Θέλουν το κέντρο “λαμπίκο” ακόμα και με πρόστιμα

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

1,336

Στην αναδιοργάνωση όλου του σχεδιασμού καθαριότητας του κέντρου της πόλης προχωρά ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Μηνάς Καπετανάκης μέσα από την ανασυγκρότηση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων που θα επιφέρουν πρόστιμα στους παραβάτες που θα λερώνουν την πόλη.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Νίκος Καπετανάκης
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Νίκος Καπετανάκης

«Στόχος μας είναι το κέντρο της πόλης να λάμπει», τονίζει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Μηνάς Καπετανάκης υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ειδικά σήμερα που βρισκόμαστε στους ρυθμούς της νέας τουριστικής σεζόν η καθαριότητα της παλιάς πόλης είναι ένας κρίσιμος πολιτικός στόχος που θα πρέπει να κερδηθεί.

Ο ίδιος σημειώνει ότι για το σκοπό αυτό έχει σήμερα συνάντηση με τους επόπτες καθαριότητας με τη βοήθεια των οποίων θα εντατικοποιηθούν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι, και παράλληλα ενισχύονται οι καθαρισμοί στο κέντρο της πόλης.

Ο κ. Καπετανάκης τονίζει ότι πολύ σύντομα θα αναπτυχθεί ένα αντίστοιχο σχέδιο δράσης και στην εκτός των τειχών πόλης που θα επεκταθεί σε όλη την ενδοχώρα του Ηρακλείου όπου τα προβλήματα είναι σοβαρότερα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Συχνότεροι καθαρισμοί στα Λιοντάρια

Ειδικότερα όπως εξηγεί θα γίνονται συχνότεροι καθαρισμοί και πλύσεις στην περιοχή των Λιονταριών, ενώ ξεκινά αντίστοιχη προσπάθεια καθαρισμού σε όλες τις διαδρομές του ενετικού τείχους. Για να πετύχει όλο αυτό το εγχείρημα ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι η συνεργασία των πολιτών όπως εξηγεί που θα πρέπει και εκείνοι από την πλευρά τους να συμβάλλουν στην κατεύθυνση της διατήρησης της καθαριότητας της πόλης που εγκαινιάζει τη χρέωση καινούριων προστίμων και θεσμοθετεί νέους κανόνες  με τους οποίους τιμωρούνται νέες κατηγορίες παραβατών που δυσχεραίνουν το έργο της αποκομιδής, ή συμβάλλουν στην περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Έτσι για παράδειγμα τιμωρούνται όσοι παρκάρουν μπροστά από τους κάδους και εμποδίζουν την αποκομιδή, ή σε όσοι βγάζουν ότι ώρα θέλουν τα σκουπίδια τους στους κάδους αφού στο εξής θα εφαρμόζεται συγκεκριμένο ωράριο. Επίσης θεσπίζεται ειδικό πρόστιμο για τους πολίτες που έχουν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα ή σπίτια και δεν φροντίζουν για τον καθαρισμό τους ώστε να αποτελούν απειλή για την πρόκληση πυρκαγιάς.

Αντίστοιχα τιμωρούνται με 250 ευρώ πρόστιμο όσοι αφαιρούν ανακυκλώσιμα υλικά από τους κάδους διαλογής όπου συλλέγεται χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικά και όσοι εντοπιστούν κατ΄ επανάληψη να αφαιρούν ανακυκλώσιμα στοιχεία  θα τους χρεώνεται πρόστιμο 500 ευρώ. Ακόμα ο κανονισμός προβλέπει ότι η Διεύθυνση Καθαριότητας με απόφαση του αρμόδιου Αντιδημάρχου θα ορίσει ωράριο εναπόθεσης απορριμμάτων.

Η καθιέρωση ωραρίου μπορεί να αφορά συγκεκριμένη κατηγορία απορριμμάτων εξαιρώντας τα υπόλοιπα και συγκεκριμένη περιοχή αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων που προκύπτουν (π.χ. τουριστικές περιοχές). Στο πλαίσιο αυτό θα ενημερωθούν οι πολίτες  για την ημερομηνία έναρξης και λήξης της ενεργοποίηση του ωραρίου που θα προβλέψει η υπηρεσία, και η  παραβίαση του, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 150 € το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης.

Ο κανονισμός προβλέπει μεταξύ άλλων ότι όσοι ρυπαίνουν μνημεία αγάλματα ή αρχαιολογικούς χώρους θα χρεώνονται από 500 ευρώ  έως 3.000 ευρώ, για τη ρύπανση ή καταστροφή αστικού εξοπλισμού θα χρεώνονται από 500 έως 3.000 ευρώ, όσοι παρεμποδίζουν την τοποθέτηση κάδων με προστατευτικά μέσα θα χρεώνονται 150 ευρώ, ενώ η επικόλληση αυτοκόλλητων ή το γράψιμο συνθημάτων σε κάδους θα χρεώνεται με 100 ευρώ.

Επίσης σε περίπτωση που σε κοινόχρηστους χώρους εγκαταλείπονται οικοδομικά υλικά ή υλικά κατεδαφίσεων (μπάζα) πλέον του τριημέρου, ο Δήμος τα απομακρύνει με δικά του μέσα και στη συνέχεια καταλογίζει σε βάρος των παραπάνω υπευθύνων χρηματικό πρόστιμο 150€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει