Τέλος η περίοδος χάριτος για τους καπνιστές

8 ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

775

Δεν περιορίζονται στο κέντρο αλλά επεκτείνονται και σε περιφερειακά σημεία της πόλης οι έλεγχοι για το κάπνισμα που γίνονται από μικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο Μασταμπάς, είναι μια από τις περιοχές που βρέθηκε στο στόχαστρο των ελέγχων και θα ακολουθήσουν και άλλες καθώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες πολιτών που ζητούν να επιβληθούν μέτρα προκειμένου να μπει οριστικό τέλος στη χρήση του τσιγάρου στα καταστήματα εστίασης.

Στο πλαίσιο αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακωθούν οι έλεγχοι εντός και εκτός κέντρου της πόλης προκειμένου να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος που μέχρι στιγμής υλοποιείται προειδοποιητικά, με την έννοια ότι στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τιμωρούνται οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και οι ίδιοι οι καπνιστές.

Και στις συνοικίες επεκτείνονται οι έλεγχοι

Όπως προκύπτει, μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί οκτώ πρόστιμα της τάξης των πεντακοσίων ευρώ τα οποία χρεώθηκαν στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που επέτρεψαν στους πελάτες τους να καπνίζουν στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων τους.

Στο επόμενο διάστημα όμως θα ακολουθήσουν «καμπάνες» και για τους ίδιους τους καπνιστές οι οποίοι θα κληθούν να χρυσοπληρώσουν τον καπνό τους από 50 ευρώ έως 100 ανάλογα με το αν ο καπνιστής βρίσκεται σε ιδιωτικό ή σε δημόσιο χώρο, αν δηλαδή εάν εντοπιστεί σε νοσοκομεία ή σχολεία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Αντίστοιχα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον.

Επίσης το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους κυλικεία, και στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κάπνισμα απαγορεύεται και σε όλα τα  αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Όπως τονίζει ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνος Παττακός, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο παρελθόν φαίνεται ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να βάλει φραγμό στη χρήση του τσιγάρου στους κλειστούς χώρους αντιλαμβανόμενος τους προφανείς λόγους που ξεπερνούν την επιβολή προστίμων.

Ο ίδιος σημειώνει ότι μέχρι στιγμής τα πρόστιμα επιβάλλονται μόνο στους καταστηματάρχες, όμως προοπτικά ο νόμος θα εφαρμοστεί στο σύνολο του και θα χρεώνονται και στους ίδιους τους καπνιστές οι οποίοι οφείλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους…

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει