Κυριαρχία της ΝΔ στις Περιφέρειες της χώρας

237

Κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας έδειξαν οι κάλπες στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών σύμφωνα με τα αποτελέσματα  που είχε ανακοινώσει μέχρι αργά χθες το Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών από την πρώτη Κυριακή εκλέγονται πέντε περιφερειάρχες, οι τέσσερις στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία και ένας (Περιφέρεια Κρήτης) με κοινό υποψήφιο ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα, εκτός απροόπτου περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο εκλέγονταν στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Ειδικά στη Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ συντρίβεται και πληρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό κοντά στο 60% ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να εκλέγεται περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του ανέφερε: Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας για τη μεγάλη και καθαρή νίκη. Με την ψήφο τους αναγνώρισαν τον αγώνα που κάναμε και έδειξαν ότι μας εμπιστεύονται, δίνοντάς μας μια ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε το έργο μας και να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Κεντρική Μακεδονικά».

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και με ποσοστό που ήταν (μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες) άνω του 50% ο προτεινόμενος από τη Νέα Δημοκρατία Κώστας Αγοραστός θα είναι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Ακολούθησε  ο Νίκος Τσιλιμίγκας υποστηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ και τρίτος ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος με το ΚΚΕ. Με ποσοστό που τον ανακήρυσσε Περιφερειάρχη Ηπείρου από την πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία Αλέξανδρος Καχριμάνης συγκέντρωνε ποσοστό που ξεπερνούσε το 50%. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Ζάψας Γεώργιος κινήθηκε σε χαμηλά ποσοστά, που δεν ξεπερνούσαν το 16%

Με ποσοστό που υπερέβαινε το 50% έως αργά χθες το βράδυ ο Γεώργιος Χατζημάρκος αναμενόταν να είναι Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου από τον πρώτο γύρο, ενώ ο στηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ Εμμ. Γλυνός κυμαινόταν γύρω στο 32%. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο Γεώργιος Κασαπίδης φαινόταν να υπερβαίνει το 50% και να είναι ο νέος Περιφερειάρχης, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Καρυπίδης κυμαινόταν γύρω στο 25%.

Η Ρένα Δούρου και ο Γιώργος Πατούλης θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο στην περιφέρεια Αττικής. Η μέχρι χθες περιφερειάρχης και στηριζόμενη από το ΣΥΡΙΖΑ κα Δούρου κατέγραφε ποσοστά που κυμαίνονταν γύρω στο 20%, ενώ κοντά στο 38% κυμαίνονταν τα ποσοστά του υποψήφιου με τη Ν.Δ Γ. Πατούλη.

Εντωμεταξύ, ένα ολονύκτιο θρίλερ βρισκόταν σε εξέλιξη χθες για το νέο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι δύο μονομάχοι που θα αναμετρηθούν στον επόμενο γύρο είναι ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία Χρήστος Μέτιος με ποσοστό γύρω στο 34%  και ο Χριστόδουλος Τοψίδης με ποσοστό γυρω στο 30%.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο Φάνης Σπανός είναι ο νικητής στον πρώτο γύρο των εκλογών στην Περιφέρεια Στερέας Ελλάδας και θα μονομαχήσει με τον Απόστολο Γκλέτσο. Τα ποσοστά του πρώτου κυμαίνονταν γυρω στο 43%, ενώ του Α. Γκλέτσου γυρω στο 23%. Ένα ακόμη θρίλερ βρισκόταν σε εξέλιξη και στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων, όπου δινόταν «μάχη» μεταξύ δεύτερου και τρίτου υποψηφίου για το ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι χθες αποτελέσματα από το Υπουργείο Εσωτερικών, η υποψήφια με τη Ν.Δ Ροδούλα Κρατσα «άγγιζε» το 30%, ενώ ακολουθούσε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος με ποσοστό κοντά στο 22% και ο ανεξάρτητος Σπύρου Σπυρίδων με ποσοστό κοντά στο 19%.

Μια μάχη στήθος με στήθος βρισκόταν σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου το «εισιτήριο» για το δεύτερο γύρο έπαιρναν μέχρι χθες το βράδυ ο υποψήφιος με τη Ν.Δ Νεκτάριος Φαρμάκης και ο ανεξάρτητος Απόστολος Κατσιφάρας.

Τα ποσοστά του πρώτου έφταναν το 36% και του δεύτερου το 32%. Πρώτος «έκοψε το νήμα» στις εκλογές για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με ποσοστό που έφτανε το 32% η υποψήφια με τη Ν.Δ Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ ακολουθούσε δεύτερος με ποσοστό κοντά στο 25% ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μουτζούρης Κωνσταντίνος.  Τέλος στην περιφέρεια Πελοποννήσου οι δύο υποψήφιοι περιφερειάρχες που περνούσαν στο δεύτερο γύρο ήταν ο Παναγιώτης Νίκας με το ποσοστό του να κυμαίνεται περίπου στο 35% και ακολουθούσε ο Πέτρος Τατούλης με ποσοστό κοντά στο 34%.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει