες ευρώ κι άλλα.

Στο μήνυμά του που υπάρχει μέσα στο φυλλάδιο ο κ. Λαγουδάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «…η πλούσια καύσιμη ύλη, κυρίως από χόρτα και θάμνους, αποτελούν καθοριστικό παράγοντας έναρξης, διατήρησης και μετάδοσης μιας καταστροφικής υπαίθριας πυρκαγιάς.

Σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, την εκτεταμένη ξηρασία και τους θερμούς νότιους ανέμους, κάνουν το πρόβλημα των υπαίθριων πυρκαγιών ακόμα πιο έντονο. Το γεγονός ότι το 70% των πυρκαγιών στην Κρήτη οφείλονται σε αμέλεια, καθιστούν απαραίτητη τη συνεργασία όλων μας, αλλά και τη λήψη αναγκαίων μέτρων. Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια μείωσης των πυρκαγιών, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, πάντα σε στενή συνεργασία με το πυροσβεστικό Σώμα, την Περιφέρεια Κρήτης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις εθελοντικές οργανώσεις».

Η σημερινή εκδήλωση

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης αντιπύραρχος Νικόλαος Λαγουδάκης οργανώνουν συνάντηση εργασίας για την προληπτική θωράκιση της Κρήτης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα  στο Ηράκλειο  σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης με συμμετοχή των συναρμόδιων υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Δασικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης, όλων των Δήμων του νησιού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, οι υπηρεσίες συναντιούνται, συζητούν, συνεργάζονται με κοινό στόχο την προώθηση δράσεων ενημέρωσης για πρόληψη και αποτροπή υπαίθριων πυρκαγιών αλλά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα σε επίπεδο καταστολής.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει