Τα δύο “Νι” στον β’ γύρο της Φαιστού

304

Μάχη που θα κριθεί σε… δύο γράμματα είναι η μάχη που μεταφέρεται για την επόμενη Κυριακή στον Δήμο Φαιστού, με τους Γρηγόρη Νικολιδάκη και Γιώργο Νικολακάκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, στον επόμενο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όπως είχε διαφανεί και από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, στον δεύτερο γύρο κατέληξαν τα δύο «φαβορί», παρά το γεγονός πως αρχικά η κατάσταση στο Δήμο φαινόταν πως θα εξελιχθεί σε μεγάλο ντέρμι χωρίς καθαρό διεκδικητή.

Η τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές ωστόσο, αλλά και οι στρατηγικές κινήσεις Νικολιδάκη ήταν εκείνες που έκαναν την ουσιαστική διαφορά, αλλά έδειξαν και το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό σκηνικό στον Δήμο . Με… δύναμη από τις Μοίρες, αλλά και το Τυμπάκι, όπου ο Γρηγόρης Νικολιδάκης πραγματοποίησε ομιλίες που χαρακτηρίστηκαν «ιστορικές», η παράταξη «Τολμάμε μαζί» κατάφερε να αποκτήσει μια δυναμική που της έδωσε την απαραίτητη ορμή για να κόψει το νήμα.

Ο Γιώργος Νικολακάκης αντίστοιχα, έχοντας την υποστήριξη του απερχόμενου δημάρχου Φαιστού κι επί χρόνια δημάρχου Μοιρών Γιώργου Αρμουτάκη, διέθετε τα απαιτούμενα «όπλα» για να μπει στη μάχη των εκλογών, αλλά και την εμπειρία να αναχαιτίσει τις κινήσεις των υπολοίπων διεκδικητών.

Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννης Μαθιουδάκης, ο οποίος είχε ξεκινήσει με μεγάλη δυναμική στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και θεωρούνταν μεγάλο φαβορί, δεν κατάφερε να «κεφαλαιοποιήσει» τη δύναμή του και έμεινε εκτός δεύτερου γύρου, αν και ως την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, η παράταξή του θεωρούσε δεδομένη την είσοδο στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, με ένα ψηφοδέλτιο που στον βασικό κορμό του είχε υποψήφιους που βρίσκονταν κοντά της σε προηγούμενες αναμετρήσεις, αλλά και με βασικές απώλειες υποψηφίων που βρέθηκαν σε άλλες παρατάξεις, είχε μια αδύναμη παρουσία τόσο στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της, όσο και στις προεκλογικές ομιλίες της, που άφησαν πολλούς ψηφοφόρους μακριά από την υποστήριξή της.

Και σε επίπεδο Δήμου Φαιστού, η Λαϊκή Συσπείρωση, με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Ζαχαριουδάκη, περιορίστηκε σε ποσοστά κοντά στο 2%, τα οποία οριακά δικαιολόγησαν την παρουσία της παράταξης.  Για την τελική έκβαση του αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής, σημαντικό ρόλο θεωρείται ότι έπαιξε για μία ακόμα φορά το Τυμπάκι, που ήταν βασικός ρυθμιστής για πολλοστή φορά,  καθώς και οι παρουσίες των υποψήφιων στις τηλεοπτικές τηλεμαχίες. Καθόλου δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η σπουδαία προσπάθεια των επικεφαλής, αλλά και των υποψήφιων, οι οποίοι αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, κέρδισαν αρκετές ψήφους με προσωπικές επαφές.

Με ερωτηματικό ασφαλώς παραμένει η επόμενη ημέρα για τον Δήμο Φαιστού, αφού ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής, στην περιοχή απαιτούνται ευρείες συνεργασίες για να μπορέσει να παραχθεί έργο. Αυτή η εβδομάδα κρίνεται κομβική για τις εξελίξεις, αφού θα σηματοδοτεί και την επόμενη ημέρα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει