Μέχρι πού φτάνει η διεύρυνση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

ΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ, ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ

1.393

Ρεπορτάζ Λίλιαν Δαφερμάκη, Γιάννης Ζωράκης

Δεν πρόλαβαν να πάρουν ανάσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πέφτουν στη νέα μάχη των βουλευτικών εκλογών, στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να σχηματιστεί το νέο ψηφοδέλτιο του κόμματος στο νομό Ηρακλείου.

Η ψαλίδα των 9,5 μονάδων που άνοιξε η κάλπη των ευρωεκλογών, ανεβάζει την αδρεναλίνη των τοπικών στελεχών του κόμματος, προκειμένου να συγκροτήσουν ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο, με το οποίο θα καταφέρουν να είναι πειστικοί στο εκλογικό σώμα πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση στην κοινωνία.

Μπορεί τον τελικό λόγο σε σχέση με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου να την έχουν τα κεντρικά όργανα του κόμματος, αλλά προηγείται μια διαδικασία προτάσεων που ξεκινά από τις οργανώσεις βάσης, προχωρά στη Νομαρχιακή Επιτροπή η οποία με τη σειρά της αναλαμβάνει να στείλει τις προτάσεις που διαμορφώνονται στη Κουμουνδούρου.

Σε αυτή ακριβώς τη φάση βρίσκεται τώρα ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ όπου εξελίσσεται μια διαδικασία πολιτικών ζυμώσεων καθώς επιχειρείται να καταγραφεί η άποψη της βάσης του κόμματος  σε σχέση με τη σύνθεση που θα πρέπει να πάρει το ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Η γενική πολιτική κατεύθυνση που δίδεται είναι να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή διεύρυνση προς την κοινωνία, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό δηλαδή που καταγράφεται ως πολιτική προσέγγιση είναι ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ κινείται στη λογική της συγκρότησης πλατύτερων συμμαχιών απευθυνόμενος στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, της κεντροαριστεράς  και της προοδευτικής συμμαχίας.

Σε ότι αφορά στα πρόσωπα αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι η θέση των τριών βουλευτών κ. Νίκου Ηγουμενίδη, Σωκράτη Βαρδάκη και Γιάννη Μιχελογιαννάκη,  στο νέο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη. Μια θέση στο ψηφοδέλτιο διεκδικεί και ο πρώην αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης ο οποίος εδώ και μήνες  προετοιμάζει τη διαδρομή του στην κατεύθυνση αυτή.

Ωστόσο αυτό που προκύπτει ως πρόταση από τις οργανώσεις βάσεις σε σχέση με τα πρόσωπα είναι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να στηριχθεί η υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κ. Φωτάκη, καθώς εκτιμάται ότι έχει διαμορφώσει μια πολιτική στρατηγική το αποτύπωμα της οποίας αφήνει υψηλό ποιοτικό και παραγωγικό αποτέλεσμα.

Στη λογική αυτή εκτιμάται ότι για να διασφαλιστεί η εκλογιμότητα του θα πρέπει να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αντίστοιχα θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή του Σπύρου Δανέλλη στο τοπικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όχι σαν ελάχιστη ανταπόδοση στη στάση που κράτησε στην κρίσιμη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στη λογική ότι στοχοποιήθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του από τη Χρυσή Αυγή από την οποία δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις, και απειλές.

Ένα από τα πρόσωπα που προτείνεται με ενθουσιασμό από τη βάση του κόμματος είναι του διευθυντή του ΕΚΑΒ κ. Ανέστη Κιούλπαλη, που θεωρείται ένα από τα πιο αξιόμαχα στελέχη του χώρου. Μένει να απαντηθεί εάν θα υπάρξει συμμετοχή του κ. Μ.Κλάδου στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, όπως και της αρχιτέκτονος Φανής Κουτσουμπού.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει