Πήρε και τις δώδεκα Περιφέρειες η Νέα Δημοκρατία!

Οι περιφέρειες της χώρας βάφτηκαν γαλάζιες και στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 

268

Οι μονομάχοι σε επτά   Περιφέρειες  που πέρασαν στον β’ γύρο των εκλογών έδωσαν τη δική τους μαχη την επικράτηση ενώ 7 καθάρισαν από τον πρώτο γυρο.  Tο αποτέλεσμα κατέγραψε νίκη των επίσημων υποψηφιοτήτων της ΝΔ στις έξι από τις επτά Περιφέρειες, ενώ σε μία Περιφέρεια ο «αντάρτης» επικρατεί της επίσημης «γαλάζιας» υποψηφιότητας.

Ο χάρτης των Περιφερειών βάφτηκε γαλάζιος από το μια άκρη ως την άλλη της χώρας, με εξαίρεση την Κρήτη, η οποία από τον πρώτο γύρο είχε βαφτεί «πράσινη», καθώς έμεινε στα χέρια του Σταύρου Αρναουτάκη που είχε τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς σχολίασε η Νέα  Δημοκρατία  τα αποτελέσματα

αυτοδιοικητικές εκλογές

Στη ΝΔ κάνουν τα εξής σχόλια μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Σήμερα έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. Το μήνυμά τους είναι ηχηρό και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξή της.

Αντίστοιχα ποτέ στο παρελθόν ένα κυβερνών κόμμα δεν έχει συντριβεί στο σύνολο της επικράτειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να εκλέξει παρά 1 από τους 13 περιφερειάρχες (στην Κρήτη) που στήριξε επίσημα, και ασφαλώς δεν μπορεί να εμφανίζει και ως επιτυχία του τη συγκεκριμένη νίκη καθώς ο κ. Αρναουτάκης, που επανεξελέγη, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ.

Πρωτοφανής είναι η επικράτηση της ΝΔ και στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα η ΝΔ εκλέγει 35 δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι 9 που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα μόνον ο ένας εξ αυτών είναι κομματικό του στέλεχος).

Η ΝΔ επικράτησε μετά από 21 χρόνια στο λεκανοπέδιο της Αττικής και μάλιστα με μια ιστορική νίκη. Το ποσοστό άνω του 65% που έχει λάβει στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας στην οποία ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα».

 

Περιφερειακές εκλογές

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στη Δυτική Ελλάδα, μία από τις Περιφέρειες που το αποτέλεσμα εξέπληξε πολλούς, ο    δικηγόρος Νεκτάριος Φαρμάκης, και υποψήφιος με τη Ν.Δ αναδείχθηκε ο νέος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Φαρμάκης επικρατεί με με 55,63%, έναντι του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα (ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος λαμβάνει 44,37% (ενσωμάτωση 72,95%).

Στον α’ γύρο των περιφερειακών εκλογών ο κ. Φαρμάκης, συγκέντρωσε ποσοστό 36,96%, έναντι 32,93% του  απερχόμενου  περιφερειάρχη (και υποστηριζόμενου από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ) Απόστολου Κατσιφάρα.

Η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στο Βόρειο Αιγαίο, όπου προσήλθε στις κάλπες το 33,45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε το 66,55%. Στον α’ γύρο απείχε το 54,47%.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναμετρήθηκαν  ο Χρήστος Μέτιος και Χριστόδουλος Τοψίδης, οι οποίοι προέρχονται από τον ίδιο κομματικό χώρο. Ο νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος, Χρήστος Μέτιος  εκλέγεται και πάλι. Ο κ. Μέτιος είχε την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και ο υποψήφιος περιφερειάρχης και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, προέρχεται επίσης από τη Νέα Δημοκρατία.

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία το 40,36% των ψηφοφόρων και απείχε το 59,64%. Η αποχή στον α’ γύρο ήταν 46,77%.

Περιφέρεια Πελοπονήσου

Στην Πελοπόννησο ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας,   με ποσοστό 53,44%, θα διαδεχτεί τον Πέτρο Τατούλη (ανεξάρτητο ), που προτιμήθηκε από το 46,56% των ψηφοφόρων.

Στον α΄γύρο είχαν λάβει Τατούλης (34,09%) – Νίκας (33,60%).

Για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου ψήφισε το 39,89% του εκλογικού σώματος και απείχε το 60,11%, ενώ την περασμένη Κυριακή η αποχή ήταν 45,22%.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Στη Στερεά Ελλάδα επικρατεί  ο Φάνης Σπανός με 51,97% έναντι του Απόστολου Γκλέτσου (ανεξάρτητος), ο οποίος λαμβάνει το 48,03% (ενσωμάτωση 84,61 %).

Στον πρώτο γύρο είχαν λάβει  Σπανός (39,72%) – Γκλέτσος (23,84%).  Για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου ψήφισε το 39,89% του εκλογικού σώματος και απείχε το 60,11%, ενώ την περασμένη Κυριακή η αποχή ήταν 45,22%.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου   ο Κώστας Μουτζούρης, που είναι ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ επικρατεί με 55,03% της νυν περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου (ΝΔ), η οποία λαμβάνει το 44,97% (ενσωμάτωση 85,66%).

Η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στο Βόρειο Αιγαίο, όπου προσήλθε στις κάλπες το 33,45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε το 66,55%. Στον α’ γύρο απείχε το 54,47%.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Στα Ιόνια Νησιά η Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, η υποψήφια της ΝΔ η οποία λαμβάνει το 59,2 % των ψήφων θα διαδεχτεί στην Περιφέρεια τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος έχει την προτίμηση του 40,38% των ψηφοφόρων (ενσωμάτωση 74,87%).

“Καθαρισαν” από τον  α’ γύρο

Οι περιφερειάρχες που εκλέχθηκαν  από τον πρώτο γύρο είναι:

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Κωνσταντίνος Αγοραστός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Γιώργος Χατζημάρκος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Γιώργος Κασαπίδης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Ο υποψήφιος της ΝΔ Γιώργος Πατούλης είναι ο νέος Πειφερειάρχης Αττικής
Ο νέος περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης με την σύζυγό του Μαρίνα με το γιο τους

Ο Γιώργος Πατούλης πήρε τη σκυτάλη από τη Ρένα Δούρου

Ο υποψήφιος της ΝΔ Γιώργος Πατούλης είναι ο νέος Πειφερειάρχης Αττικής αποσπώντας ποσοστό  65,75 % έναντι   34,25% (ενσωμάτωση 98,84 %),που συγκέντρωσε η  μέχρι τώρα περιφερειάρχης και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου.

Στον πρώτο γύρο ο πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου συγκέντρωσε ποσοστό 37,63%, έναντι 19,71% της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ, που μεταφράστηκε  σε περίπου 300.000 ψήφους διαφορά, που όπως αποδείχθηκε δεν μπορεσε να  καλυφθεί με δεδομένο ότι  ο τρίτος Γιάννης Σγουρός (ποσοστό 17,40%, 277.000 ψήφοι) δεν προχώρησε στη στήριξη κάποιου εκ των δύο μονομάχων της  δεύτερης Κυριακής.

Σε επίπεδο περιφερειών, για να εκλέξουν τον νέο περιφερειάρχη Αττικής προσήλθε το 41,26% των ψηφοφόρων και απείχε το 58,74%, ενώ στον α’ γύρο η αποχή ήταν 41,14%.

Ενωτικό μήνυμα «προς αυτούς που μας ψήφισαν και αυτούς που δεν μας ψήφισαν» απηύθυνε ο Γ. Πατούλης προς το σύνολο των πολιτών της Περιφέρειας Αττικής, που τον ανέδειξαν νικητή στο β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Απευθυνόμενος στους συνυποψήφιούς του για την Περιφέρεια της Αττικής, τους συνεχάρη όλους και σημείωσε: «Δεν βλέπω χθεσινούς αντιπάλους, αλλά μελλοντικούς συνεργάτες. Σας συγχαίρω όλους».

«Σήμερα ξεκινάμε μια νέα αρχή για την Αττική» είπε. «Και σας θέλω όλους δίπλα μου. Απ’ όπου κι αν προέρχεσθε, ό,τι κι αν ψηφίσαμε».

Κατά τη διάρκεια του ολιγόλεπτου χαιρετισμού του, ο κ. Πατούλης κοινοποίησε πολλές φορές την αποφασιστικότητά του «να δουλέψουμε για την Αττική και τους κατοίκους της. Δεν θα σας απογοητεύσουμε. Θα δουλεύουμε νυχθημερόν».

Ευχαρίστησε τους συνεργάτες, τους εθελοντές, όσους τον στήριξαν στην προεκλογική του εκστρατεία και τον αρχηγό της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη για τη στήριξή του: «Ευχαριστώ τον κ. Μητσοτάκη για τη στήριξη που μου έδωσε. Θα είμαι δίπλα του για μια φωτεινή Ελλάδα».

Για 21 χρόνια αυτοδιοικητικός, για τρεις συνεχόμενες θητείες δήμαρχος Αμαρουσίου και νυν πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφερόμενος στους κύριους στόχους του, ο κ. Πατούλης σημείωσε: «Να βάλουμε την Αττική στις πρώτες Περιφέρειες της Ευρώπης. Αρκετά διχασθήκαμε. Ξεκινάμε για μια Αττική αντάξια του Πολιτισμού και της Ιστορίας της».

Και κατέληξε: «Να φέρουμε τα παιδιά μας από την Ευρώπη. Να κάνουμε το καλύτερο για τα σπίτια μας».

Πρόσκληση στον κ. Πατούλη και στους επικεφαλής των παρατάξεων για να «δούμε μία σειρά από θέματα που τώρα πια θέλουν συμφωνία και συναίνεση», απηύθυνε η Ρένα Δούρου από το εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα όπου λίγο μετά προσήλθε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να ευχαριστήσουν τους ψηφοφόρους.

Η δήλωση της η Ρένα Δούρου μετά τα αποτελέσματα

Στη δήλωση της η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι δεν θα περιμένει την ημερολογιακή αλλαγή θητείας, την 1η Σεπτεμβρίου και ότι κάλεσε ήδη τον κ. Πατούλη για να τον συγχαρεί αλλά και για να συναντηθούν τις επόμενες μέρες, καθώς «οι προκλήσεις είναι μεγάλες και δεν μπορούν να περιμένουν».

Επισήμανε ότι η απλή αναλογική απαιτεί συνθέσεις, συνεργασία και προγραμματικές συγκλίσεις, για να δρομολογηθούν πλέον άμεσα αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα της Περιφέρειας ώστε «να μην χαθούν όσα πετύχαμε».

Σημείωσε ότι θα κάνει πράξη την τακτική της συναινετικής λήψης των αποφάσεων επί όλων των σημαντικών θεμάτων.

Η Κ. Δούρου κλείνοντας τη δήλωσή της είπε ότι «μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να μην ξαναπέσει, όχι η Αττική, η πατρίδα ολόκληρη στα χέρια εκείνων που την οδήγησαν στην εθνική καταστροφή της χρεοκοπίας και των μνημονίων, χωρίς ποτέ να δείξουν κατανόηση και φροντίδα για όσες και όσους βρέθηκαν στο περιθώριο και δοκιμάστηκαν.

Έχουμε την ηθική υποχρέωση να αποτρέψουμε την επέλαση ενός ακραίου κοινωνικού κυνισμού, και ενός πολιτικού ρεβανσισμού που γυρίζει την πατρίδα μας στο πιο σκοτεινό παρελθόν της πρόσφατης Ιστορίας μας. Θα είμαστε εδώ».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει